Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 aug 2010 - Anul XV, nr. 191 (4482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interese obscure

Schimbat din funcţie la şapte zile de la numire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizie surprinzătoare a conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în cazul conducerii Biroului Vamal Siret. Numit în funcţie pe 5 august 2010 pentru o perioadă de şase luni, Ioan Tudor a fost schimbat printr-un ordin emis câteva zile mai târziu, pe 12 august 2010. Totul s-a făcut fără nici un fel de explicaţie, iar graba cu care s-a acţionat dă de înţeles că Ioan Tudor devenise incomod şi trebuie trecut pe linie moartă. De altfel, în scurtul său mandat s-a produs şi o captură importantă de ţigări, aproape 24.000 de pachete de contrabandă care urmau să alimenteze piaţa neagră din România.

Şi opinia fostului şef al Biroului Vamal Siret converge spre aceeaşi concluzie. „Intenţia mea a fost clară, să merg în continuare pe linia stopării contrabandei cu ţigări. Probabil că asta a deranjat, iar măsurile pe care le-am luat în cele câteva zile cât am ocupat funcţia de şef al Biroului Vamal Siret au arătat că nu sunt doar vorbe aruncate în vânt când m-am referit la stoparea traficului cu ţigări”, a declarat Ioan Tudor.

 

În graba de care au dat dovadă, şefii ANAF au încălcat legea

Şi pentru că Ioan Tudor trebuia schimbat cât mai rapid posibil, cei din conducerea ANAF nu au mai ţinut cont de nimic. Aşa se face că noul şef al Biroului Vamal Siret, Ovidiu Hurjui, este incompatibil. Legea 161/2003, pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, stabileşte limpede când este vorba de cazuri de incompatibilitate. Mai exact, potrivit articolului 95, aliniat 1 din legea menţionată, „nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I”.

Ori, în acest caz, tocmai asta se întâmplă. Carmen Hurjui, soţia lui Ovidiu Hurjui, şeful Biroului Vamal Siret, este inspector vamal asistent în acelaşi loc. Mai mult, Ovidiu Hurjui se pare că a mai avut şi ceva probleme în activitatea sa ca vameş la Siret. În 2009, când era şef de tură, a fost schimbat din funcţie pentru că ar fi consumat băuturi alcoolice, abatere care a fost sesizată cu ocazia unor verificări ale Serviciului Verificări Interne al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.

 

Ioan Tudor, „promovat temporar” adjunct al şefului Biroului Vamal Siret

În încercarea de a-i închide gura pentru că l-au schimbat din funcţie după doar şapte zile, cei din conducerea ANAF i-au oferit lui Ioan Tudor un alt post. Conform Ordinului 19.333 din 12 august 2010, „începând cu data de 13 august 2010 domnul Tudor Ioan este promovat temporar în funcţia publică de conducere de şef adjunct al Biroului Vamal Siret”. Interesant este că numirea pe postul de adjunct al şefului Biroului Vamal Siret este până pe 31 decembrie 2010, în timp ce numirea în funcţia de şef al aceleiaşi structuri era pe o perioadă de şase luni, adică până în februarie 2011.

„Nu înţeleg cu ce aş fi putut să greşesc sau ce trebuia să fac şi nu am făcut, încât după doar trei zile de muncă să fiu schimbat din funcţie şi, culmea ipocriziei, să fiu promovat temporar în funcţia de şef adjunct birou vamal. Totuşi, în acest interval scurt am emis o serie de dispoziţii, prin care lucrătorii vamali pentru terminalul marfă erau numiţi în aceeaşi zi. În plus, pe 12 august s-a realizat şi o captură importantă de ţigări, de aproximativ 24.000 de pachete, ceea ce demonstrează că m-am implicat în mod serios pentru combaterea contrabandei cu ţigări”, a declarat Ioan Tudor.

 

Cazacincu, în spatele acestei mişcări?

Schimbarea surprinzătoare de la Siret s-a făcut sub presiunea unor persoane deranjate de activitatea lui Ioan Tudor şi de faptul că acesta nu a dorit să se implice în lucruri murdare. Radu Cazacincu, fostul şef al Biroului Vamal Siret, suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava pentru trafic de influenţă, este posibil să fie printre cei care au lucrat la schimbarea lui Ioan Tudor. De fapt, în timpul mandatului său de la Siret, Cazacincu a făcut tot ce putea pentru a-şi instala oameni de încredere pe toate posturile. Aşa se face că aproximativ zece lucrători vamali cu experienţă şi care ştiau mersul treburilor la Vama Siret au fost împrăştiaţi prin diferite puncte de lucru mai puţin importante, iar în locul lor au fost aduşi vameşi de la Dorneşti, acolo unde Radu Cazacincu lucrase înainte de a veni la conducerea Biroului Vamal Siret.

Oricum, ceea ce se petrece printre vameşii de la Siret ar merita o atenţie mult mai mare din partea instituţiilor statului care trebuie să combată corupţia, mai ales că zona este un punct fierbinte pe harta traficului cu ţigări de contrabandă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbat din funcţie la şapte zile de la numire.
 Vizualizări articol: 1260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 18 voturi
Schimbat din funcţie la şapte zile de la numire3.7518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Peste tot e la fel trimis de
(16 aug 2010, 14:40:59
Indiferent de domeniul de activitate (ma refer la bugetari), daca esti corect, esti inlaturat. Daca nu "joci dupa cum ti se canta", imediat ti se gaseste ceva, ca sa fii inlaturat. CORUPTIA face legea in Romania. Treziti-va oameni buni, ca ajungem sa fim striviti de o ceata de hoti si neispraviti.
2.   Ioane...ioane trimis de
(16 aug 2010, 19:24:32
daca nu ai pupat poala partidului...uite ce ai patit....asa vor pati toti care tac si inghit tot ce ejaculeaza cei care ne conduc. ai tacut cand trebuia sa tipi, acu inghite umilinta, asta vor primi toti romanii care lasa capu in pamant si accepta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei