Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2009 - Anul XIV, nr. 259 (4245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vaccinul împotriva AH1N1, testat pe sute de voluntari sănătoşi, din ianuarie se fac teste pe copii

Sute de voluntari testează efectul vaccinului împotriva gripei AH1N1, iar din ianuarie vor fi realizate teste pe copii, potrivit specialiştilor de la Institutul Cantacuzino.
Specialiştii Institutului Cantacuzino au spus că serul conţine o singură tulpină inactivată a virusului AH1N1 izolat în California. Tulpina a fost trimisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar cultivarea ei s-a făcut pe ouă de găină. În octombrie, primele experimente s-au făcut pe dihori, iar rata de protecţie împotriva virusului pandemic este de 80 la sută, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, după 1 ianuarie vor fi făcute teste şi pe copii.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) au spus că vaccinul gripal pandemic AH1N1 fabricat de Institutul Cantacuzino se află în faza de studiu clinic.
"Până la finalizarea acestei etape, încă în plină desfăşurare, toate datele sunt confidenţiale", au precizat reprezentanţii ANM.
Preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar (PSD), şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea faţă de faptul că vaccinul împotriva gripei noi realizat de Institutul Cantacuzino nu a fost testat pe copii şi această categorie nu va putea fi protejată decât după ianuarie 2010.
Nassar a precizat, după discuţia pe care Comisia a avut-o cu Adrian Streinu-Cercel, că vaccinul realizat de Institutul Cantacuzino va fi disponibil în spitale după data de 27 noiembrie.
"Acest vaccin nu a fost testat pe copii şi o categorie a populaţiei nu va fi protejată decât după ianuarie 2010", a declarat Rodica Nassar.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, ieri, că vaccinul realizat de Institutul Cantacuzino împotriva gripei noi ar putea fi administrat începând cu 26-27 noiembrie, arătând că acest produs este de o calitate foarte bună.
Streinu Cercel a fost întrebat de presă, după ce a fost audiat de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, despre situaţia vaccinului de la Cantacuzino. El a spus că vaccinul este de o calitate foarte bună, din datele pe care le are reacţiile adverse sunt mult mai puţine decât la vaccinurile sezoniere, iar din punct de vedere al anticorpilor "dă valori foarte bune cu o singură administrare", precizând că Institutul Cantacuzino şi-a făcut foarte bine treaba.
Primele 1,3 milioane de doze de vaccin AH1N1 de la Institutul Cantacuzino vor fi pentru personalul medico-sanitar, elevii de liceu şi studenţii din Iaşi şi Bucureşti. O altă parte din aceste doze va fi pentru imunizarea personalului angajat la Poliţia de Frontieră, în special în zona graniţei cu Ucraina. Totodată, câte 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.
Vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii şi nu va fi disponibil în farmacii.
Institutul Cantacuzino va discuta cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) posibilitatea accelerării procedurilor de autorizare a vaccinului AH1N1 astfel încât imunizarea să înceapă înainte de 26 noiembrie, fără ca această acţiune să compromită siguranţa produsului, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul prezidenţial Virgil Păunescu
Consilierul prezidenţial a spus că Institutul Cantacuzino avea, duminică, în stoc 1,3 milioane de doze de vaccin AH1N1, care aşteptau autorizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) pentru a fi achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, Institutul Cantacuzino a anunţat că va produce circa cinci milioane de doze de vaccin AH1N1 până la sfârşitul anului, acoperind 23-25 la sută din populaţie, aşa cum s-a angajat, mai spus Virgil Păunescu.
Virgil Păunescu a precizat că vaccinul AH1N1 a fost deja testat pe animalele de laborator şi pe oameni, voluntari. Din analiza datelor de până acum, vaccinul este eficient, asigură protecţie împotriva infecţiei cu virusul gripal, este bine tolerat şi este similar cu produsele din Europa, a adăugat consilierul prezidenţial.
"Preşedintele şi-a exprimat dorinţa ca în zece zile să înceapă vaccinarea, în contextul creşterii numărului de cazuri şi a îngrijorării populaţiei", a declarat consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.
Centrul European pentru Controlul Bolilor estimează că după valul de îmbolnăviri din noiembrie-decembrie ar putea urma altul, în februarie - aprilie, dar că până atunci şapte milioane de români vor fi imunizaţi, adică 20-30% din populaţie, a spus preşedintele Comisiei de epidemiologie, Geza Molnar. Acesta a subliniat că, din punct de vedere fizic, nu este posibilă vaccinarea întregii populaţii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaccinul împotriva AH1N1, testat pe sute de voluntari sănătoşi, din ianuarie se fac teste pe copii .
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Vaccinul împotriva AH1N1, testat pe sute de voluntari sănătoşi, din ianuarie se fac teste pe copii2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei