Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 iul 2010 - Anul XV, nr. 153 (4444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eroii în uniformă

Scene de coşmar cu oameni surprinşi de inundaţii, prin ochii salvatorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Inundaţiile devastatoare care au lovit luni după-amiază judeţul Suceava, transformându-l într-o mare de jale, au adus clipe de cumpănă pentru sute de oameni, care, înconjuraţi de ape, au văzut iadul coborât pe pământ. Din fericire, cei mai mulţi s-au salvat, în multe cazuri datorită echipelor de salvare, formate cu precădere din pompieri şi jandarmi.

 

Aceşti oameni, mulţi dintre ei în ciubote şi prin mâl deja de cinci zile, aproape fără pauză, au văzut la inundaţii imagini pe care nu le vor uita prea curând. Bătrâni neputincioşi cuprinşi de apă în propriile case sau copii strigând după ajutor, satisfacţia oamenilor în uniformă fiind că i-au salvat. Pentru unii este doar o repetare a experienţelor trăite în anul 2008, când inundaţiile au lovit cu o forţă la fel de mare Suceava.  

 

A salvat doi copii dintr-o situaţie extremă

Căpitanul Lucian Ungureanu, comandantul Detaşamentului de Intervenţie al Jandarmeriei Suceava, a fost printre oamenii care au intervenit luni noapte în comuna Zamostea, una dintre localităţile cele mai afectate de inundaţii. Aici, numeroase echipaje de pompieri şi jandarmi au mers din casă în casă pentru a salva oameni, în special bătrâni şi copii, care fuseseră surprinşi de viitură şi nu-şi părăsiseră la timp locuinţele.  

Era la faţa locului când apele veneau cu putere de pe dealuri şi sătenii au anunţat că într-o casă au rămas doi copii mici, care nu aveau cum să se salveze singuri. Cu o barcă, a ajuns în casa unde erau micuţii, apa fiind până la piept. Împreună cu trei colegi a salvat din interior un copil de 9 ani şi unul de 13 ani, i-a urcat în barcă şi i-a dus într-un loc sigur, intervenţia fiind una de risc major pentru că apa creştea puternic în acele momente.

 

„Apa curgea prin pereţii unei case ca un izvor”

Tot la Zamostea, unde jandarmii au acţionat sub directa coordonare a generalului de brigadă Eugen Şalar, inspectorul-şef al Jandarmeriei Suceava, s-au mai remarcat în mod deosebit şi sergenţii majori Ciprian Băeşu, Gabriel Groholea şi Florin Moroşanu.    

Echipa formată din cei trei a scos în timp record din casele inundate cinci bătrâne, doi copii şi doi vârstnici.  

„Apa curgea prin pereţii unei case ca un izvor, era incredibil, pe unde te întorceai numai întuneric şi disperare”, au povestit jandarmii după încheierea misiunii.   

 

Oameni descumpăniţi şi încremeniţi de frică

Nu vor uita cum o femeie în vârstă, care mergea în cârje, se urcase cu ultimele puteri pe sobă, de frica apelor, de acolo fiind ridicată şi scoasă afară, în timp ce o fetiţă de 7 ani a fost salvată din podul în care fugise de frica apei care tot creştea. Salvatorii în uniformă nu vor uita prea repede nici chipul unui bătrân care plângea în hohote, urcat pe un cuptor.

În cadrul intervenţiilor de salvare, sergentul major Ciprian Băeşu a avut parte de un moment extrem de greu. În timp ce ducea în spate o bătrână a observat cum un gard de câţiva metri, rupt de viitură, se îndreaptă spre el, din fericire reuşind să-l evite în ultimul moment. A doua zi, când a revenit în sat pentru a scoate apa şi mâlul din case, a fost recunoscut de bătrâna pe care a salvat-o, femeia mulţumindu-i cu lacrimi în ochi.

 

Candela aprinsă şi rugi la Dumnezeu, în faţa apelor

De un episod cu totul emoţionant a avut parte şi maiorul Cristian Macovei, care, în timp ce căuta oamenii din Zamostea rămaşi izolaţi printre ape, în propriile case,  a dat peste o bătrână surdo-mută. Din cauza handicapului femeia şi-a dat seama târziu că apa vine peste ea, astfel că nu apucase să fugă la timp într-o zonă mai înaltă. Jandarmul a găsit-o printre ape, cu candela aprinsă şi rugându-se la Dumnezeu. A luat-o în spate şi a dus-o la căminul cultural, acolo unde erau adunaţi sinistraţii.

 

Capcanele de sub apă

Printr-un moment de cumpănă a trecut şi sergentul major Liviu Smântancă, care ajunsese la un moment dat la casa unei femei de peste 80 de ani care avea mâna fracturată. În timp ce se îndrepta prin apă, spre casa acesteia, nu a avut cum observa o groapă din curtea gospodăriei, astfel că s-a prăbuşit în gol. Din fericire, fuseseră luate măsurile de siguranţă, omul legii fiind legat, astfel că, ajutat de colegi, a reuşit să se redreseze şi să-şi ducă misiunea până la capăt, salvând octogenara neputincioasă. 

 

Jandarmi în cursa contra cronometru pentru salvarea de vieţi   

Printre jandarmii care s-au mai remarcat în cumplita zi de luni, când a fost o adevărată cursă contra cronometru pentru salvarea de vieţi, se mai găsesc plutonierul major Mircea Bodnariuc, care, la Grămeşti, a salvat dintr-o casă un bărbat şi pe cei şase copii ai săi, plutonierul major Mircea Nicolaie Serdenciuc, plutonierii Bogdan Ştefăroi, Romică Manolache şi Daniel Pintilie (unul dintre cei mai activi la înlăturarea efectelor inundaţiilor produse miercuri la Milişăuţi).   

„În total, peste 100 de jandarmi, printre ei oameni chemaţi de acasă sau care ieşiseră din tură şi au apucat doar să se schimbe, au acţionat în mai multe localităţi, salvând oameni şi, în măsura în care s-a putut, bunuri”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.      

 

Pompieri şi jandarmi la inundaţii, deşi propriile case erau în ape

Trimişi în prima linie, în calea puhoaielor, zeci de salvatori au aflat la rândul lor că familiile lor sunt în pericol, iar casele le-au fost inundate.

Plutonierul major Constantin Vizitiu, din cadrul ISU Suceava, era la Zamostea când a fost anunţat că, la Milişăuţi, ploile torenţiale au rupt drumul şi au inundat zeci de case, printre care şi a sa.

„Cei doi băieţi ai mei, de 9 şi 15 ani, şi soţia, rămăseseră pe întuneric, iar apa era aproape de un metru înălţime. Eram departe de ei şi nu puteam să-i ajut cu nimic. I-am găsit disperaţi, stăteau într-o beznă totală. Nu avem nici acum curent, nu avem apă potabilă, este îngrozitor. Stăm şase persoane acum într-o cameră”, mărturiseşte Constantin Vizitiu.

În situaţia plutonierului major Vizitiu sunt şi alţi 32 de colegi ai acestuia, precum şi trei jandarmi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scene de coşmar cu oameni surprinşi de inundaţii, prin ochii salvatorilor.
 Vizualizări articol: 5304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.76/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 17 voturi
Scene de coşmar cu oameni surprinşi de inundaţii, prin ochii salvatorilor4.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cinste lor.. trimis de
( 2 iul 2010, 14:14:11
Toata stima pentru eforturile lor ,sunt adevarati profesionisti.
2.   Nedreptate trimis de
( 2 iul 2010, 14:21:11
Acestor oameni salariul le-a fost diminuat cu 25 %! Sa vina Boc, sa se bage prin apa, sa salveze oameni (nu sa se plimbe cu elicopterul sa vada ce se intampla de sus) si apoi sa taie din salarii, fara sa aiba nici cea mai mica urma de remuscare!
3.   Cu tot respectul... trimis de
( 2 iul 2010, 14:42:36
Multumesc in numele a multor oameni,desi am avut norocul sa nu fiu printre ape...SUNFLOWER are dreptate...oare acesti oameni si multii altii meritau sa se zbata atat pentru un salariu cu 25% mai mic??Rusine sa-i fie lui Boc,mai are si curajul sa-si arate fata printre saracii oameni surprinsi de inundatii...
4.   Oameni de nadejde! trimis de
( 2 iul 2010, 22:00:41
Oare ce tragere de inima au oameni acestia ajute fara retinere oameni necajiti, sa intre in ape si sa salveze vietile si bunri ale celor afectati de ape , riscandu-si propria viata,cand stiu ca indata guvernul condus de un liliputan indata le va lua 25% din salar plus TVA-ul 24% adica se face cam 33% mai putin la salar?! Oare atat de neghiobi sunt conducatori acestia ai nostri? RUSINE! Fac un apel la domnul Boc si domnul Basescu sa merga in parlamentu europei , sa isi dea demisia si sa cera U.E sa ne trimita 500 de specialisti (nemti, austrieci,etc) care sa scoata tara asta din r.ahat ...daca nu fac asta in maxim 1 an suntem falimentari, o sa ne cumpere vre-un stat vecin!
4.1  RE: Oameni de nadejde! trimis de
( 3 iul 2010, 08:15:06
Subscriu in totalitate la varianta aducerii unor adevarati specialisti pentru fiecare domeniou in parte,sa ii plateasca absolut regeste pentru prestatiile lor pentru care sa si raspunda,dar:asta nu se va intampla niciodata,pentru ca nu s-ar mai putea sustine clientela politica,si deja asta este punctul culminant al actualei guvernari portocalii---,,cand se referea Base la SA TRAITI BINE'' bineinteles ca era vorba doar de cei cu carnete orange,nu la toata populatia Romaniei!Imi amintesc de un scheci al lui Doru Octavian Dumitru ,,Cersetorul'',in care se spunea ca nu o sa avem nici de la cine cersi,o sa cersim unii de la altii,referindu-se la cersetorii profesionisti!Este dureros de mare similitudinea dintre o gluma a acestuia si realitatea care bate filmul,sau gluma daca vreti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei