Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mar 2010 - Anul XV, nr. 66 (4357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nu putem face nimic

Nu-i vom vedea la faţă pe criminalii de la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Speranţa că ministrul Justiţiei va oferi detalii despre posibilităţile de extrădare a ucrainenilor care au comis dublul asasinat de la Siret s-au năruit ieri într-un singur minut. Cătălin Predoiu s-a dovedit extrem de refractar cu privire la acest subiect şi a refuzat categoric să vorbească despre subiect, răspunsul său fiind: „Nu comentez”.

 

Ministrul Predoiu a închis subiectul dublului asasinat de la Siret în aproximativ 60 de secunde. Întrebat dacă este la curent cu arestarea suspecţilor de către autorităţile ucrainene, Cătălin Predoiu a răspuns:

"În nici un caz nu voi prejudicia eforturile anchetatorilor prin declaraţii imprudente. Nu voi face nici un comentariu pe marginea acestui caz".

Solicitat să explice măcar posibilităţile tehnice prin care un cetăţean ucrainean poate fi extrădat în România, ministrul Justiţiei şi-a menţinut poziţia iniţială: "Nu veţi găsi în persoana mea un amator de senzaţii jurnalistice doar pentru propria-mi celebritate".

Mai deschişi s-au dovedit oamenii din subordinea sa, care au trimis ulterior amănunte legate despre relaţiile pe care Ucraina şi România le au pe linie judiciară, precum şi despre faptul că Ministerul Justiţiei nu a fost informat despre demararea unor proceduri care să aibă legătură cu acest caz.

„La acest moment Ministerul Justiţiei, Direcţia Drept Internaţional şi Tratate, nu deţine elemente legate de cazul dublului asasinat de la Siret, iar din verificările în baza de date nu au rezultat cereri de cooperare judiciară cu statul Ucraina care să se circumscrie ca situaţie de fapt acestui caz”, se arată într-un comunicat trimis de biroul de presă al Ministerului Justiţiei.

 

Cooperarea se poate face în baza unor convenţii vechi de jumătate de secol

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au explicat şi care sunt convenţiile care pot sta la baza cooperării cu ucrainenii pentru rezolvarea acestui caz, soldat cu împuşcarea a două persoane, Carmen Camelia Hriţcu, de 39 de ani, şi a fiicei acesteia, Raluca Hriţcu, de 6 ani.

Pentru că România şi Ucraina nu au semnat un acord juridic bilateral în domeniul asistenţei judiciare în materie penală, singurele convenţii care ne pot ajuta cumva sunt vechi de peste 50 de ani. Astfel, în baza Convenţiei europene de asistenţă judiciară în materie penală, adoptată la Strasbourg la 20 aprilie 1959, şi pe care Ucraina l-a adoptat ulterior, autorităţile române au posibilitatea să fie prezente la audierile la care suspecţii ar urma să participe în statul vecin.

 

Extrădarea, practic imposibilă

Cât priveşte o eventuală extrădare, aceasta este practic imposibilă. Şi aceasta pentru că statul ucrainean nu-şi extrădează propriii cetăţeni, aspect confirmat de reprezentanţii Ministerului Justiţiei din România.

„În ceea ce priveşte  instituţia extrădării, între România şi Ucraina se aplică Convenţia europeană de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957. Potrivit declaraţiei pe care Ucraina a  făcut-o la art. 6 din această Convenţie, cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare, cetăţenii ucraineni nu sunt extrădaţi din Ucraina”.

Singura cale prin care ucigaşii cu sânge rece de la Siret să poată fi pedepsiţi este tot în curtea ucrainenilor.

„Ucraina, în calitate de stat care nu-şi extrădează proprii cetăţeni, are obligaţia ca, la cererea părţii solicitante, să supună cauza autorităţilor sale competente, astfel încât să se poată exercita urmărirea penală. În acest  scop, dosarele, informaţiile şi obiectele privind infracţiunea se vor  transmite gratuit prin intermediul ministerelor justiţiei”, se mai menţionează în comunicatul biroului de presă al Ministerului Justiţiei.

Cu alte cuvinte, nu-i vom vedea la faţă niciodată pe ucigaşii de la Siret, şi asta pentru că nu există nici o bază legală prin care aceştia să poată fi trimişi „pachet” în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu-i vom vedea la faţă pe criminalii de la Siret.
 Vizualizări articol: 3198 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Nu-i vom vedea la faţă pe criminalii de la Siret4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   L-au avut in mana trimis de
(20 mar 2010, 20:46:49
acum nu ne mai storceam creierii cu extradarea
2.   Nah trimis de
(21 mar 2010, 01:29:38
Nah -ca nu mai aveti subiecte de prima pagina - daca nu-l aduc pe criminal aici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei