Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2010 - Anul XV, nr. 14 (4305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Despre căciulile de miel şi gospodăriile culturale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ultima bucată de vreme, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie şi subprefectul Angela Zarojanu n-au ratat nici o manifestare culturală. Normal că, în această perioadă, din şiragul manifestărilor nu puteau lipsi cele dedicate lui Mihai Eminescu. Luceafărul administraţiei judeţene, Vasile Ilie, şi subprefecta nepereche, Angela Zarojanu, au fost prezenţi cam peste tot unde s-a vorbit despre opera şi viaţa lui Mihai Eminescu şi s-au depus coroane de flori. Şi pentru a vedea că domnul Ilie chiar şi-a luat în serios rolul de om care iubeşte cultura şi-i este mereu aproape acesteia, aflaţi că domnia sa se interesează şi de soarta căminelor culturale.
În cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţul Suceava care a avut loc, de curând, la Palatul Administrativ, domnul Ilie le-a spus prim-aleşilor ce înseamnă căminul cultural: „un barometru pentru coeziunea comunităţii săteşti”. Şi primarii ştiau că, de fapt, acesta, căminul cultural adică, reprezintă o clădire mâncată de igrasie care stă să se dărâme şi locul în care, din când în când, fiii satului se adună de pe uliţele localităţii ori de prin străinătăţuri pentru a se îmbăta, pentru a le lua pe fete la fugărit şi pentru a încinge nişte bătăi de neuitat. Sau locul în care, uneori, se mănâncă sarmale din farfurii din plastic şi se bea rachiu de sfeclă din pahare din acelaşi plastic cu prilejul nunţilor la sfârşitul cărora mirele pleacă şi bătut şi cu banii luaţi.
Revenind, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava le-a mai spus primarilor că se gândeşte foarte serios să schimbe numele căminelor culturale în case de cultură fiindcă, atenţie, termenul „casă” este mai aproape de sufletul gospodarului de la noi din zonă decât cel de „cămin”. Eu cred că mai aproape şi mai aproape de sufletul gospodarului este termenul „gospodărie”, aşa că mai indicat ar fi să vorbim despre gospodăriile culturale.
Apoi, se ştie că gospodăria fără găini şi fără porci e ca nunta fără bătaie, iar la căminul cultural, viitoarea gospodărie culturală, la petreceri participă tot felul de domniţe care se împiedică fix ca nişte găini la vederea maşinilor trase în faţă şi la lanţurile pe care băieţii şi le-au tras la gât, şi că de la acestea nu pot lipsi flăcăii care se îmbată ca porcii şi fac scandal.
Dacă Vasile Ilie tot a început cu schimbările pe partea care ţine de datini, tradiţii şi obiceiuri, ar fi bine dacă acesta ar lămuri şi problema căciulilor cu care de veacuri stăm pe frunte în curbura arcului Carpaţi şi-n toate curbele de pe şoseaua pe care flăcăii vin la balul sau la discoteca organizată la căminul cultural, viitoarea gospodărie culturală. Adică, să nu se mai folosească termenul de „brumărie”, pentru că frig este vreo 5 luni pe an şi nu doar în noiembrie, cunoscută şi ca luna lui Brumar, şi să se spună direct căciulă de miel.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre căciulile de miel şi gospodăriile culturale.
 Vizualizări articol: 4879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 13 voturi
Despre căciulile de miel şi gospodăriile culturale4.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei