Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 iul 2010 - Anul XV, nr. 153 (4444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea OUG privind majorarea TVA

Vineri, 2 Iulie 2010 (19:50:01)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, vineri, că a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu "neconstituţionalitatea" Ordonanţei de Urgenţă care prevede majorarea TVA, susţinând că autorităţile executive au acţionat cu putere discreţionară, încălcând principiul legalităţii.

"Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat Avocatului Poporului o sesizare cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care prevede majorarea TVA. Mircea Geoană critică puterea discreţionară cu care au acţionat autorităţile executive, încălcând principiul legalităţii", conform unui comunicat de presă.

În sesizarea formulată, preşedintele Senatului apreciază că este evident faptul că OUG 58/2010 nu îndeplineşte exigenţele impuse de dispoziţiile Codului Fiscal, aducând atingere caracterului predictibil al actelor normative, în condiţiile în care Codul Fiscal stipulează că "prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia".

De asemenea, în cererea formulată, Mircea Geoană susţine că, în contextul realităţilor economice şi sociale, creşterea bazei de impozitare, eliminarea unor scutiri de la plata impozitului pe venit, precum şi mărirea TVA, îi lasă pe contribuabili într-o situaţie defavorabilă, apropiată de limita inferioară a subzistenţei.

"Aceste măsuri radicale sunt inadmisibile, cu atât mai mult cu cât prin aplicarea lor se vor obţine efecte negative, de natură să ducă la sărăcirea populaţiei, în contradicţie directă cu prevederile constituţionale care obligă autorităţile să asigure cetăţenilor români «un trai decent» (Constituţia României, art.47, alin. 1)", se arată în comunicatul transmis de Mircea Geoană.

Acesta consideră că este evidentă "lipsa totală a oricărei evaluări preliminare a impactului acestui act normativ în plan social şi în plan economic, deşi obiectul de reglementare şi implicaţiile sunt de maximă relevanţă".

"Concret, deşi măsurile Guvernului duc la scăderea puterii de cumpărare a unui număr foarte mare de oameni şi au impact direct asupra consumului şi producţiei, nu a fost efectuat niciun studiu de impact macroeconomic. Faţă de toate aceste aspecte, statului îi poate fi imputată incapacitatea de a evalua posibilitatea implementării unor măsuri alternative propuse de către reprezentanţii celorlalţi factori politici şi de către partenerii sociali", menţionează sursa citată.

De asemenea, preşedintele Senatului este de părere că această ordonanţă de urgenţă va determina încălcarea principiului echităţii fiscale. În acest sens, Mircea Geoană consideră că principiul impunerii echitabile în repartizarea sarcinilor fiscale între membrii societăţii presupune egalitatea în faţa impozitului, dar şi egalitatea prin impozit, care presupune o diferenţiere a sarcinilor fiscale de la o persoană la alta, în raport cu o serie de factori economici şi sociali, ţinându-se cont de mărimea absolută a veniturilor realizate de către contibuabil, dar şi de capacitatea contributivă a acestora determinată de situaţia sa individuală şi sarcinile sociale pe care le are, ceea ce impune un tratament fiscal diferit.

"În condiţiile în care, în urma noilor modificări aduse Codului Fiscal, presiunea fiscală devine insuportabilă pentru contribuabili, este clar că este încălcat principiul echităţii fiscale", se mai arată în comunicatul preşedintelui Senatului.

Şi deputaţii PSD s-au adresat Avocatul Poporului în legătură cu OUG prin care se majorează TVA. Purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că deputaţii social-democraţi au adresat o sesizare Avocatului Poporului, pentru a ataca la Curtea Constituţională OUG privind majorarea TVA la 24%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea OUG privind majorarea TVA.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea OUG privind majorarea TVA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei