Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 iul 2010 - Anul XV, nr. 153 (4444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câmpulung

Accesul spre Rarău a fost deblocat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accesul auto spre masivul Rarău este din nou posibil, după ce muntele a fost, practic, izolat de restul lumii timp de două zile. Situaţia s-a produs din cauza furtunilor şi ploilor, care au dus la ruperea drumurilor, alunecări de teren, doborârea unor arbori şi formarea unui strat de noroi de zeci de centimetri grosime în unele locuri.

În lipsa oricărei posibilităţi de acces auto, în cazul unor eventuale situaţii de urgenţă era imposibilă trecerea pompierilor, ambulanţei, poliţiei ori jandarmilor montani. Singurul mijloc motorizat care a putut circula a fost ATV-ul salvamontiştilor, iar hotelurile şi pensiunile de pe munte, precum şi un schit şi o mănăstire de călugări din zonă au fost lipsite de posibilitatea aprovizionării şi transportării eventualilor turişti.

Reprezentanţii pensiunilor spun că autorităţile locale au fost înştiinţate de mult timp că pot exista probleme majore cu accesul pe Rarău în caz de intemperii puternice, dar nu au luat nici o măsură nici în trecut şi nici măcar acum, după ce drumurile au rămas impracticabile. Omul de afaceri Ionel Focşa, directorul firmei câmpulungene Rarău-turism S.A. (deţinătoarea Cabanei Rarău), ne-a precizat că accesul spre vârful masivului şi rezervaţia Pietrele Doamnei a fost deblocat exclusiv cu eforturile oamenilor de la pensiuni şi ale salvamontiştilor, pentru că edilii locali nu au mişcat un deget.

„Este păcat că încă se păstrează mentalitatea asta, dacă e privat are bani şi nu are decât să se descurce singur. Autorităţilor le place să se laude cu Rarăul şi cu faptul că pot veni turiştii şi sunt bine primiţi, dar, dacă e vorba să ne ajute, iacă nu le mai place... Aş vrea să se înţeleagă corect, nu insistăm să se repare prioritar drumurile spre Rarău de dragul afacerilor noastre, ci pentru că e foarte periculos să ai turiştii şi lucrătorii de la pensiuni izolaţi pe munte, să trebuiască să bată drumul 15 km cu pasul. Cine nu trăieşte pe munte nu poate înţelege”, ne-a spus Focşa.

Autorităţile câmpulungene au acţionat însă pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor cu doar două utilaje şi câteva maşini în întreaga localitate, pentru că nu au mai multe, aşa că au fost abordate prioritar zonele intens populate şi cele în care albiile trebuiau decolmatate mai des.

Potrivit precizărilor şefului Serviciului Public Salvamont al judeţului Suceava, Voicu Raia, în prezent se poate urca pe Rarău cu mijloace auto cu tracţiune integrală, numai pe ruta Izvorul Alb – Rarău. Traseul Chiril – Rarău este nerecomandat, din cauză că a fost afectat de multiple alunecări de teren şi nu prezintă siguranţă, iar Pojorâta – Rarău este practic îngropat în noroaie pe porţiuni mari, iar maşinile se împotmolesc cu uşurinţă. Salvamontiştii suceveni au mai precizat că rămâne închis şi traseul pietonal prin cheile Moara Dracului, pentru că nivelul apei este periculos de ridicat, precum şi traseul Colbu –Zugreni - Cabana Rarău (marcaj roşu), din cauza noroiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Accesul spre Rarău a fost deblocat.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Accesul spre Rarău a fost deblocat4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei