Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 aug 2010 - Anul XV, nr. 188 (4479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Suceava voievodală

Omagiu întemeietorului urbei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Complexul Muzeal Bucovina şi-a propus să aducă, într-un mod care să atragă atenţia cetăţenilor, un omagiu voievodului Petru I Muşat, întemeietorul oraşului Suceava.

 

Petru I Muşat, cel care a mutat reşedinţa voievodală a Moldovei de la Siret la Suceava

Momentul de celebrare va avea loc pe data de 18 august a.c., când se împlinesc 622 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Suceava.

Petru I Muşat (1375 - 1391) a fost cel care, după anul 1380 (data este încă neprecizată), a mutat reşedinţa voievodală a Moldovei de la Siret la Suceava, ridicând aici Curtea Domnească şi Cetatea de Scaun.

Suceava a deţinut astfel supremaţia politică, militară, administrativă şi religioasă în Moldova, până în cea de-a doua jumătate a sec. al XVI-lea, când capitala a fost mutată la Iaşi.

Atât cea mai veche atestare documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei, cât şi prima atestare documentară a oraşului Suceava sunt din timpul domniei lui Petru I Muşat.

În anul 1388, într-o scrisoare adresată de principele moldav regelui Poloniei, Vladislav II Jagello, este menţionată Cetatea Sucevei, şi tot în acel an (la un interval de şase luni) este pomenit, într-o enciclică emisă de catolicosul Theodoros al II-lea (referitoare la organizarea ecleziastică a armenilor din estul Europei), oraşul Suceava.

 

Cea mai veche atestare a Cetăţii de Scaun, făclii şi cavaleri cu veşminte medievale

Aşa cum am aflat de la directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, celebrarea întemeietorului urbei se va face seara (după ora 18:00) la monumentul acestuia de pe platoul Casei de Cultură.

Statuia lui Petru I Muşat (realizată din bronz de sculptorul Paul Vasilescu şi amplasată pe soclu în anul 1976) va fi luminată de făclii, iar pe un suport, în lipsa documentului catolicosului armean din 18 august 1388 (care face referire la oraşul Suceava), va fi prezentată copia scrisorii voievodale, din data de 11 februarie a aceluiaşi an, care oferă cea mai veche menţiune documentară a Cetăţii de Scaun.

Pentru atmosfera de epocă, monumentul lui Petru I Muşat va fi vegheat de doi cavaleri cu veşminte medievale.

 

Scrisoarea trimisă de Petru I Muşat regelui Poloniei Vladislav II Jagello

„Lui Vladislav, din mila lui Dumnezeu, rege al Poloniei, stăpânitor al Lituaniei şi al Rusiei şi domn al altor multe ţări, sinceră închinare de la Petru Voievod al Moldovei. Facem cunoscut înaltei tale Domnii că am dat acestui adevărat pan al Varşoviei 3 mii <de ruble> de argint frâncesc în acea greutate cu care am început să dăm de la Luţc şi le-am dat pe toate în Suceava. În această scrisoare sunt 3 mii de ruble de argint frâncesc; pentru aceasta facem această scrisoare pentru 3 mii, iar scrisoarea Domniei tale este făcută pentru patru mii la Lăsatul Secului.

Rugăm pe Domnia voastră să faceţi altă scrisoare, ca şi aceasta ce o scrieţi, dar nu pe 4, ci pe 3 mii, sub pecetea regală.

Cine va aduce zapisul pe 3 mii aceluia îi vom da cartea voastră ce e scrisă pentru 4 mii.

Şi s-a scris cartea, în Cetatea Sucevei, luni, în prima săptămână a Postului, sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1000 şi 388”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omagiu întemeietorului urbei.
 Vizualizări articol: 1210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Omagiu întemeietorului urbei4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari! trimis de
(12 aug 2010, 13:56:34
Remarcabila initiativa, felicitari initiatorilor! O singura rugaminte as indrazni s-o exprim, sa fie dezbracat acest moment de influenta politicului de azi. Si acum ma cutremur cand imi aduc aminte cum la fiecare omagiere a Inaintasilor, finalul era "apoteotic": eroi au fost, dar cei mai mari eroi ai neamului sunt cei in viata. Atunci era un Cel Bun, Cel Drept, Cel Mare, cel Viteaz, acum este un Marele Reformator si sfetnicii sai.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei