Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2010 - Anul XV, nr. 14 (4305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele sunt de acord cu impozitarea averilor, dar vor clarificarea mecanismului

Marţi, 19 Ianuarie 2010 (20:01:45)

Sindicatele sunt de acord cu propunerea legislativă a deputatului PSD Mugurel Surupăceanu privind impozitarea averilor de peste 500.000 de euro, dar vor clarificarea mecanismului de aplicare, de aceea i-au cerut parlamentarului amânarea cu o săptămână a depunerii proiectului în Parlament.

Mugurel Surupăceanu, care a spus iniţial că vrea să depună proiectul în dezbaterea Parlamentului joi sau vineri, a fost de acord cu această amânare, arătând că îl va depune la sfârşitul săptămânii viitoare.

Discuţiile au avut loc între deputatul PSD Mugurel Surupăceanu şi lideri ai confederaţiilor sindicale, marţi, la Palatul Parlamentului.

Deputatul PSD a subliniat că intenţionează să strângă semnături, bazându-se în mare măsură şi pe sindicate, pentru a organiza un referendum, dacă Parlamentul respinge nejustificat acest proiect.

"Dacă Parlamentul va respinge nejustificat proiectul de lege, voi strânge semnături pentru un referendum, voi apela şi la sindicate. Mie singur îmi este greu. Am vorbit cu foarte mulţi colegi din PSD şi sunt de acord cu iniţiativa mea. Dar sunt conştient că există şi parlamentari care nu o vor agrea, cei vizaţi de acest impozit. Pe unii îi deranjează ideea de solidaritate socială, nu suma pe care ar trebui s-o plătească", a spus Surupăceanu.

Sindicatele vor ca, odată cu apariţia unei astfel de legi, banii colectaţi să meargă într-un fond social, care să vină în ajutorul celor cu venituri mici.

Secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, a propus chiar ca aceşti bani să fie direcţionaţi către construcţia de case sociale, care să nu poată fii vândute, iar banii să fie la dispoziţia comunităţilor locale, exclusiv pentru tineri.

Sindicaliştii l-au întrebat pe Surupăceanu dacă a făcut un calcul privind sumele care ar fi colectate din acest impozit şi dacă există o garanţie că beneficiarii vor fi cei cu nevoi.

Deputatul a spus că îi foarte greu să faci un calcul, pentru că în România nu există o cuantificare exactă a averilor, dar a adăugat că, din informaţiile lui, peste 200.000 de oameni ar plăti acest impozit, fiind vorba de aproximativ 200 de milioane de euro la buget.

"Există o sumă mică, pentru că avem probleme privind subevaluarea terenurilor şi a caselor faţă de preţul real al pieţei. Dacă va creşte nivelul acestora, se va încasa mai mult", a spus Surupăceanu.

De asemenea, sindicaliştii au propus ca cei care au moştenit case sau terenuri, dar nu produc profit să nu fie obligaţi să plătească acest impozit.

Mugurel Surupăceanu a spus însă că averea trebuie văzută ca o sursă de venituri. "Dacă nu este o sursă de venit, acei moştenitori trebuie să găsească soluţii să-şi introducă terenul sau casa în circuitul economic, să le închirieze. Putem avea un stoc mare de proprietăţi blocate, dar valorile trebuie să circule", a adăugat parlamentarul PSD.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că şi el subscrie acestei iniţiative, precizând că este de părere că principiul solidarităţii aflat la baza acestui proiect este unul meritoriu, însă va aduce săptămâna viitoare, după consultări cu liderii din teritoriu, o serie de observaţii.

"Cred că 99,99 la sută din sindicalişti nu sunt afectaţi de acest proiect. Ideea este bună şi va aduce venituri la bugetul de stat", a spus Bogdan Hossu.

Surupăceanu a precizat că o parte din mecanismele de aplicare au fost lăsate la latitudinea Ministerului de Finanţe, care are posibilitatea să facă precizări în acest sens.

"Am lăsat Ministerul de Finanţe să decidă privind aplicarea acestui proiect, pentru a nu crea probleme de contestare. Propunând anume mecanisme, era posibil să nu fie pe placul Ministerului de Finanţe, de exemplu chestiuni referitoare la algoritmul de calcul. Aceşti bani nu trebuie să se ducă oriunde, ei trebuie să meargă într-un fond de solidaritate socială, direct la bugetul de stat, iar de acolo să se stabilească clar destinaţia lor", a mai spus deputatul PSD.

El a cerut ajutorul presei şi sindicatelor pentru ca această iniţiativă să treacă.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, i-a răspuns acestuia că efortul presei şi al sindicatelor nu este suficient, pentru că cei care trebuie să aprobe proiectul sunt parlamentarii, iar ei au averi de peste 500.000 de euro, aşa cum prevede proiectul.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativă pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depăşeşte pragul de 500.000 euro.

Prin această iniţiativă legislativă, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu propune ca impozitul anual asupra averii persoanelor fizice să fie calculat în funcţie de patrimoniul deţinut de persoana fizică sau familie, inclusiv cel aparţinând copiilor minori.

Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere să fie în cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete deţinute care depăşeşte pragul de 500.000 euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecărui an fiscal de referinţă (după deducerea unor sume – conform metodologiei ce va fi prevăzută în normele de aplicare).

Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente să plătească impozit anual pe avere pentru patrimoniul net deţinut în ţară şi în străinătate, iar cele nerezidente să plătească pentru patrimoniul net deţinut în România, cu condiţia respectării convenţiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri.

Acesta mai prevede că, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datorează impozit anual asupra averii, se vor avea în vedere atât elemente de activ cât şi cele de pasiv, iniţiativa legislativă propunând şi o serie de exonerări şi deduceri.

Sunt impozabile în sensul vizat de propunerea legislativă: ansamblul bunurilor imobiliare şi mobiliare, drepturile băneşti şi valorile aparţinând contribuabilului persoană fizică, soţului/soţiei, precum şi copiilor minori în cazul în care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele sunt de acord cu impozitarea averilor, dar vor clarificarea mecanismului.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele sunt de acord cu impozitarea averilor, dar vor clarificarea mecanismului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei