Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mar 2010 - Anul XV, nr. 66 (4357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acneea, o afecţiune ce poate fi ţinută sub control

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foarte multe persoane din întreaga lume suferă de acnee, o afecţiune dermatologică neplăcută şi inestetică, însă care poate fi ţinută sub control. Respectând sfaturile specialiştilor şi adoptând un stil de viaţă sănătos, acneea poate fi nu doar controlată, ci chiar vindecată.

Acneea este una dintre cele mai comune afecţiuni dermatologice, o disfuncţie a pielii care afectează în egală măsură bărbaţii şi femeile. Tulburarea nu este atât de gravă pe cât pare şi poate fi ţinută sub control dacă pacienţii respectă îndeaproape sfaturile specialiştilor şi fac eforturi pentru a se îngriji. Acneea se manifestă prin apariţia unor imperfecţiuni ale pielii, de mai multe feluri, în funcţie de nivelul de gravitate la care ajunge afecţiunea.
Pustulele, nodulii, comedoanele şi papulele sunt imperfecţiunile care trebuie să tragă semnalul de alarmă pentru tratarea acneei. Pustulele sunt definite ca leziuni ale pielii, care se prezintă sub forma unor vezicule pline de puroi. Nodulii sunt umflături de mici dimensiuni, care apar pe diverse părţi ale corpului afectate de acnee. Comedoanele sunt formaţiuni cilindrice de substanţe sebacee, cu extremitatea neagră, care blochează glandele sebacee ale feţei, iar papulele sunt leziuni superficiale ale pielii, caracterizate printr-o mică ridicătură roşiatică sau neagră, dură. Fiecare dintre aceste imperfecţiuni apar în diverse etape ale acneei şi pentru fiecare dintre ele este nevoie de un tratament specific, prescris de un medic dermatolog.

 

Când şi unde apare acneea

Potrivit statisticilor, cele mai multe dintre cazurile de acnee apar în rândurile adolescenţilor, aceasta fiind vârsta la care tenul este cel mai mult afectat de această tulburare. Interesant este că aproximativ 96 la sută dintre adolescenţi suferă de acnee, însă în cele mai multe cazuri semnele bolii sunt vizibile pentru o perioadă scurtă de timp (fiind influenţate hormonal), apoi se diminuează şi dispar.
Acneea este o afecţiune dermatologică inflamatoare, care este nu doar inestetică, ci şi neplăcută şi dureroasă. Semnele bolii pot apărea oriunde pe corp, însă anumite zone sunt predispuse la a fi afectate de acnee. Faţa, gâtul şi partea superioară a pieptului, dar şi spatele sunt locurile cel mai grav afectate de acnee, prin urmare acestea sunt zonele cărora trebuie să le acordaţi atenţie şi îngrijire sporite.

 

Cauzele acneei

Persoanele care sunt afectate de acnee fac eforturi să afle care sunt cauzele acestei afecţiuni. Potrivit rezultatelor studiilor efectuate în acest sens, cea mai des întâlnită cauză a apariţiei şi răspândirii acneei o reprezintă blocarea sau astuparea foliculilor de la nivelul epidermei. Formarea unui „dop” de cheratină şi sebum este primul simptom al acneei. În plus, o intensificare neobişnuită a activităţii glandelor sebacee poate fi interpretată ca alt semnal de alarmă şi un semn al declanşării acneei.
În afară de aceste simptome fizice, mai există anumite elemente care pot reprezenta cauze pentru apariţia acneei. Afecţiunea poate fi şi o boală ereditară. În urma studiilor efectuate pe termen lung, s-a constatat că, în multe cazuri, predispoziţia la acnee este ereditară, însă nu s-a găsit însă explicaţia pentru acest fenomen.
Dermatologii sunt de părere că activitatea hormonală intensă din timpul pubertăţii sau al ciclurilor menstruale reprezintă o cauză importantă pentru apariţia acneei, dar şi stresul este un factor declanşator al acestei afecţiuni.
În plus, folosirea steroizilor anabolizanţi pentru îmbunătăţirea performanţei sportive poate expune persoana în cauză la un „atac” grav al acneei. În afară de toate acestea, consumul de lapte degresat, de urdă, smântână şi alte produse lactate poate provoca apariţia acneei.

 

Tratamentul afecţiunii

Există mai multe metode de tratament al acneei, însă este recomandat ca acestea să fie aplicate numai la recomandarea dermatologilor. Există o gamă de produse bactericide care conţin peroxid de benzoil şi care sunt eficiente în tratarea acneei. În plus, pe zonele afectate se pot aplica alifii cu antibiotic precum eritromicină, clindamicină sau tetraciclină, însă şi antibioticele administrate pe cale orală (doxiciclină, minociclină etc.) sunt eficiente.
Înainte de a folosi vreunul dintre aceste medicamente, cereţi sfatul unui specialist, pentru a nu avea surprize neplăcute, întrucât tratamentul „după ureche” poate face mai mult rău decât bine. În afară de acestea, o foarte bună îngrijire şi igienă sunt cele mai eficiente metode de prevenire a acneei, iar în cazurile extreme, semnele acestei afecţiuni pot fi îndepărtate prin intervenţii chirurgicale cu laser.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acneea, o afecţiune ce poate fi ţinută sub control.
 Vizualizări articol: 773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Acneea, o afecţiune ce poate fi ţinută sub control5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei