Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mai 2010 - Anul XV, nr. 101 (4392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Transportatorii care depăşesc tonajul maxim admis nu mai pot circula pe drumuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administraţia judeţeană, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere şi ARR, va intensifica verificările pe drumurile judeţene pentru depistarea transportatorilor care depăşesc tonajul maxim admis. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu a precizat că în urma schimbării legislaţiei în domeniu, începând cu data de 1 mai 2010, pentru autovehiculele care transportă balast, nisip sau lemn nu se mai poate elibera autorizaţie specială de transport (AST), urmând ca toate aceste transporturi să se încadreze din punct de vedere al masei totale maxime admise în limitele prevăzute de lege.

Cadariu a explicat că pentru autovehicule sau pentru un ansamblu de vehicule cu cinci sau mai multe axe limita este de până la 40 de tone; pentru autovehicule cu patru axe - până la 30 de tone; autovehicule cu trei axe - până la 22 tone, iar pentru autovehicule cu două axe - până la 16 tone.

„Trebuie spus că până la apariţia noilor prevederi legale, pentru depăşirea masei totale maxime admise, transportatorii plăteau o taxă suplimentară, în acest sens administratorii drumurilor întocmindu-le autorizaţii speciale de transport. Începând cu data de 1 mai 2010, această procedură nu mai este posibilă, iar amenzile pentru depăşirea tonajului vor fi cuprinse între 25.000 şi 35.000 de lei. Mai mult, conducătorii auto care refuză cântărirea sau care se sustrag de la control vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 15.000 lei şi 25.000 lei”, a declarat Cadariu.

 

În anul 2009 au fost constatate 219 contravenţii

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai spus că în urma verificărilor efectuate în anul 2009 de către Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere şi ARR, au fost întocmite 219 procese verbale de contravenţie, valoarea totală a amenzilor fiind de peste 360.000 de lei. El a adăugat că tot în cursul anului trecut, pentru depăşirea masei totale maxime admise au fost eliberate 123 de autorizaţii speciale de transport, în valoare totală de 104.490 de lei.

„Echipele care efectuează aceste controale sunt supuse deseori la presiuni şi intimidări din partea conducătorilor auto sau chiar a administratorilor unor societăţilor comerciale, iar uneori activitatea de control nu poate avea eficienţă din cauza <solidarităţii> între transportatori, care anunţă imediat prezenţa echipajelor în trafic”, a mai declarat Cadariu.

 

Remorcile maşinilor cu materiale de balastieră ar trebui să fie acoperite

În acelaşi timp, el a arătat că atât transportatorii, cât şi Consiliile Locale din judeţ trebuie să aibă în vedere respectarea unui alt act normativ, respectiv Hotărârea de Guvern nr. 1373 /2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice. Daniel Cadariu a explicat că în baza acestei hotărâri, furnizorii de materiale de balastieră au obligaţia să-şi monteze platforme - cântar pentru ca orice autovehicul aflat în trafic să respecte masele maxime admise. El a mai spus că toate maşinile care transportă astfel de materiale au obligaţia să-şi doteze maşinile cu prelate şi să-şi etanşeze benele.

„Din păcate, agenţii economici care transportă material lemnos nu sunt la fel de <receptivi> faţă de aceste prevederi. Astfel, în zona drumurilor judeţene, anumite societăţi comerciale manipulează şi depozitează masă lemnoasă fără aprobarea administratorului drumului, lucru care duce la colmatarea şanţurilor de scurgere a apelor, precum şi a podeţelor, având ca efect degradarea carosabilului. Ne exprimăm speranţa că vom beneficia şi de concursul altor instituţii, cum sunt cele din domeniul silvic, pentru identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă legea”, a încheiat Daniel Cadariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transportatorii care depăşesc tonajul maxim admis nu mai pot circula pe drumuri.
 Vizualizări articol: 1820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Transportatorii care depăşesc tonajul maxim admis nu mai pot circula pe drumuri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sfat.... trimis de
( 4 mai 2010, 09:15:44
D-le Cadariu, luati-va de mana cu vicele Harsovschi de la primaria Suceava si mergeti sa vindeti "gogosari" in alta parte...Si el se lauda cu ceva timp in urma ca este preocupat de eradicarea pirateriei in transportul de persoane si ii dadeam "un punct de lucru" zona Balada, cu rutele Ipotesti, Lisaura si Bosanci, pe unde nu ai loc sa treci din cauza "carausilor"...Asa se va intampla si cu transportul rutier de marfuri....Stati mai des pe ruta Suceava - Liteni pe unde parca circula "tancurile" asa a ajuns drumul respectiv din cauza gigantilor care transporta produse de balastiera, giganti care circula cu 90 de km la ora chiar si prin localitati...Sunt "induiosat" de preocuparea Consiliului Judetean pentru respectarea legislatiei privind transporturile rutiere....Mai vedem peste vreo luna si...peste vreo doi ani....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei