Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 nov 2009 - Anul XIV, nr. 269 (4255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Medicii din Humor şi Siret refuză înscrierea în programul pentru depistarea cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un medic de familie din Gura Humorului şi Siret nu este interesat să se implice în derularea programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin iniţiat de Ministerul Sănătăţii. Şi asta, din cauza retribuţiei mici, de numai 5 lei pentru fiecare pacientă consultată, în condiţiile în care retribuţia colegilor lor ginecologi este de 150 de lei pentru fiecare pacientă de la care prelevează probe pentru testul Babeş Papanicolau. Autorităţile sanitare sucevene nu-i pot obliga să se înscrie, deoarece programul are norme bine stabilite, iar participarea este opţională.
Până la această oră, doar 75 de medici de familie din judeţ, din cei aproximativ 280, au dorit să fie incluşi în programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, dosarele lor fiind validate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Au mai fost declarate eligibile 12 cabinete de obstetrică-ginecologie din judeţ, în care se vor preleva probele ce vor fi analizate în şapte laboratoare, de asemenea validate în urma depunerii documentaţiei.
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a demarat deja acţiunea de încheiere a contractelor, însă potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, nu se vor încheia contracte şi cu laboratoarele, ci doar cu medicii de familie, ginecologii fiind cei care vor avea relaţii contractuale cu laboratoarele.

 

Situaţia doctorilor şi laboratoarelor din judeţ incluse în program

Pe localităţi, situaţia medicilor de familie care au fost incluşi în program până la această oră este următoarea: în Suceava - 11 medici de familie din municipiu şi opt din rural, în Câmpulung Moldovenesc - şapte medici din municipiu şi 11 din rural, în Vatra Dornei - nouă din municipiu şi şapte din rural, în Rădăuţi - trei medici din municipiu şi opt din rural, în Fălticeni - doi din municipiu şi şapte din rural. În oraşul Gura Humorului nici un medic de familie nu a fost interesat de acest subprogram, în schimb doi medici din localităţile limitrofe sunt eligibili. Acelaşi dezinteres şi la Siret, unde, de asemenea, nici un medic de familie nu şi-a depus dosar pentru subprogram.
În ceea ce priveşte medicii ginecologi, interesul pare să fie mai mare, ţinând cont că până acum au fost validate cabinetele medicilor Genu Vexler, Laura Coca, Ilie Merticariu, Dănuţ Dumitrache, Policlinica Bethesda şi Ambulatorul Spitalului Judeţean, toate din Suceava, cele ale medicilor Mioara Piticar şi Luminiţa Ciosnar din Câmpulung Moldovenesc, ale medicilor Anatol Godoroja şi Cecilia Maria Negrea din Vatra Dornei. În Fălticeni şi Rădăuţi probele vor fi prelevate în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor municipale.
Laboratoarele validate sunt cele aparţinând de dr. Andreia Botezan, Alexandrina Pascal şi Spitalul Judeţean din municipiul Suceava, Societatea civilă medicală „Radusan” Cluj-Napoca, cele ale spitalelor din Fălticeni şi Rădăuţi şi SC Dorna Medical din Vatra Dornei.

 

Programul se adresează femeilor între 25 şi 64 de ani, asigurate sau nu

Programul de screening pentru cancerul de col uterin se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, asigurate sau nu. Obiectivele programului constau în depistarea bolii în stadii cât mai incipiente, atunci când şansa de vindecare este crescută, şi urmărirea şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către serviciile de specialitate. Depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se va face prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş - Papanicolau, o metodă non-invazivă şi specifică depistării cancerului de col uterin.
Testarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 ani, numai dacă acestea au ultimele trei examene citologice Babeş–Papanicolau normale.
Programul de screening pentru cancerul de col uterin durează patru ani, interval în care femeile vor face trei teste Babeş - Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ atunci sucevencele sunt excluse din categoria cu risc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii din Humor şi Siret refuză înscrierea în programul pentru depistarea cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 1507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Medicii din Humor şi Siret refuză înscrierea în programul pentru depistarea cancerului de col uterin4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Medici avari dupa bani trimis de
(16 nov 2009, 15:13:13
daca nu vor sa fie pentru ajutorul omului sa i se ridice licienta de a mai presta meseria pe aza orasului s-au a tari.ori sa se faca medici veterinari caci acolo nau raspunderi pria mari

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei