Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 iul 2010 - Anul XV, nr. 153 (4444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semn de îngrijorare

Salariile mici îi trimit pe „părinţii de profesie” în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariile mici îi îndeamnă pe tot mai mulţi asistenţi maternali profesionişti să-şi dea demisia şi să plece la muncă în străinătate.

La Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în ultimul an şi jumătate, 15 asistenţi maternali şi-au depus demisiile. Majoritatea acestor „părinţi de profesie” au plecat la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun. În aceeaşi perioadă, zece asistenţi maternali s-au pensionat, iar şapte nu şi-au reînnoit atestatele. Protecţia Copilului Suceava a respins trei cereri de reatestare.

Copiii au fost preluaţi în mare parte de alţi asistenţi maternali sau de alte structuri de asistenţă socială.

Comparativ cu alte judeţe din Moldova, unde, de la începutul acestui an, au plecat aproape 30 de asistenţi maternali la muncă în străinătate, renunţând la copiii pe care îi aveau în plasament, la Suceava, după cum susţine şi conducerea instituţiei de asistenţă socială, nu se poate vorbi de o criză în acest serviciu.

 

„Nu m-am îndurat de copil”

Nu se ştie, însă, cum vor sta lucrurile după diminuarea salariilor cu 25 de procente, mai ales că mulţi dintre aceşti angajaţi au devenit „părinţii” copiilor abandonaţi, de care, acum, le este foarte greu să se despartă. Oamenii vor să ştie dacă se vor descurca cu bani mai puţini de la stat, pentru a le oferi copiilor aflaţi în plasament toate cele necesare. Un asistent maternal din zona Baia ne-a spus că îi va fi foarte greu să se despartă de copilul pe care îl are de mai mult timp în creştere, dar nu mai face faţă cheltuielilor.

„De mai mult timp mă cheamă sora mea să merg în Italia, unde mi-a găsit un loc de muncă, dar nu m-am îndurat de copil. Nu am vrut să întrerup nici contractul de muncă. Acum, dacă ne mai taie din salarii, mă gândesc tot mai des să renunţ la copilaş, care va fi dat unui alt părinte, şi să îmi fac un viitor mai bun  peste graniţă”, ne-a povestit asistentul maternal. În aceeaşi situaţie se află mulţi alţi asistenţi maternali, dar şi asistenţi sociali, care au salarii ce depăşesc cu puţin 600 de lei.

 

Aproape 500 de asistenţi maternali, în judeţ

Din cei 496 de „părinţi de profesie”, înregistraţi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, 30% au peste 50 de ani, 20% au mai puţin de 40 de ani, în timp ce majoritatea asistenţilor maternali au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani.

Printre asistenţii maternali profesionişti se numără persoane care au absolvit liceul, 23%, care au studii superioare, 0,5%, dar şi câţiva, 1,5%, care au terminat doar opt clase. 75 % dintre ei sunt absolvenţi de zece clase.

Salarizarea asistenţilor maternali, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Suceava, Liviana Enea, se face pe baza Ordonanţei de Urgenţă Nr. 25/2003, în care se specifică faptul că pe perioada încredinţării sau a plasamentului copilului „asistenţii maternali profesionişti beneficiază de un salariu de bază stabilit între limita minimă şi limita maximă pentru asistentul social cu pregătire medie, în funcţie de vechimea în muncă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariile mici îi trimit pe „părinţii de profesie” în străinătate.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Salariile mici îi trimit pe „părinţii de profesie” în străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei