Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 aug 2010 - Anul XV, nr. 191 (4482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Răspuns oficial

Acuzaţi că nu au anunţat Salvamontul despre turiştii blocaţi pe Rarău, reprezentanţii 112 îşi recunosc greşeala

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzaţi că nu au anunţat Salvamontul despre cei 11 turişti blocaţi la mijlocul săptămânii trecute în Cheile Moara Dracului, pe Rărău, deşi există un protocol de colaborare în acest sens, reprezentanţii 112 au răspuns sesizării „Monitorului de Suceava” printr-un comunicat oficial în care îşi recunosc greşeala şi cataloghează incidentul drept un „caz regretabil”, dând asigurări că vor lua măsuri pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

Înainte de a vă reda integral răspunsul oficial primit de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care implementează în România serviciul unic de preluare a apelurilor de urgenţă - 112, vă reamintim că, miercuri seară (11 august a.c.), în jurul orei 20:45, la dispeceratul 112 Suceava s-a primit un apel telefonic prin care se anunţa faptul că 11 persoane din judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani, dintre care şapte copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, au rămas blocaţi pe traseul montan Valea Caselor –Moara Dracilor.

Grupul făcea parte dintr-o tabără organizată în zona Valea Caselor şi se afla într-o excursie pe masivul Rarău.

La întoarcere, membrii grupului au încercat să abordeze traseul prin Cheile Moara Dracului, fără să ţină cont că a plouat torenţial şi apele de pe versanţi afectează traseul respectiv.

Nivelul apei în chei a crescut brusc cu circa 40 de centimetri, stânca a devenit extrem de alunecoasă şi grupul a rămas blocat, fără posibilitatea de a înainta sau de a se deplasa înapoi.

Salvamontiştii suceveni, prin vocea şefului lor Voicu Raia, au acuzat faptul că ei au aflat despre cei 11 turişti blocaţi de la pompieri şi jandarmi, care le-au cerut sprijinul, şi nu de la dispeceratul 112, aşa cum este prevăzut într-un protocol de colaborare încheiat între reprezentanţii serviciului unic de preluare a apelurilor de urgenţă şi Dispeceratul Naţional Salvamont.

„Noi am intervenit numai pentru că ne-au anunţat cei de la ISU şi jandarmii şi nu puteam lăsa oameni în pericol pe munte. Nu e prima oară când se întâmplă şi sperăm să nu se ajungă la vreo situaţie dramatică înainte să priceapă cineva la 112 că forţele de intervenţie trebuie să se ocupe de treaba lor, nu să joace telefonul fără fir unele cu altele în situaţii în care fiecare minut contează”, declara pentru „Monitorul de Suceava” şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia.

Echipaje ale Salvamontului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeriei Suceava au reuşit să salveze cei 11 turişti şi să-i aducă în siguranţă şi nevătămaţi la baza traseului.

 

Operatoarea 112 care a preluat apelul se afla „într-o situaţie confuză”

„În data de 11.08.2010, la Centrul de Primire Apeluri de Urgenţă 112 Suceava, ora 20:42, a fost recepţionat apelul unui cetăţean, aflat pe Muntele Rarău, în zona Cheile Moara Dracului, care a cerut sfaturi în ceea ce priveşte posibilitatea de traversare a unei văi de către un grup format din şapte copii şi patru adulţi, menţionând că, din cauza creşterii nivelului apei, aceştia nu mai pot coborî în tabăra de pe versant.

Din interviul realizat iniţial cu apelantul, operatoarea 112 STS nu a identificat o urgenţă conform indexului de evenimente, apreciind că este vorba despre o simplă consultaţie. Deşi aflată într-o situaţie confuză, aceasta a considerat că trebuie anunţate agenţiile de intervenţie şi a transferat apelul la dispeceratele locale de urgenţă ale poliţiei, jandarmeriei şi pompierilor, realizând o convorbire în conferinţă între acestea şi cetăţeanul apelant, după care s-a retras din apel (conform procedurii).

Din acest moment, rolul coordonator în tratarea evenimentului a fost asumat de către dispecerul poliţiei locale. Acesta a cerut interlocutorului să îl pună în legătură cu conducătorul grupului pentru mai multe informaţii referitoare la situaţia de fapt şi a solicitat dispecerilor jandarmeriei şi pompierilor să ia parte la intervenţie, menţionând că va trimite şi un echipaj de poliţie din Câmpulung Moldovenesc.

Anunţarea Salvamontului local a fost făcută de una dintre aceste agenţii de intervenţie care gestionau cazul şi considerăm astfel că procedura a fost îndeplinită, întrucât, datorită modului unitar de tratare a evenimentelor în cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, fiecare agenţie de intervenţie poate solicita sprijinul unei alte entităţi.

Totuşi, în urma analizei înregistrărilor audio, apreciem că operatoarea 112 STS ar fi trebuit să alerteze în acelaşi timp şi Dispeceratul Naţional Salvamont, chiar nedispunând de informaţii suficiente pentru a realiza automat acest lucru. În opinia noastră, cazul este regretabil şi va fi preluat la nivelul tuturor centrelor de preluare apeluri de urgenţă pentru ca astfel de situaţii să fie pe viitor abordate cu mai mult discernământ.

În încheiere, dorim să vă asigurăm că instituţia noastră este preocupată continuu să asigure cetăţenilor nivelul calitativ cerut de standardele europene în ceea ce priveşte preluarea şi tratarea apelurilor la numărul de urgenţă 112”, este textul comunicatului oficial remis de STS, comunicat semnat de şeful Sectorului Relaţii Publice, colonel Maxim Dobrinoiu 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acuzaţi că nu au anunţat Salvamontul despre turiştii blocaţi pe Rarău, reprezentanţii 112 îşi recunosc greşeala.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Acuzaţi că nu au anunţat Salvamontul despre turiştii blocaţi pe Rarău, reprezentanţii 112 îşi recunosc greşeala5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei