Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2009 - Anul XIV, nr. 259 (4245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pe timpul iernii

Peste 40 de lebede au revenit pe iazul Şomuz din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 40 de lebede au revenit pe iazul Şomuz pentru a petrece iarna. Lebedele se instalează aici pe timpul iernii, spun specialiştii, pentru că este un mediu propice, în care se dezvoltă planctonul vegetal, fito-planctonul (algele de apă dulce) şi după pescuitul industrial din toamnă în apele Şomuzului rămân peşti de dimensiuni mici. Lebăda de iarnă Cygnus Cygnus, cum este numită de specialişti această specie, este o varietate domestică, care se adaptează uşor condiţiilor mediului urban.
Aşa cum am aflat de la muzeografii Muzeului Apelor din Fălticeni, de obicei lebedele se reîntorc acolo unde şi-au petrecut iarna şi în alţi ani. Printre lebedele care s-au întors anul acesta la Fălticeni se numără şi câţiva pui de anul trecut, aceştia putându-se deosebi de ceilalţi prin coloritul penajului, care este gri.
Lebedele pot fi admirate de fălticeneni până spre sfârşitul lunii martie, când începe perioada de împerechere şi pleacă spre zonele nordice. În perioada clocirii, această specie trăieşte izolat, în rest în cârduri zgomotoase. Aria de răspândire a speciei este din Islanda, nordul Scandinaviei şi până în Kamceatka. De obicei iernează la ţărmul Mării Nordului, Mării Baltice, în Asia Centrală, China, Japonia, iar de peste 10 ani aceste păsări migrează din nord-vestul Europei spre iazurile din jurul Fălticeniului, atrase de clima mai blândă.
În zilele şi nopţile geroase de iarnă apa nu îngheaţă la deversoarele dintre iazuri, situate la podurile de la intrarea în oraş dinspre Suceava şi Ţarna Mare, zecile de lebede putând fi întâlnite aici, unde oferă trecătorilor care se opresc pentru câteva minute să le admire şi să le dea câte ceva de mâncare adevărate spectacole, alături de pescăruşi de baltă şi raţe sălbatice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 40 de lebede au revenit pe iazul Şomuz din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Peste 40 de lebede au revenit pe iazul Şomuz din Fălticeni5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei