Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 aug 2010 - Anul XV, nr. 191 (4482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Disperare

Specializaţi în meserii care nu mai au căutare, s-au trezit concediaţi în prag de pensionare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Concedierile din sistemul bugetar, care vor lovi în scurt timp angajaţi din primării şi foarte multe instituţii, trezesc disperare printre cei vizaţi. Dacă pentru cei mai  tineri există speranţe de angajare în altă parte, sunt şi oameni pentru care concedierea reprezintă cea mai grea lovitură a vieţii, perspectivele lor fiind foarte sumbre.

 

În situaţia cea mai disperată par a fi angajaţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava. Informaţiile neoficiale, dar sigure venite de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au căzut ca un trăsnet peste angajaţii de aici. Cel mai probabil din septembrie, dintr-un total de 102 angajaţi, Direcţia Agricolă mai rămâne doar cu 32 de oameni. Mai sunt şase care vor scăpa de disponibilizare prin transfer la Biroul de Dezvoltare Rurală, subordonat direct Ministerului Agriculturii, însă restul de 64 îşi vor pierde locul de muncă.

„În instituţia noastră, media de vârstă este de 55 de ani, tineri aproape că nu există, cei mai mulţi mai au câţiva ani până la pensie. Din păcate, vârsta de pensionare nu este îndeplinită decât de câţiva, restul vor intra în şomaj, va fi foarte greu”, ne-a declarat Dumitru Parasca, directorul Direcţiei Agricole Suceava.

 

Nu au nici o perspectivă

Ingineri şi agenţi agricoli care au lucrat cel puţin 30 de ani în domeniu se întreabă acum încotro să se îndrepte. Sunt la vârsta critică, la care în orice domeniu este foarte greu de găsit un loc de muncă şi, mai mult, practică o meserie de care în ziua de astăzi nu mai întreabă nimeni. Puţinii proprietari de ferme au nevoie de oameni tineri, care să bată ogoarele de dimineaţă până seara, de transfer la Agenţia de Plăţi ori alte instituţii de profil nici nu poate fi vorba, angajările fiind oprite în această perioadă, iar a se specializa în altă meserie în prag de pensionare pare o utopie. 

„E o lege nescrisă, după ce ai muncit zeci de ani în teren, pe ogoare, ca orice agronom, în ultimii ani, înainte de pensie, te retragi la birou să te ocupi de hârtii. Din păcate, generaţia noastră nu are acest privilegiu, suntem lăsaţi pe drumuri cu câţiva ani înainte de pensie”, ne-a mărturisit unul dintre inginerii din cadrul direcţiei, care, la 58 de ani, aşteaptă să afle dacă rămâne sau nu în cadrul instituţiei.

 

Concedierile vor fi puse în practică în cel mai scurt timp

La majoritatea instituţiilor la care s-au anunţat concedieri, imediat după 15 august sunt aşteptate şi hârtiile oficiale în care să se precizeze data de la care se vor face disponibilizările şi care sunt criteriile după care se vor face acestea. Şefii de instituţii spun că acestea sunt destul de evazive, astfel că ei sunt cei care vor lua până la urmă deciziile finale, urmând a-şi atrage, indiferent de alegere, duşmănii. La cele mai multe instituţii publice vor pleca până în 25% dintre angajaţi, Direcţia Agricolă, de unde va pleca aproape 70% din personal, fiind o excepţie din acest punct de vedere.

După înfiinţarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, a Oficiilor de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi a altor instituţii, Direcţia Agricolă şi-a pierdut treptat din atribuţii, astfel că această decizie de reduceri de personal a fost intuită de multă vreme de unii oamenii din domeniu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Specializaţi în meserii care nu mai au căutare, s-au trezit concediaţi în prag de pensionare.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Specializaţi în meserii care nu mai au căutare, s-au trezit concediaţi în prag de pensionare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa nu exageram trimis de
(16 aug 2010, 12:06:59
Daca luam cazul unui inginer care are si o experienta relevanta, intotdeauna va fi un loc de munca.Ok, poate nu in tara, dar in strainatate chiar se cauta. Degeaba se plang unii ca e greu si in afara, asta se aplica doar celor care nu au pregatire si nu au stat sa se preocupe de acest aspect.
Un om pregatit precum un inginer, care are si o experienta de cativa zeci de ani in spate, este imposibil sa nu-si gaseasca ceva de munca chiar si cu impedimentul varstei. Totul sta in perseverenta de a cauta cat mai multe oferte si de cat de bine cunoaste macar engleza.
Mai degraba un tanar (25-30 ani) nu are o perspectiva pt un job macar decent. De cei care au sub 25 de ani nici nu prea putem discuta, mai ales acum.
2.   Re trimis de
(16 aug 2010, 12:37:47
SA TRAITI BINE ! TRAIASCA PCR IN FRUNTE CU CONDUCATORUL IUBIT , defapt pe care la-ti iubit si votat . MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI....................
2.1  RE: Re trimis de
(16 aug 2010, 13:38:29
posteaza, te rog, dupa ce termini gimnaziul! pana atunci poate inveti gramatica limbii romane!
3.   Nu-i compatimiti trimis de
(17 aug 2010, 08:59:34
Agricultura se face pe camp si nu in birouri. Daca sunt asa de buni sa ia pamant in arenda ori unde, sa faca o asociatie sau orice altceva si sa produca! Dar ma tem ca nu se pricep de cat sa invarta trei dosare si atat.
4.   Jos politicul din institutii trimis de
(17 aug 2010, 10:18:46
mai multi angajati din dadr s-au plins ca dragos juravle, acum directoras de-al lui flutur la cj si fost sef pe la apia, face vanzare cu locurile care vor ramane la dadr catre persoanele apropiate lui (fara calificare in domeniu, dar ce mai conteaza), pe care tot el i-a angajat prin 2008..........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei