Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 aug 2010 - Anul XV, nr. 191 (4482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pelerinaj

Dorinţe în genunchi şi supă de urechiuşe, la hramul Mănăstirii Hagigadar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de credincioşi armeni şi nu numai au sărbătorit „Adormirea Maicii Domnului” la Mănăstirea Hagigadar, locul unde se îndeplinesc toate dorinţele, aşa cum spune tradiţia.

Dis-de-dimineaţă, credincioşii au urcat în genunchi dealul care duce spre mănăstire, iar din loc în loc s-au oprit să înalţe rugăciuni spre Ceruri şi să-şi spună în rugă dorinţele. La Hagigadar, tradiţia spune, toate dorinţele rostite în rugăciune se îndeplinesc, atunci când credincioşii urcă dealul în genunchi şi înconjoară îngenuncheaţi biserica. Însufleţiţi de această credinţă, oamenii au venit îngenuncheaţi la Hagigadar. Drumul către acest vechi lăcaş de cult trebuie parcurs în tăcere. Obiceiul este ca, de oriunde ai pleca, până acolo sus, la zidurile bisericii, să nu rosteşti nici un cuvânt, dacă vrei ca dorinţa să-ţi fie ascultată.

Sute de credincioşi, din toată ţara, au fost prezenţi ieri la mănăstire. Pentru unii, urcatul la biserică a devenit o tradiţie, în timp ce alţii au venit pentru prima oară, să viziteze.

 

Pelerini din toate colţurile ţării

Zeci de maşini, autocare din Satu Mare, Constanţa şi Prahova, toate au fost pline de credincioşi veniţi să-şi spună rugăciunile la Hagigadar. 

„Vin aici de 20 de ani şi nu a fost dorinţă care să nu mi se îndeplinească. Mă rog pentru sănătatea mea şi a familiei mele, pentru copii şi nepoţi”, a declarat Licheria Pauliuc, una dintre creştinele care au înconjurat biserica Hagigadar în genunchi.

Canicula de afară şi căldura insuportabilă din biserică nu au fost un impediment pentru sutele de credincioşi care au venit la slujbă. Rugăciunile şi dorinţele împlinite cer sacrificiu, este de părere unul dintre pelerini. „Cunosc mănăstirea aceasta de zeci de ani de zile şi de fiecare dată vin cu inima plină de dorinţe şi toate se împlinesc dacă le rosteşti cu credinţă”, a spus Aurel Botez.

 

Hagigadar, o pildă pentru felul în care oamenii trebuie să-şi deschidă sufletul

Printre pelerini, aşa ca în fiecare an, s-a numărat şi senatorul Varujan Vosganian. „Hagigadar este un loc în care ne întâlnim armenii de pretutindeni, cu români, cu alte neamuri, arătând în acest fel că există ceva în oameni care este dincolo de orice dispută. Hagigadar rămâne o pildă pentru felul în care oamenii trebuie să-şi deschidă sufletul unii faţă de alţii”, a declarat Varujan Vosganian.

Slujba de la Mănăstirea Hagigadar a fost oficiată de un sobor de preoţi armeni, unii dintre ei veniţi de la Bucureşti, de la Uniunea Armenilor din România, sobor condus de către arhimandrit Zareh Baronian, episcop locţiitor de Bulgaria şi România. Pentru prima oară, după mulţi ani, slujba nu a mai fost oficiată de către episcopul Dyrayr Mardyghyan, stins din viaţă în luna mai a acestui an.

 

De la slujbă, la supa de urechiuşe

După Sfânta Liturghie a urmat o agapă creştină numită „hurban", la care au fost invitaţi toţi pelerinii să mănânce bucate armeneşti. Supa de urechiuşe (un fel de colţunaşi umpluţi cu carne) este cel mai apreciat fel, urmată de tradiţionalul pilaf cu carne de vită. Aglomeraţia a fost mare la masă, şi pentru a nu se supraaglomera sala de mese, jandarmii au fost nevoiţi să supravegheze intrările şi să restricţioneze accesul pelerinilor în momentul în care toate locurile erau ocupate. Masa s-a servit în mai multe serii, iar pelerinii au lăudat ciorba de urechiuşe a gospodinelor de la biserica armenească. 

Felicia Ciobâcă prepară ciorba pentru Hramul Mănăstirii Hagigadar de mai bine de 20 de ani şi în fiecare an îşi aşteaptă oaspeţii cu zâmbetul pe buze. „Vă aşteptăm la masă şi vă dorim poftă bună”, le-a transmis Felicia Ciobâcă tuturor pelerinilor veniţi la sărbătoare. 

 

Mănăstirea a fost construită în secolul al XVI-lea de doi fraţi armeni

Mănăstirea Hagigadar a fost construită în secolul al XVI-lea de către doi fraţi, negustori armeni. După o inscripţie încastrată într-unul din ziduri, ctitorul ar fi fost Asdvadzadur (Bogdan) Donavachian, un bogat negustor armean, între anii 1512-1513, în vremea domniei lui Bogdan cel Orb.

Mănăstirea a fost ridicată pe Dealul lui Bulai, o colină înaltă, impresionantă prin conicitate, care se află în mijlocul unei văi. După cum spune o legendă transmisă pe cale orală, pe vârful Dealului Bulai exista anterior un mic paraclis din lemn, negru, sălbatic, părăsit de oameni. Acolo a poposit într-o noapte un renumit negustor de vite armean, pe numele său Asdvadzadur (Bogdan) Donavachian, care conducea o caravană de vite în drumul său spre Budapesta. El şi-a oprit turmele pe culmea Dealului Bulai, fiind hotărât să înnopteze lângă bisericuţa de pe culme. A urcat la paraclis şi s-a rugat mult pentru a avea noroc în negustorie. În aceeaşi noapte, în vis, a auzit îngerii cântând şi i-a apărut Maica Domnului, care i-a spus „Vă binecuvântez să vă izbutească negoţul şi familiile voastre să trăiască în bunăstare. Dar dacă va fi aşa, vă cer ca atunci când vă veţi întoarce pe locul acesta să ridicaţi o mănăstire cu hramul <Adormirea Maicii Domnului>”.

Negustoria le-a mers foarte bine fraţilor Donavachian şi, întorcându-se de la Budapesta, ei au îngenuncheat pe colina unde se afla paraclisul şi au mulţumit Maicii Domnului. Ei au construit aici, cu post şi rugăciune, o mănăstire din piatră, fortificată, pe care au numit-o Hagioiagadar sau Hagigadar, care înseamnă în limba armeană „Îndeplinitoare de dorinţe" (în limba armeană: „hagiu” - dorinţă, „gadarel” - a împlini).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dorinţe în genunchi şi supă de urechiuşe, la hramul Mănăstirii Hagigadar.
 Vizualizări articol: 1413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dorinţe în genunchi şi supă de urechiuşe, la hramul Mănăstirii Hagigadar4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Amintiri trimis de
(16 aug 2010, 15:56:12
Foarte frumos articolul tau Oana, mai ales ca ai dat detalii complete despre manastire.Obisnuiam sa merga acolo cu bicicleta acum ceva ani in urma.
2.   Curiozitate trimis de
(16 aug 2010, 17:17:06
Oana ALPHONSO,daca TRADITIA spune ca acei "credinciosi' trebuie sa inconjoare biserica in genunchi sa se opreasca si sa rosteasca rugaciuni,hala "credinta si credinciosi".Oana,daca spunea BIBLIA credeam,insa un obicei fie el si inconjurul bisericii,nu aduce nimic deosebit.Probabi,conform "traditiei" pacatosul curvar,cere iertare lui DUMNEZEU insa nu este ascultat.Explica si tu ce inseamna ca :"Hagigadar este o pilda"....Stii ce sunt pildele,Oana ?Asadar,oameni buni rugati-va la DUMNEZEU,nu inconjurati biserica degeaba,conform "traditiei" !Conform 'traditiei" domnitorul Stefan cel Mare,individul ce a trait cu mai multe femei,se tragea din neamul Musatinilor,familie ce se omorau ptr a ajunge la tronul Moldovei,astazi este trecut in calwndarul ortodox ca "Stefan cel Mare si Sfant ".Asa,conform "traditiei" !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei