Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 aug 2010 - Anul XV, nr. 188 (4479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Paradox românesc

Sinistraţii din 2008 stau pe la neamuri, iar casele construite sunt goale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Paradox bizar la Moldoviţa, acolo unde opt familii afectate de inundaţiile din 2008 stau în continuare pe la neamuri sau cu chirie, iar în casele finalizate în vara anului trecut bate vântul. Explicaţia pentru această situaţie jenantă este undeva la mijloc, între autorităţile locale şi viitorii locatari ai caselor. Oamenii spun că au făcut numeroase demersuri pe lângă primarul din Moldoviţa pentru a clarifica problema proprietarului terenului de sub case, pentru a le facilita accesul la o sursă de apă apropiată şi pentru a-i sprijini să-şi branşeze imobilele la reţeaua de alimentare cu energie electrică. De cealaltă parte, primarul Traian Iliesi a declarat că nu mai sunt bani pentru alte lucrări, iar procedurile de intabulare a terenului, începute abia în acest an, vor fi finalizate în câteva săptămâni.

 

Bani grei pentru asigurarea unui trai minim decent

Rodica Balan este una dintre persoanele care a avut de suferit de pe urma inundaţiilor de acum doi ani. Pentru că apa i-a intrat în casă şi s-a aşezat mucegaiul, femeia s-a mutat acum la fiica ei, care locuieşte cu chirie, undeva pe malul râului Moldoviţa. Şi ca şi cum nenorocirile provocate de inundaţii nu ar fi fost suficiente, Rodica Balan a rămas văduvă în urmă cu câteva săptămâni.

„Deocamdată nu am cum să mă mut în noua casă, aşa că ţin copiii fetei mele şi stau aici cu ea, în chirie. Nici nu ştiu cum să fac, că şi alte neamuri vor să stea cu mine în casa nouă”, a mărturisit dezorientată Rodica Balan.

Şi pentru Gheorghe Boşutar situaţia nu este prea bună. Bărbatul are o căsuţă, dar asta e undeva la şase km în munţi. Copiii săi, trei la număr, îşi petrec timpul mai mult pe la soacră, a cărei casă e ceva mai aproape de civilizaţie, numai la vreo patru km.

„Eu mi-am tras lumină din banii mei, am dat nouă milioane de lei vechi. Am mai cheltuit încă vreo 70 de milioane de lei vechi să fac casa bună, dar nu prea mai am bani”, a precizat Gheorghe Boşutar.

 

Printre casele pustii circulau doar oile

Pe terenul unde s-au construit cele opt case, câte 3,5 ari de imobil, e o linişte absolută. Doar câteva oi mai sparg monotonia în căutare de iarbă, dar nu pierd prea mult timp acolo pentru că zona e plină de pietriş. Cele mai multe case sunt încuiate, dar în una am putut intra fără nici o oprelişte prin uşa larg deschisă. Înăuntru era ca în momentul în care muncitorii au plecat de pe şantier, iar în ritmul actual este posibil ca locuinţele să rămână la fel de pustii pentru încă multe luni de acum încolo. Cine doreşte să se mute în casă trebuie să scoată bani frumoşi din buzunar, nu doar pentru a se racorda la reţeaua de alimentare cu energie electrică, ci şi pentru a regla uşile strâmbe şi tot ceea ce muncitorii au făcut cu prea mare repeziciune.

 

Primar Moldoviţa: „Să-şi termine casele singuri”

Primarul din Moldoviţa, Traian Iliesi, recunoaşte că sunt ceva probleme cu casele pentru sinistraţi. Totuşi, nu-i plânge pe oamenii afectaţi de viiturile din 2008 şi spune că aceştia au unde locui, iar dacă vor să se mute în noile case trebuie să se ocupe singuri.

„Primăria nu mai are bani, aşa că singura soluţie e să-şi termine casele singuri”, a declarat Traian Iliesi. Cât priveşte terenul pe care Primăria Moldoviţa trebuie să-l predea în proprietatea sinistraţilor, Traian Iliesi are o versiune destul de originală.

„Acum câţiva ani, terenul era pe mâna lui Omar Hayssam. Am avut noroc că nu a legalizat terenul şi în felul ăsta noi l-am <dezmoştenit> pe arab. Oricum, pământul era al nostru şi acum am făcut demersurile pentru a-l intabula pe primărie şi apoi să-l putem da oamenilor. În trei-patru săptămâni totul o să fie în regulă”, a precizat senin Traian Iliesi. Întrebat cum a început construcţiile pe terenuri care nu le avea în proprietate, primarul din Moldoviţa a răspuns că ştia sigur că acestea vor fi recuperate de la Omar Hayssam şi că nu vor apărea alte probleme.

În privinţa puţurilor de apă, Traian Iliesi recunoaşte că mai trebuie „vreo două”, dar cum nu sunt bani în bugetul primăriei, lucrările nu se vor finaliza prea devreme.

„Racordarea caselor la reţeaua de energie electrică nu este treaba primăriei. Noi eram obligaţi să executăm doar instalaţia din case, ceea ce am şi făcut. Restul e treaba celor care au primit casele”, a completat primarul din Moldoviţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sinistraţii din 2008 stau pe la neamuri, iar casele construite sunt goale.
 Vizualizări articol: 2158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sinistraţii din 2008 stau pe la neamuri, iar casele construite sunt goale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei