Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mai 2010 - Anul XV, nr. 125 (4416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calcule concrete

Patronul Adicost pregăteşte un plan pentru redresarea firmei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflată în plin proces de reorganizare, SC Adicost Distribution SRL Suceava ar putea reveni pe linia de plutire mai repede decât s-ar fi crezut. Costel Chelaru, administratorul firmei, a anunţat că în cursul acestei săptămâni va avea câteva întâlniri decisive pentru redresarea activităţii şi pentru păstrarea locurilor de muncă ale celor 200 de angajaţi.

„Adicost are capacitatea de a se redresa. Există un plan viabil pentru relansarea activităţii şi salvarea locurilor de muncă şi sunt convins că acesta va funcţiona”, a declarat Chelaru. Acesta a explicat cum s-a ajuns ca o firmă solidă să aibă probleme şi crede că totul a plecat de la panica în care a intrat unul dintre partenerii de afaceri ai Adicost din ultimii 10 ani, respectiv producătorul Bergenbier SA, fost Imbev.

Cu o activitate preponderent de distribuţie a băuturilor alcoolice, care reprezintă aproximativ 70% din totalul operaţiunilor Adicost Distribution, firma a primit o grea lovitură pe 28 aprilie 2010. În acea zi, principalul furnizor Bergenbier a introdus la plată un ordin de 7,5 miliarde de lei vechi. „A fost o sumă imposibil de achitat, iar apoi furnizorul a intrat în panică. O primă măsură a fost livrarea cu prudenţă a mărfurilor, pentru ca în final să sisteze total livrările. Consecinţa a fost firească, firma Adicost intrând în incapacitate de plată. Pentru a ne pune la adăpost de faptul că erau instrumente de plată în curs de decontare imposibil de materializat, am depus la Tribunalul Suceava cerere pentru declanşarea procedurii de reorganizare”, a detaliat Costel Chelaru.

 

Adicost a oferit garanţii pentru produsele achiziţionate de fostele magazine Fidelio

Administratorul SC Adicost Distribution SRL Suceava a arătat şi care a fost contextul care a condus la situaţia nedorită de a se cere reorganizarea societăţii. Mai exact, în extrasezon, în perioada septembrie-martie, veniturile scad cu 50-60%, dar costurile rămân sensibil egale. Urmarea este acumularea unor pierderi de circa 25-30 de miliarde de lei vechi, ceea ce a condus la decapitalizarea firmei. Peste toate acestea, Adicost a garantat cu circa 8 miliarde de lei vechi plata produselor achiziţionate prin reţeaua de magazine foste Fidelio. Când acestea nu au mai putut realiza veniturile estimate, toţi furnizorii s-au îndreptat către Adicost Distribution.

„Sumele par mari, dar sunt datorii restante către furnizori cu care lucrăm de 10 ani şi aproape toate se situează la 30 de zile de vânzare, ceea ce trebuie să fie un credit furnizor normal pentru aceste vremuri”, a opinat Costel Chelaru.  

Acesta a ţinut să precizeze că dacă în cazul reţelei de magazine foste Fidelio nu vor mai putea fi onorate obligaţiile de plată, cu totul şi cu totul altfel stă situaţia în cazul Adicost.

„Voi depune un plan de reorganizare fezabil, pentru că firma dispune de logistică adecvată şi oameni profesionişti, capabili să revitalizeze activitatea”, a completat Costel Chelaru.

 

O parte din datoriile Fidelio, plătite în „era Chelaru”

Fidelio ar părea un pariu pierdut de Costel Chelaru. Acesta a detaliat motivele acestui eşec şi este convins că dacă nu exista blocajul din sistemul bancar şi reducerea consumului, proiectul Fidelio ar fi fost un succes. „La momentul iulie 2009, indicatorii Fidelio, precum şi percepţia furnizorilor arătau că datoriile istorice ale firmei pot fi achitate în maxim doi ani, în condiţii normale. Fidelio a fost preluată cu datorii de 330 de miliarde de lei vechi, iar în cinci luni am reuşit să plătim datorii către bugetul de stat, bănci şi furnizori în valoare de 50 de miliarde de lei vechi. Din păcate, contextul economic nu a permis să ne ducem planul la bun sfârşit. Aici a mai contribuit şi faptul că o mare parte din furnizorii Fidelio au avut ca unic scop recuperarea datoriilor, fără a fi interesaţi să dezvolte afacerea. Un alt aspect care a dus la eşecul Fidelio vine din partea băncii unde firma avea credite. Aceasta a cerut garanţii suplimentare, ceea ce a reprezentat o piatră de moară pentru mersul afacerii”, a spus Costel Chelaru.

 

Trădat de mâna sa dreaptă

Referitor la vehiculata ruptură din cadrul societăţii, Costel Chelaru a explicat că este vorba de un număr restrâns de oameni care au ales să plece. Mai exact, din cei 210 angajaţi ai Adicost Distribution, au părăsit corabia 10, de pe structura Wrigley, şi s-au mutat la Erna Trading.

„Mâna mea dreaptă, Cătălin Ifrim, omul care ar fi trebuit să părăsească ultimul corabia, a plecat primul din firmă. Era un om cu putere de decizie, pe care l-am creditat cu responsabilităţi şi care a fost recompensat pe măsură. Gestul său spune totul despre caracterul său”, a mai adăugat Costel Chelaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronul Adicost pregăteşte un plan pentru redresarea firmei.
 Vizualizări articol: 1239 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Patronul Adicost pregăteşte un plan pentru redresarea firmei3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei