Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mar 2010 - Anul XV, nr. 66 (4357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dezvăluiri şocante

Ucigaşul de la Siret a fost prins la câteva ore de la dublul asasinat şi i s-a dat drumul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Leonid Zaporojeţ, individul din regiunea Cernăuţi, identificat drept autorul dublului asasinat de la Siret şi arestat la începutul acestei săptămâni în Ucraina, a fost prins de poliţiştii suceveni, pe raza municipiului Suceava, la câteva ore de la comiterea crimei.

Deşi pare greu de crezut, Zaporojeţ a fost lăsat să plece şi chiar a fost expediat în Ucraina de autorităţile române, care l-au condus până la vamă.

 

Sute de filtre de poliţie, scoase în stradă

Faptul că dublul asasinat de la Siret nu a rămas cu autori necunoscuţi, aşa cum mulţi credeau că o să fie, se datorează în mare parte unei măsuri luate de anchetatori imediat de la aflarea crimei.

Deşi în acea după-amiază (n.r.-17 februarie a.c) nimeni nu ştia nimic şi nu avea nici cel mai mic indiciu despre posibili autori sau mobil al terifiantelor crime, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a dat ordin clar de închidere a judeţului, sute de filtre de poliţie fiind scoase în stradă.

Încă de la început s-a luat în calcul posibilitatea ca asasinii să fie cetăţeni ucraineni sau ruşi.

În aceste condiţii, probabilitatea ca aceştia să mai fie în România era foarte mică, dat fiind faptul că, pentru a părăsi ţara prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, le-ar fi luat doar câteva minute, cu maşina, iar cadavrele lui Carmen şi Raluca Hriţcu au fost descoperite la circa două ore de la comiterea dublului asasinat.

Anchetatorii suceveni au mizat pe faptul că autorii, în cazul în care erau cetăţeni străini, nu au fugit imediat spre graniţă, încercând să treacă în Ucraina, fie prin PTF Siret, fie, ilegal, pe fâşia verde, ci au preferat să se ascundă în România, câteva zile, până se mai liniştesc lucrurile.

Din acest motiv, judeţul Suceava, în special zona Siret, a devenit o adevărată fortăreaţă, plină ochi de filtre ale poliţiei şi poliţiei de frontieră.

S-au luat măsuri sporite de securizare a frontierei de stat, fiind făcute controale amănunţite în toate punctele de trecere a frontierei din judeţ şi suplimentate patrulele pe fâşia verde

În dimineaţa zilei de 18 februarie a.c., mai marii poliţiei judeţene au transmis tuturor poliţiştilor din judeţ să fie scotocită fiecare cameră de hotel, motel, camping, pensiune, de pe raza judeţului, iar toate persoanele străine, suspecte, care nu îşi pot justifica prezenţa în zonă, să fie verificate în baza de date, amprentate şi –foarte important –să li se recolteze probe ADN.

Au fost scotocite peste 400 de unităţi de cazare şi au fost legitimate peste 700 de persoane suspecte.

Poliţiştii din tot judeţul au identificat în jur de 60 de cetăţeni străini suspecţi, majoritatea ucraineni. Printre aceştia se afla şi Leonid Zaporojeţe.

 

Ridicat de poliţie, dintr-un hotel din zona gării Burdujeni

Doi agenţi de poliţie ai secţiei Burdujeni au intrat, joi, la o zi după crimă, într-un hotel (n.r.-Orizont) de pe strada Jean Bart, situat la câteva sute de metri de gară. Tocmai făcuseră verificări şi la hotelul din imediata apropiere, Socim, şi nu găsiseră nimic suspect.

Totul părea o simplă acţiune de rutină şi nu bănuiau că aveau să stea faţă în faţă cu asasinul a cărui faptă monstruoasă a şocat o ţară întreagă.

La recepţie, li s-a spus că, în seara zilei precedente, în jurul orei 19:00, în hotel se cazase un cetăţean ucrainean. În hotelul respectiv se cazează des ucraineni veniţi să facă comerţ la Suceava, astfel încât oamenilor legii nu li s-a părut nimic suspect.

Poliţiştii au vrut să meargă în camera respectivului, însă angajaţii de la recepţie le-au spus că bărbatul ieşise prin oraş cu circa o oră înainte.

Cei doi agenţi l-au aşteptat în zonă şi l-au reţinut pe ucrainean chiar în momentul în care acesta revenea la hotel.

Au aflat că îl cheamă Leonid Zaporojeţ, are 51 de ani, şi este din regiunea Cernăuţi.

 

Ce le-a povestit asasinul poliţiştilor

Într-o română stâlcită, Zaporojeţ le-a spus că, împreună cu alţi conaţionali de-ai săi, a plătit câteva sute de euro pentru a ajunge fraudulos în Italia, unde vroia să meargă la muncă.

Au trecut graniţa cu un microbuz –a povestit ucraineanul –, însă la puţin timp după ce-au intrat în judeţul Suceava, şoferul le-a cerut să mai plătească o sumă de bani, pentru a continua călătoria spre Italia.

Zaporojeţ a declarat că nu a vrut să plătească în plus faţă de preţul la care se înţelese iniţial cu şoferul microbuzului, motiv pentru care a fost dat jos din maşină şi lăsat pe raza judeţului Suceava.

Aceasta a fost explicaţia pe care ucraineanul le-a dat-o poliţiştilor suceveni, încercând astfel să justifice cum a ajuns el la hotelul de două stele de lângă gara Burdujeni.

  

Leonid Zaporojeţ, la cumpărături la mall

Asupra ucraineanului şi în camera acestuia au fost găsite câteva sute de dolari americani, precum şi în jur de 1500 de euro.

De asemenea, la percheziţia corporală, poliţiştii au dat şi peste un telefon mobil dintre ultimele modele apărute pe piaţă.

Luat la întrebări, ucraineanul le-a mărturisit că a cumpărat telefonul, cu câteva ore înainte, din Suceava, de la un magazin din Iulius Mall.

Leonid Zaporojeţ a fost amprentat, fotografiat şi i s-au prelevat probe ADN, iar poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Ucraineanul şi-a petrecut noaptea în secţia de poliţie Burdujeni, iar a doua zi dimineaţă, aşa cum cer procedurile în astfel de cazuri, a fost predat cadrelor Serviciului pentru Străini Suceava, care l-au dus până la graniţa cu Ucraina şi l-au predat autorităţilor ucrainene, prin PTF Siret. 

Poliţiştii aveau să afle abia miercurea următoare, la o săptămână de la comiterea dublului asasinat, rezultatul probei ADN prelevată de pe un tub de cartuş găsit în apartamentul familiei Hriţcu. Era identic cu profilul genetic al lui Zaporojeţ.

Oamenii legii şi-au dat seama că l-au avut în mână pe autorul dublului asasinat, dar în acel moment ştiau că Zaporojeţ e doar un ucrainean care a intrat fraudulos în România.

 

Unul sau doi autori?

Deşi ştiau numele principalului lor suspect încă din primele zile ale crimei, anchetatorii suceveni au sperat că Leonid Zaporojeţ se va întoarce la Siret, acolo unde venea periodic cu ţigări de contrabandă.

Cu sprijinul autorităţilor din Ucraina, anchetatorii suceveni şi-au monitorizat suspectul 24 de ore din 24, iar la începutul acestei săptămâni, acesta a fost reţinut de ucraineni pentru mai multe infracţiuni comise pe raza localităţii de domiciliu.

În evidenţele poliţiei ucrainene, Zaporojeţ figurează drept un infractor mărunt, însă procurorii regiunii Cernăuţi îl anchetează şi în faptele penale de mare violenţă, din zona lor, rămase cu autori necunoscuţi. 

Săptămâna viitoare, Leonid Zaporojeţ va fi pus oficial sub acuzare în cazul dublului asasinat de la Siret şi urmează să fie audiat de anchetatorii români.

Deşi s-a vorbit încă de la început de doi autori ai crimei, surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că, până în prezent, nu au date despre un eventual complice al lui Zaporojeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ucigaşul de la Siret a fost prins la câteva ore de la dublul asasinat şi i s-a dat drumul.
 Vizualizări articol: 11185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 28 voturi
Ucigaşul de la Siret a fost prins la câteva ore de la dublul asasinat şi i s-a dat drumul4.0528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :| trimis de
(20 mar 2010, 12:26:24
da. dar nu se stia ca el e criminalul pana la analiza probei ADN . si asta a venit dupa aprox 10 zile.
2.   Lege ca c.... trimis de
(20 mar 2010, 12:41:10
Daca i s-a intocmit dosar penal pentru trecerea frauduloasa a frontierei si era un infractor de ce nu a fost retinut in tara si i s-a dat drumul? Nu facuse nici o fapta in Ucraina era evident ca nu-l vor retine si astfel l-au scapat din mana. Si era la fel de evident ca odata ce fusese amprentat si daduse probe ADN el nu avea sa mai revina niciodata pe teriotriul Romaniei. Infractorii straini trebuie retinuti pana sunt judecati si condamnati pentru fapta lor in Romania. Faceti asa ceva in Ucraina sa vedeti cam cum se poarta ucrainenii cu voi! Pacat ca nu poate plati cum trebuie aici dar sa speram ca exista pedeapsa capitala in Ucraina si poate e mai bine ca e arestat acolo.Desi din cate stiu nu au pedeapsa capitala!
2.1  RE: Lege ca c.... trimis de
(21 mar 2010, 08:04:23
domnu tudor, daca o persoana trece granita ilegal si daca este prinsa, e retinuta , amprentata, iar daca nu ge gaseste ceva in baza de date , e expatriata; + interdictie . nu are rost sa-l retii avand in vedere ca tara vecina e la cativa km. iar aici , pana sa ajunga rezultatul probei adn, criminalul a fost expatriat, deoarece probabil nu s-a gasit vreo infractiune. si chiar daca a fost expatriat, faptul ca mai tarziu se aflase cine e autorul, pana sa-l inhate era o chestiune de timp.
2.2  RE: Lege ca c.... trimis de
(21 mar 2010, 09:59:22
Domnule Tudor tare frumos ar fi sa avemlegi ca in America , sa poata fi arestat si un betiv mai galagios de pe strada insa suntem in romania ,tara in care cetateni au maimulte drepturi decat obligatii asa ca de fiecare data cand cetateni din aceasta tara sau care tranziteaza aceasta tara,isi incalca obligatiile,respectiv legea, apeleazade urgenta la multitudinea lor de drepturi! Suntem singura tara din Europa in care daca ti s-a pus pata pe careva ai dreptul sa-l reclami pentru orice ,la orice institutie a statului ,iar in urma cercetarilor daca se rezulta ca cele reclamate nu se confirma ,impotriva reclamantului nu se ia nici o masura.......chiar daca e anchetat pentru denunt calomnios tot i se da N.U.P. de catre instante, fapt ce mi se pare anormal! Ar trebui si pentru o simpla contestatie in instanta la un proces verabal de contraventie ,in cazul in care cele contestate nu sunt veridice cel care contesta sa plateasca dublu sau saprimeasca o amenda in plus! Sanatate!
3.   Iar... trimis de
(20 mar 2010, 19:40:18
Cand e vorba despre incompetenta si superficialitate, autoritatile se ascund in spatele prevederilor legale, iar politia din Suceava are suficiente antecedente care sa-i confere aprecierea de incompetenta a multor cadre. Sa nu uitam cum a fost plecarea lui Severin Tcaciuc, cu cateva momente inainte de-a fi trimis spre vami mandatul lui de arestare!
3.1  RE: Iar... trimis de
(20 mar 2010, 23:35:04
Da... sunt foarte sigur ca plecarea din tara a lu' Severin a fost incompetenta si superficialitate. Incearca $$$
3.2  RE: Iar... trimis de
(21 mar 2010, 08:09:48
@oarecine : la severin e chestie platita. si ca sa vezi amuzamentul cazului : nenea severin urla la otv prin telefon din austria, iar in curtea autoritatilor ploua. iti dai seama ? ce stat infractionar e romania asta, promovat si la otv.laughing))))))))))))
4.   Saracie trimis de
(21 mar 2010, 01:18:31
Asta se intampla pt. ca politia SV nu are un laborator propriu - pt. studierea probelor ADN. Nu sunt bani.
5.   E prosti rau Garcea :))) trimis de
(21 mar 2010, 10:10:10
Astia l-au fotografiat pe criminal si nu le-a dat prin cap sa trimita rapid poza pe email la Siret sa le-o arate martorilor?!? Is prosti de bubuie. S-au facut de cacao mai rau ca-n filmele cu prosti. Aveau 60 de suspecti ucraineni. Era asa de greu sa trimita/tipareasca 60 de poze si sa le arate un catalog martorilor? Stiu de la stiri ca era cel putin un martor care l-a vazut pe ucrainean la fata si ar fi putut sa il recunoasca din poza. Slabi de tot politaii la faza asta...
5.1  RE: E prosti rau Garcea :))) trimis de
(21 mar 2010, 10:36:06
Aici functioneaza foarte bine Garcea. Si daca taceau ramaneau filozofi. Asa, ne-au convins din nou cat sunt de prosti, de naivi si de incompetenti. Stie toata tara ca doi ucranieni au fost autorii asasinatului, il prind, gasesc atatia bani la el, telefon de ultima generatie, etc. si il conduc la fontiera. Sunt cu adevarat cretini de incompetenti. Exact ca in fimele cu prosti. Pentru ce au executat filtre, pentru ce sa scoti atatia politisti in strada, cand le dai drumul infractorilor, ba mai mult ii conduci la granita? Romania este cel mai tampit stat de pe planeta? Sau este de rasul plansul? Asa rezulta din toata incompetenta lor. Habar nu au ce e cum e, cum sa procedeze in astfel de cazuri. E de cea mai mare rusine. Trebuiau sa ii faca o poza ucraineanului si sa o prezinte spre recunoastere martorilor de la Siret? Ce era fratilor asa de greu? Sunt niste cretini, platiti din bani publici degeaba. Sincer, nu merita salariul si functia care o au. Sau poate si-au luat partea de bani....
5.2  RE: E prosti rau Garcea :))) trimis de
(21 mar 2010, 10:37:14
Aici functioneaza foarte bine Garcea. Si daca taceau ramaneau filozofi. Asa, ne-au convins din nou cat sunt de prosti, de naivi si de incompetenti. Stie toata tara ca doi ucranieni au fost autorii asasinatului, il prind, gasesc atatia bani la el, telefon de ultima generatie, etc. si il conduc la fontiera. Sunt cu adevarat cretini de incompetenti. Exact ca in fimele cu prosti. Pentru ce au executat filtre, pentru ce sa scoti atatia politisti in strada, cand le dai drumul infractorilor, ba mai mult ii conduci la granita? Romania este cel mai tampit stat de pe planeta? Sau este de rasul plansul? Asa rezulta din toata incompetenta lor. Habar nu au ce e cum e, cum sa procedeze in astfel de cazuri. E de cea mai mare rusine. Trebuiau sa ii faca o poza ucraineanului si sa o prezinte spre recunoastere martorilor de la Siret? Ce era fratilor asa de greu? Sunt niste cretini, platiti din bani publici degeaba. Sincer, nu merita salariul si functia care o au. Sau poate si-au luat partea de bani....
6.   !!! trimis de
(21 mar 2010, 12:38:06
cazul asta seamana pe undeva cu acel caz de la brasov. eu ma gandeam ca ucigasul din siret face parte din aceeasi retea din care facea parte cel din brasov (Gorbunov). pt ca Gorbunov era bagat in trafic de arme , el fiind un paduche-traficant pe langa cei de peste el : anatolie ciumac , valeriu ciumac (tatal lui anatolie; care cica e mort . el nu numai ca traieste dar, pana la sfarsitul anului 2008 a fost "Ambasadorul Republicii Moldova in Italia" - tara care i-a cerut lui voronin retragerea lui, dupa ce s-a dovedit implicarea sa in afaceri cu o ramura a Cosei Nostra ( STIDA) ; asa , mai e dan diaconescu (complice la tainuire) - asa zis-ul sef la OTV; sef pe dracu' , el e la inaintare, otv-ul e vandut de mult ; deja am deviat de la subiect. atat vreau sa spun ca , acolo la siret nu a fost jaf , ci cu totul altceva. tare ma gandesc ca, traficul cu arme de la cugir se intinde si pe la suceava , pt ca in paralel cu traficantii romani merg si cei moldoveni , judetul suceava fiind...
7.   Continuare : trimis de
(21 mar 2010, 12:39:04
suceava fiind zona de tranzit.
8.   Politie d nimic trimis de
(22 mar 2010, 01:05:49
in ziua de azi nici din casa numai poti iesi,au aparut tot felul de smecheri in Judetul nostru..(Suceava)chiar asta seara pe str republicii in falticeni un tanar a luat bataie de la niste indivizi,(tzigani)nespalati si rupti d foame..ca in alt fel nu ai cum le spune..si cu toata ca nu sunt la prima abatere..politia nu fac decat pe ei k altceva nu se cunoaste...de acum o sa stam numai in casa no sa ne mai lasam copii la scoala din cauza acestor idioti..sa nu`i bata,talhareasca etc..am ajuns jos d tot chiar mai jos de limita suntem d rasu lumii si rusinea Europei!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei