Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mar 2010 - Anul XV, nr. 66 (4357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A ridicat din umeri

Termenele de judecată la jumătate de an, o problemă fără rezolvare imediată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oamenii care au procese pe rolul Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ de la Tribunalul Suceava vor fi obligaţi să strângă din dinţi şi să aştepte luni bune până când dosarul lor va primi termen de judecată. Prezent ieri la Suceava, ministrul Justiţiei a precizat că ştie despre această problemă, dar că abia în partea a doua a anului 2010 s-ar putea vorbi de o suplimentare de personal, ceea ce ar putea conduce la termene de judecată mai rezonabile.

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că este la curent cu termenele de judecată acordate chiar şi după jumătate de an. În opinia lui Predoiu, două sunt cauzele care au condus la aceste anomalii în privinţa soluţionării cu celeritate a dosarelor.

„Există o diferenţă de încărcătură privind competenţele pe diferite instanţe, precum şi scheme de personal depăşite. Pentru a rezolva problema, în special la Tribunale, ar fi o soluţie mixtă. Pe de o parte să echilibrăm competenţele, iar pe de altă parte să regândim schemele de personal împreună cu cei de la Consiliul Superior al Magistraturii. Sper ca în doua jumătate a acestui an să obţin aprobare din partea Guvernului pentru a opera noi angajări şi pentru a acoperi astfel o serie de posturi vacante”, a declarat ministrul Justiţiei.

Mai pe româneşte spus, nu se schimbă nimic. Cel puţin în următoarele luni, dosarele care se înregistrează la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ de la Tribunalul Suceava vor primi termene „rezonabile” peste şase luni, iar potrivit estimărilor durata creşte treptat, preconizându-se ca în scurt timp să se acorde termene de judecată chiar şi în 2011.

 

De ce s-a ajuns în această situaţie?

Problemele au apărut după ce Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit o normă de lucru pentru fiecare judecător, în funcţie de un punctaj stabilit după complexitatea dosarelor. Potrivit acestor reglementări, fiecare dosar este notat cu un punctaj de la 1 la 10, iar fiecare judecător nu poate cumula anual mai mult de 3.960 de puncte.

În urma analizei situaţiei de la fiecare instanţă, s-a ajuns la concluzia că numărul dosarelor existente la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ de la Tribunalul Suceava depăşeşte cu mult media de puncte stabilită pentru fiecare magistrat, cifrându-se la aproximativ 6.500 de puncte. Prin redistribuirea punctajului în conformitate cu noile reglementări, judecătorii vor intra în mai puţine dosare, iar consecinţa este termene de judecată mult mai lungi.

Tribunalul Suceava are acum 24 de magistraţi, dintr-un total de 35, cât sunt prevăzuţi în organigramă, iar anul trecut, pe mesele judecătorilor de aici au ajuns 2.073 de dosare în contencios şi alte 1.000 în comercial, fără a mai pune la calcul cele peste 700 de dosare care privesc cazurile de faliment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termenele de judecată la jumătate de an, o problemă fără rezolvare imediată.
 Vizualizări articol: 657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Termenele de judecată la jumătate de an, o problemă fără rezolvare imediată1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ma idiotule trimis de
(21 mar 2010, 10:02:04
daca te-ai judeca tu nu cred ca ai primi termen in 8 luni....si inca un lucru, AI VENIT LA SUCEAVA CA SA AI DE UNDE TE INTOARCE SI TE-AI UITAT CA BOU LA POARTA NOUA PRIN SALI DE JUDECATA...IN LOC SA FACI NIJTE VERIFICARI SA VEZI REALITATEA DIN INSTANTA SV. NU MAI AM CUVINTE...
2.   PACAT CA NU CITESTE CINE TREBUIE trimis de
(21 mar 2010, 10:03:32
ACEST COMENTAR CI DOAR LINGAII CARE L-AU PUPAT IN KKUR CAT A STAT IN SV...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei