Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 aug 2010 - Anul XV, nr. 188 (4479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Doleanţe

„Stranierii” s-au plâns de serviciile medicale, de învăţământ şi că nu au siguranţa zilei de mâine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zeci de suceveni care lucrează în străinătate au participat în cursul zilei de ieri la o întâlnire convocată de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, în cadrul căreia au fost prezentate oportunităţile de investiţii în judeţ. În cadrul discuţiilor, mai mulţi suceveni care în această perioadă au venit acasă în vacanţă s-au plâns că nu au încredere în sistemul sanitar şi cel de învăţământ, dar şi că nu au siguranţa zilei de mâine, atât pentru ei, cât şi pentru copiii lor.

La începutul discuţiilor, şeful administraţiei judeţene le-a prezentat sucevenilor plecaţi în străinătate proiectele promovate de Consiliul Judeţean, dar şi de către administraţiile locale, printre care cele în infrastructura de drumuri, de apă şi canalizare. Flutur a arătat că peste 250 de kilometri de drumuri din judeţ vor fi modernizaţi pe fonduri europene, iar printr-un proiect în valoare de 120 de milioane de euro vor fi racordaţi la reţelele de apă şi canalizare peste 100.000 de suceveni. Gheorghe Flutur le-a mai spus sucevenilor plecaţi la muncă în străinătate că pot să-şi dezvolte afaceri prin promovarea de proiecte cu finanţare europeană, în special în agricultură şi zootehnie.

„Este perioada absorbţiei cu cap a fondurilor europene. Trebuie să vedem unde este nevoie să investim şi să atragem fonduri europene. Avem nevoie de ferme, pentru că sunt deja şase abatoare moderne şi nu au ce tăia. Trebuie să încurajăm înfiinţarea de ferme, pentru că dacă nu o facem noi o vor face străinii”, a spus Flutur.

El a arătat că sucevenii care lucrează în străinătate le pot prezenta patronilor care sunt oportunităţile de afaceri, astfel încât aceştia să vină să investească în judeţ. Gheorghe Flutur a declarat că a „gustat” personal din viaţa dură a celor care lucrează în străinătate, pentru că şi el a plecat din ţară la începutul anilor 1990. Flutur le-a mai spus că cei care ar vrea să investească în ţară se pot asocia pentru a avea la dispoziţie mai multe fonduri pentru a începe o afacere. În cele din urmă, el le-a spus „stranierilor” că în perioada imediat următoare va intra în vigoare legea parteneriatului public-privat, care le va permite să dezvolte afaceri în colaborare cu administraţiile locale. Aceeaşi lege ar deschide mai multe oportunităţi de afaceri, având în vedere că unele servicii publice ar urma să fie externalizate.

 

„Nu ne întoarcem în ţară pentru că nu avem siguranţa zilei de mâine”

În cadrul discuţiilor, unul dintre participanţi, Liviu Dumitraş, din Bosanci, i-a spus lui Gheorghe Flutur că este plecat de 15 ani în Belgia şi că nu intenţionează să se întoarcă în ţară „pentru că nu avem siguranţa zilei de mâine”.

„Suntem îngrijoraţi şi de viitorul copiilor noştri. Nu le putem oferi o şcoală şi nici siguranţa unor servicii medicale de calitate. În caz de accidente sau de o boală trebuie să ne întoarcem în străinătate. Ori aici, ori acolo, noi tot muncim. Dar acolo avem siguranţa zilei de mâine”, a spus Liviu Dumitraş, care a fost completat de un alt sucevean care lucrează în Belgia, acesta precizând că „deocamdată în străinătate este viitorul nostru”. Dumitraş a mai spus că în străinătate are siguranţa zilei de mâine, în comparaţie cu România, unde o lege se schimbă de la o zi la alta.

Un alt sucevean a spus că apreciază faptul că spitalul din Suceava a fost modernizat, dar că „tot cu sute de euro se deschid uşile”. Alt participant, din Bosanci, a spus că în Belgia şi-a înfiinţat două firme de construcţie, fiind ajutat de stat prin neimpozitarea profitului reinvestit. Alt participant, Constantin Savu, a arătat că atunci când a strâns bani pentru a deschide o fermă în România şi-a dat seama că aceştia nu îi ajung decât pentru obţinerea autorizaţiilor, iar că un prieten de-al său care a renunţat la o firma pe care o avea în Spania pentru a-şi deschide o afacere în România s-a răzgândit după ce a văzut câţi bani trebuie să dea pe autorizaţii.

 

Un sucevean din Torino: Deputatul Willian Brînză le spune românilor că nu e momentul să se întoarcă în ţară

De asemenea, un sucevean din Mitocu Dragomirnei a spus că un patron italian pe care l-a cunoscut atunci când lucra în Italia a renunţat să mai investească judeţul Suceava după ce a stat blocat cu maşina câteva ore pe podul de la Iţcani şi a văzut că doi muncitori se rezemau în lopeţi în loc să muncească.

Tot din rândul participanţilor la întâlnire, un bărbat plecat din anul 1992 în Torino, vicepreşedinte al unei asociaţii de români, a spus că europarlamentarii italieni şi nu cei români i-au invitat la Bruxelles pentru a-i învăţa cum să acceseze fonduri europene. Acelaşi sucevean a mai spus că nu înţelege de ce parlamentarul PD-L din diaspora, Willian Brînză, le spune românilor din Italia că nu e momentul să se întoarcă acasă, iar Gheorghe Flutur îi îndeamnă să vină şi să investească în afaceri în judeţul Suceava.

„Stranierii” au mai reclamat şi birocraţia din România la aprobarea proiectelor europene, dar şi serviciile poliţiei, un bărbat arătând că atunci când venea în ţară cu maşina cu numere din Belgia era oprit de mai multe ori pe săptămână de către poliţişti care îi găseau diverse nereguli, iar după ce şi-a înmatriculat maşina în ţară, acest gen de probleme au dispărut.

 

La finalul întâlnirii, sucevenii plecaţi din ţară au fost serviţi cu plăcinte şi afinată

La finalul discuţiilor, Gheorghe Flutur a apreciat sinceritatea celor plecaţi la muncă în străinătate, precizând că „sunt unele care merg prost sau care nu merg. Dar prefer să ni le asumăm, să ni le spuneţi verde în faţă, decât să le auzim de la politicieni odihniţi excesiv peste vară. Mai degrabă să le aud de la dumneavoastră, cei cu bătături în palmă”.

Flutur le-a spus participanţilor că nu din cauza actualului Guvern au plecat din ţară, ci din cauza celor „care l-au adus pe Omar Hayssam ca investitor de bază aici în Bucovina”. El le-a explicat sucevenilor plecaţi din ţară că actualul Guvern încearcă să introducă reforme ale statului, deşi există riscul ca actualul partid de guvernământ să piardă din punct de vedere electoral. Flutur a criticat atitudinea opoziţiei, care în loc de o atitudine constructivă aduce doar critici actualei guvernări.

„Problema noastră cea mai grea este această dezbinare excesivă. Eu sunt de acord să ne criticăm, măi fraţilor. Nu sunt eu cel care face cel mai bine. Dar am nişte experienţe atât de triste. Când aduceam 40.000 de oameni la Hora Bucovinei să promovăm zona, ne-au tocat de ne-au înnebunit pentru că eram în campanie electorală. M-au ciuruit pentru că am adus Lumina Sfântă. Asta este viaţa, ăştia suntem noi. Noi în loc să promovăm turismul, ni se pune pata pe o acţiune sau o iniţiativă. Dar cine i-a oprit pe alţii să o facă? A fost o perioadă când unul a vrut să-l promoveze pe satana în România, cu acel Dracula Park. A fost politica unui partid care îl avea pa satana în programul lor de turism”, a declarat Flutur.

Criticele la adresa opoziţiei au fost făcute după ce liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că întâlnirea de acum doi ani cu „stranierii” nu a avut nici un efect. De asemenea, Nechifor a fost printre cei care au participat la întâlnirea de ieri de la CJ Suceava, remarcile lui Flutur la adresa opoziţiei fiind îndreptate direct către acesta.

Gheorghe Flutur a precizat că îi va solicita europarlamentarului sucevean Petru Luhan să organizeze mai multe întâlniri în care să le explice sucevenilor cum să acceseze fonduri.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că la sfârşitul întâlnirii, sucevenii plecaţi la muncă în străinătate au fost serviţi, în holul Consiliului Judeţean, cu plăcinte şi cu afinată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Stranierii” s-au plâns de serviciile medicale, de învăţământ şi că nu au siguranţa zilei de mâine.
 Vizualizări articol: 2430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
„Stranierii” s-au plâns de serviciile medicale, de învăţământ şi că nu au siguranţa zilei de mâine2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Re trimis de
(12 aug 2010, 12:32:43
Bravo stranierilor , nu va lasati pacaliti , nu va lasati aburiti . Dupa ce hotii au jefuit tara si au duso in prapastie , acum vor sa o refaceti voi . Intai sa le confiste averile celor care au participat la marele jaf , apoi mai discutam . Agricultura ? nea Fluture vorbesti prostii ! Zootehnie ? lasa abureala nea Fluture ! voi nu vedeti ca a-ti ingropat agricultura ? pe cine pacalesti tu ? nu a-ti lasat taranul sa cultive nici cartofi si nici sa creasca un porc sau un taur cu care sa iasa pe piata din cauza contractelor voastre pe saci de bani cu strainii . A-ti adus cartofi din Egipt .....cati bani a-ti luat pe astfel de contract ? ....iar la noi campurile zac in balarii . De la cel ce cultiva cartofi , vorbesc de taranul roman , nu aveati ce lua dar din contracte de afara va-ti imbogatit si acum culmea ....sa faceti voi agricultura . Plecam fratilor , sa ramana in romania doar guvernul , parlamentul si senatul ...si o sa se traiasca "bine"
1.1  RE: Re trimis de
(12 aug 2010, 19:43:58
Păi noi am intrat în U.E. ca piaţă de desfacere.
2.   Oamenii au zis bine. trimis de
(12 aug 2010, 13:19:41
Oamenii au zis cum trebuie si este imbucurator acest fapt, pacat ca la intalnirea cu romanii din afara dl Flutur a trecut-o iar pe politica asta ca pe la noi, cu acuzatii asupra altora si cu asumarea tuturor meritelor NUMAI pentru puterea actuala. Acest fel de discursuri prinde in campanii cu galetele, dar aici trebuia ca intregul discurs sa fi fost mult mai aprofundat. Am fost unul dintre cei ce m-am exprimat ca am fost oripilat de kitsch-ul acelei manifestari "traditionale" si "artistice" de la Bucsoaia, sustin si acum acest lucru, ba mai mult afirm ca politicienii au introdus cel mai mult kitsch acolo (ex. caligrafia cu oi, etc.). La fel si cu Sarbatorile Pascale, cand nu aducerea Luminii Sfinte a deranjat, ci modul cum s-a aratat ostentativ ca NOI si Eu v-am adus-o! Stie dl Flutur cati credinciosi s-au dus la Inviere in alte biserici unde nu s-a adus Lumina Sfanta ca Flacara Olimpica, ci la modul plin de evlavie si cu cugetele indreptate spre Invierea Domnului?
3.   Continuare trimis de
(12 aug 2010, 13:40:41
Sau oul-record din centrul Sucevei, pasca-record de la Radauti, despre mielul, pasca si oualele din centrul Frasinului ce sa mai vorbim, toate astea au avut mult mai inclinatie spre kitsch, spre comercialul de prost gust, decat spre traditia sarbatorilor din Bucovina. Domnul care de 15 ani e in Belgia, a rezistat acolo tocmai fiindca nu-i fraier, asa ca la el nu are cum sa prinda un discurs ca cel ale carui spicuiri au aparut in presa. Vremurile au trecut, a fost foarte greu, unii si-au luat lumea-n cap, dar nici acum nu este foarte bine, ci dimpotriva, - fapt subliniat de stranieri - de aceea nu are ce cauta discursul politicianist la ei daca se vrea cu adevarat a fi atrasi. Nu tot ce-au facut cei dinainte a fost rau, cum nu tot ce fac cei de acum este numai foarte bun, or acesti oameni au prins spilul si nu pot fi pacaliti. Sau se vrea coeziunea intregii colectivitati, sau se vrea numai etalarea meritelor - multe preluate - si atunci... Stiu, e aproape campania, dar ce-i prea mult...
4.   Asa trimis de
(12 aug 2010, 13:52:28
Nu ca parerile celor din afara nu ar fi de bun simt sau corecte...dar pe cuvantul meu ca daca intrebai si un roman care nu a plecat nici macar la cernauti in viata lui, tot asta iti zicea. Trebuia sa facem mare intalnire mare cu "stranieri" cum le ziceti voi?

La diagnosticat ne pricepem, la tratament stam cam prost...
5.   Votati basescu !!!! trimis de
(12 aug 2010, 14:53:01
Oare nu STRANIERII au votat 98% cu basescu ? Rusine sa va fie ...
6.   FUGITIII!!!! trimis de
(12 aug 2010, 15:06:51
fratilor,fugiti cat puteti, nu investiti nimic in tara asta de  ☭ . cei de la conducere asta vor, sa zboare toti afara si sa vina cu bani in tara ca sa aiba ei ce fura. ce investitii, in ce? care drumuri , care spitale, ce scoli? care fonduri europene? europenii nu arunca bani in groapa asta de tara, pentru ca toate proiectele care se fac la noi se fac numai si numai pentru imbogatirea unora. 20% costa proiectul iar restul e castig pentru unii. ceausescu nu ne-a lasat saraci, cred ca are pile la DUMNEZEU, o fi zis omul ca daca tot l-au impuscat macar sa se duca totul de rapa, iar el sa priveasca si sa rada.
7.   Nimic nu vrei sa inveti trimis de
(12 aug 2010, 20:30:07
Ma refer la cel ce a scris articolul.Ti-am mai zis parca ca ma stresezi cu 'argourile' astea in exprimarile tale. Sau poate era un coleg al tau. Voi nu faceti sedinta la Monitorul? 'Strainer' esti tu de cauza!
8.   HAIDETI,FRATILOR, SA MERGEM.... trimis de
(12 aug 2010, 23:53:39
PAI, BINE, NEA" FLUTURE, BASE II INDEAMNA PE ROMANI SA PARASEASCA BARCA, IAR DUMNEATA II ROGI SA REVINA? ASTA E UNITATE IN PARTID?PAI OAMENII ASTIA DACA AR FI FOST FRAIERI, AR FI SCRASNIT ACUM DIN DINTI CA NOI CEILALTI. NU STIU CE I-A DETERMINAT SA VINA LA ACEASTA"INTALNIRE"!PAI DE GRIJA TARANILOR MORI MATALE, SAU CA N-AU DE TAIA ABATOARELE(STIM NOI CUI)?PAI NU STRIGAI MATALE IN CAMPANIE CA DECAT SALI DE SPORT MAI BINE ABATOARE?ACUM TE PLANGI? NU E DESTUL DE MIC PRETUL PLATIT DE ABATOARE LA CARNE? VREI CARNE MAI MULTA, CA PRETUL SA SCADA? LA CAT?
9.   Un flutur jalnic trimis de
(13 aug 2010, 02:05:42
FLUTURII, CA INSECTE ,AU FOST LĂSAȚI PE PAMINT PENTRU A BATE CIMPII PENTRU INCINTAREA OCHIULUI OMULUI.FLUTURELE ȘEF AL SUCEVEI BATE CÂMPII SPRE DISPERAREA SI SARACIREA OAMENILOR.URITA INSECTA .CIT DE CURIND O SA SE SATURE DE CARNEA FURNIZATA DE ALEGATORII SAI CHIAR DACA ACEASTA NU POATE FI PRELUCRATA DE ABATOARELE CLIENTELEI PDL.ABATOARELE SA PLATEASCA CORESPUNZATOR KG.DE CARNE TARANILOR SI NU VOR DOVEDI CU SACRIFICAREA ANIMALELOR.DAR ACESTIA NU AU CU CE PLATI DEOARECE PLATESC COMISIOANE GRASE GUVERNANTILOR .NU STIU DE CE SE PLINGE DE LIPSA ANIMALELOR CIND ARE ATITIA BOI IN PDL.SCUZE,ACESTIA SUNT PENTRU MULS NU PENTRU TAIAT.PENTRU A NU/SI PIERDE SIMTUL ORGANIZATORIC FLUTURELE SEF AR TREBUI SA ORGANIZEZE IN ACEST AN UN UN FESTIVAL AL FLUTURASULUI DE SALARIU AL BUGETARILOR CU CEA MAI MICA VALOARE.STRANIERII NU AU NICI O VINA CA LI S/AU FURAT VOTURILE.SA TRAITI BINE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei