Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 dec 2009 - Anul XIV, nr. 290 (4276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5377 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fabricat în Suceava

Stilouri şi pixuri din lemn, unicat, făcute în demisolul unei case din Şcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ideea i-a venit în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Mergea spre Piatra Neamţ, în maşina unui coleg de serviciu, care era la volan.
Mâzgălea cu un pix pe agendă, când a văzut în faţa sa un camion încărcat cu scândură.
„Ce-ar fi dacă pixurile ar fi din lemn?!”, îşi întrebă retoric colegul.
Mai în glumă, mai în serios, a început să se gândească tot mai mult la ideea sa.
S-a documentat luni întregi pe internet şi, deşi mai toţi amicii i-au spus să o lase baltă, nu a renunţat şi s-a apucat de treabă.
Toate economiile sale, în jur de 1.500 de euro, cu care avea de gând să plătească avansul la o maşină nouă, le-a băgat în micul său atelier, improvizat la demisolul casei unui bun prieten din Şcheia.

 

„Am învăţat totul de pe internet”

Până să se apuce de făcut pixuri şi stilouri din lemn, personalizate, Lucian Poenari (28 de ani), consilier de vânzări auto până acum câteva luni, nu a mai lucrat cu lemn. Nici măcar în joacă nu a încercat să sculpteze vreodată. Pur şi simplu habar n-avea.
E greu de crezut, mai ales când vezi simplitatea cu care transformă bucăţile de lemn în pixuri şi stilouri, doar cu un burghiu, o menghină, un strung, un fierăstrău electronic.
„Am învăţat totul de pe internet. Am găsit o firmă din America care făcea instrumente de scris din lemn şi i-am contactat. Ei mi-au trimis filmuleţe, informaţii, tot ce am avut nevoie. Sunt, din câte ştiu eu, singurul care fac stilouri şi pixuri din lemn, personalizate, din ţară”, explică Lucian.
Mare parte din aparatura din micuţul său atelier, improvizat într-un spaţiu de câţiva metri pătraţi la demisolul unei case de pe Aleea Morii, a achiziţionat-o din străinătate.
De fapt, foarte puţine lucruri din atelierul lui Lucian sunt producţie românească.
Scule din Cehia, Austria, Germania, componente din SUA, cutiuţe din China.
„Singurele lucruri din România sunt adezivul, rolele de hârtie.... A, şi ţigările...”, râde Lucian.

 

„Toată lumea îmi spunea că nu o să vând”

Îşi aminteşte şi acum ziua când a primit coletele cu tot ce avea nevoie pentru a da drumul afacerii sale.
Primul pix l-a făcut din lemn de trandafir – „L-am făcut aşa de repede, de simplu, încât parcă aş fi lucrat de-o viaţă în domeniu”.
Când le-a arătat pixul colegilor săi, cu toţii au rămas încântaţi. „Înainte de asta, toată lumea îmi spunea că nu o să vând. Să fiu bucuros dacă o să vând două-trei pixuri pe lună”, mărturiseşte Lucian, care poartă şi acum la el primul său pix.
În timpul documentării sale pe internet, pe când afacerea sa era doar o idee, un proiect, Lucian a descoperit ceva care l-a motivat şi mai mult.
Pe lângă faptul că a aflat că inventatorul stiloului este chiar un român, Petrache Poenaru, în 1827, coincidenţa de nume l-a făcut să meargă mai departe şi, pe lângă pixuri, să facă şi stilouri din lemn. Marca „Poenari”.

 

Îţi poţi crea propriul tău pix sau stilou

Originar din Fundu Moldovei, micul afacerist, care stă cu chirie în cartierul sucevean George Enescu, şi-a făcut şi un site prin care să îşi facă cunoscută afacerea, www.poenari.ro.
Cu un simplu click, doritorii îşi pot crea propriul model de pix sau stilou marca „Poenari”.
Îşi pot alege modelul şi, cel mai important, lemnul care să ia forma instrumentului de scris pe care îl doresc.
Fiecare bucăţică de lemn din atelierul lui Lucian Poenari, fie că e vorba de lemn autohton (cireş, nuc etc.) sau de esenţe exotice, are poveste sa, pe care tânărul întreprinzător o spune clienţilor pentru a-i ajuta în alegerea lor.
Poţi alege să ai un stilou din rosewood, un lemn de esenţă tare, originar din Bolivia, ori kingwood, un lemn rar, originar din jungla Amazonului, bogote, un lemn de deşert de prin Mexic, cocobolo din pădurile Americii Centrale, din lemn de măslin de Bethlehem, abanos, zebrano, pink ivory, trandafir indian, lemn din sud-estul Asiei ori din California... şi lista poate continua.
De asemenea, componentele metalice pot fi placate, tot la alegere, cu titan, aur, crom ori rodiu, un metal foarte rezistent din aceeaşi grupă cu platina şi de zece ori mai scump decât aurul. Se pot crea chiar şi stilouri cu cristale Swarovski.
Şi pe lângă toate astea, clienţii pot cere personalizarea pixurilor sau stilourilor pe care le comandă.
„De regulă, sunt personalizate cu numele unei persoane. Nici un stilou nu seamănă cu celălalt, chiar şi dacă sunt făcute din acelaşi lemn, cu acelaşi componente. Cele mai multe comenzi sunt pentru cadouri. Persoane care vor să dăruiască un cadou special iubitei, iubitului, părinţilor, prietenilor.... Mi-am făcut deja stocuri de sărbători, pentru că sigur o să am cereri”, adaugă Lucian Poenari.
Cât despre preţuri, acestea variază între 50 şi 60 de lei, la pixuri, şi între 150 şi 600 de lei, la stilouri.



Vrea să realizeze stilouri din aur masiv

Ca orice tânăr întreprinzător, Lucian Poenari are şi planuri de viitor şi speră ca, cât de curând, să le poată pune şi în practică.
Deşi câştigă în prezent doar cât să asigure continuitatea afacerii sale şi „să mai am şi de-o bere”, Lucian e convins că, într-o zi, pixurile şi stilourile „Poenari” vor deveni un brand foarte cunoscut.
Fostul consilier de vânzări auto vrea să realizeze, pe viitor, o colecţie de lux. „Să nu fie numai placate cu aur, ci să fie chiar făcute din aur masiv sau alte materiale speciale. Mă gândesc, de exemplu, să fac ceva din caseină, o proteină din lapte, care printr-un procedeu special se întăreşte, de culoare albă, dar foarte fină la atingere, ca un cauciuc fin, dar foarte dur… În viitor, o să creez astfel de modele”, e optimist suceveanul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stilouri şi pixuri din lemn, unicat, făcute în demisolul unei case din Şcheia.
 Vizualizări articol: 22838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 33 voturi
Stilouri şi pixuri din lemn, unicat, făcute în demisolul unei case din Şcheia4.7533

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Curaj trimis de
(10 dec 2009, 13:43:51
Ce bine ca mai apar si oameni care au curaj sa faca ceva, dar vad ca daca nu e birfa nimik de comentarii si injurii la articol.Lasa ca dupa o perioada de glorie si daca afacerea o sa i mearga bine are de unde primi birfe ,invidie .....etc ("prieteni") Nu suport romanii care zic:Asa imi e soarta sau asa vrea D_zeu dar nu fac nimik sa o schimbe si asteapta sa i cada din cer ceva si totusi ii cade o alocatie un ajutor social un ajutor de la vecini si cind mergi sa l e oferi ceva de munca strimba din nas si fac figuri.(nu toti)
1.1  RE: Curaj trimis de
(10 dec 2009, 16:31:20
bucura-te fiule, de ce te caci pe tine?
2.   Succes! trimis de
(10 dec 2009, 17:51:35
Stiu pe cineva care vinde la librariile Alexandria. Initial nu credeam ca sunt in Suceava oameni care dau 5-6 milioane pe un stilou dar m-am inselat. E plin de oameni cheltuitori in Suceava. Au reusit sa vanda o papusa cu 9 milioane de lei! Sunt sigur ca daca stii sa ambalezi produsul in ceva luxos si ii pui si o scurta poveste imprimata pe un suport luxos vei gasi multi clienti acum in perioada Craciunului. Succes. Marketingul e mai important ca productia.
3.   Bravo.Mult respect trimis de
(10 dec 2009, 19:33:42
Cum am mai spus,SIRJERKALOT esti un prost. omul nu are voie sa faca un comentariu ca te bagi in seama.

Felicitari domnului cu micul sau atelier.Daca am fi mai multi romani cu initiativa si nu am fi asa de lenesi poate am reusi si noi, ca natiune sa ajungem la un grad de civilizatie mai ridicat ca acum. In rest mult succes!
3.1  RE: Bravo.Mult respect trimis de
(11 dec 2009, 10:25:02
Viking, nu am mai spus, dar o spun acum: esti un cretin. Daca el a facut un comentariu, eu ce am facut? Acuma ca ti-ar raspuns la intrebare, stai jos, ai 4. Esti prost.
3.2  RE: Bravo.Mult respect trimis de
(11 dec 2009, 10:51:48
Un nivel de civilizatie mai ridicat ca acum presupune un nivel de educatie pe masura. Injuriile si, in general, nerespectarea deontologiei unei polemici ne da de gol mai mereu. Bravo lui Lucian Poenari.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei