Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2010 - Anul XV, nr. 14 (4305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Dosarul furtului antenei eoliene de la Plopeni a ajuns în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei doi indivizi acuzaţi că, spre sfârşitul lui 2008, au furat o antenă de cercetare eoliană, înaltă cât aproape două blocuri turn, de pe dealul „Căprăriei”, din satul Plopeni, au fost trimişi în judecată, zilele trecute, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Cei doi, Ovidiu Curaleţ (26 de ani) şi Dumitru Adrian Curaleţ (32 de ani), fraţi, ambii cu domiciliul în Burdujeni, au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Potrivit rechizitoriului, la începutul lunii octombrie a anului 2008, fraţii Curaleţ au furat o atenă de producţie canadiano-americană, înaltă de aproape 70 de metri, care fusese montată cu acordul Primăriei din Salcea, în perspectiva construirii unor centrale eoliene în acea zonă.
Antena a rezistat în zonă aproximativ jumătate de an, când, spre jumătatea lui octombrie, reprezentanţii firmei care montaseră antena Energia Eoliană Service SRL au observat că aceasta dispăruse.
La o zi după ce poliţia a fost sesizată de furtul antenei, oamenii legii au găsit, la un centru de colectare a fierului vechi din Burdujeni, opt bucăţi din uriaşa antenă.
Ulterior, la un alt centru de fier vechi, poliţiştii au găsit alte cinci piese reprezentând suporţi de susţinere a antenei.
Dacă antena propriu-zisă, care avea ca scop studierea curenţilor de aer, nu avea mare valoare, dispozitivul montat aproape de vârf (n.r.-Anonemetru) costa în jur de 30.000 de euro, acesta fiind de altfel şi valoarea prejudiciului cu care SC Energia Eoliană Service SRL s-a constituit parte civilă în proces.
Valoroasă era, pentru reprezentanţii firmei păgubite şi autorităţile locale din Salcea, şi caseta cu toate datele recoltate, pe baza cărora urmau să stabilească dacă investiţia unor centrale eoliene în zonă era rentabilă.
Caseta nu a fost găsită nici până în ziua de astăzi.

 

Au stat doar o noapte în arestul poliţiei

Ovidiu Curaleţ şi Dumitru Adrian Curaleţ au fost reţinuţi la câteva zile după comiterea furtului şi au petrecut doar o noapte în arestul poliţiei.
Deşi poliţiştii şi procurorii au cerut la acea vreme instanţelor de judecată arestarea preventivă a celor doi, măsura a fost respinsă de judecători, care au decis ca fraţii Curaleţ să fie cercetaţi în stare de libertate.
Pentru prinderea hoţilor, reprezentanţii firmei păgubite au anunţat că oferă o recompensă de 300 de euro.



Cum arăta antena


Antena era formată dintr-o ţeavă de aluminiu, compusă din zece segmente telescopice. Dacă la bază, ţeava propriu-zisă avea un diametru de 18 centimetri, spre vârf ajungea la un diametru de opt centimetri. Antena de cercetare a curenţilor de aer stătea în picioare cu ajutorul a zece ancore prinse bine la sol.
Ultima oară când a fost văzută de reprezentanţii firmei a fost pe data de 25 septembrie 2008.
Pe dealul pe care a fost instalată, pe o arie de aproximativ 3-4 kilometri, nu se află nici o casă, motiv pentru care persoanele care au furat antena au putut lucra în linişte.

 

Au montat o altă antenă

Între timp, la Plopeni, aproximativ în aceeaşi zonă a fost instalată o altă antenă de cercetare eoliană.
În curând, după cum ne-a mărturisit primarul Ilie Lungu, studiul de 12 luni al curenţilor de aer din zonă se va finaliza, iar pe baza datelor strânse, reprezentanţii SC Energia Eoliană Service SRL vor stabili dacă este rentabilă sau nu construirea în zonă de centrale eoliene. Primarul Ilie Lungu e foarte optimist şi e convins că, în curând, la Plopeni, vor fi primele centrale eoliene din judeţ.
Asta, dacă nu cumva le vine vreo idee hoţilor de fier vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul furtului antenei eoliene de la Plopeni a ajuns în instanţă.
 Vizualizări articol: 2851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Dosarul furtului antenei eoliene de la Plopeni a ajuns în instanţă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Apai si aia destepti trimis de
(19 ian 2010, 16:58:38
Apai si aia destepti. Lasi o antena in camp si nu colectezi datele de pe ea cu lunile? "Valoroasa era, pentru reprezentantii firmei pagubite si autoritatile locale din Salcea, si caseta cu toate datele recoltate, pe baza carora urmau sa stabileasca daca investitia unor centrale eoliene �n zona era rentabila."
2.   Oameni prosti trimis de
(20 ian 2010, 00:47:37
distrug pentru fier vechi lucrurile de valoare, asa fac si cu cfru si pun in pericol siguranta feroviara
2.1  RE: Oameni prosti trimis de
(20 ian 2010, 01:28:23
Siguranta feroviara?laughing))) Asta e distrusa prin faptul ca avem infrastructura veche de zeci de ani. Ca fura astia parti din ce alcatuieste infrastuctura feroviara e o treaba minora pe langa mizeriile oribile din CFR. Cu cat a fugit ala in SUA? Cu vo 700 mil dolari? Ceva ceva?rolling on the floor))) Mvai..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei