Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 oct 2009 - Anul XIV, nr. 233 (4219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Weekend prelungit

Liber de la ore pentru peste o sută de mii de elevi suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna începe cu grevă generală în toate şcolile şi grădiniţele din judeţul Suceava. Peste 11 mii de angajaţi ai instituţiilor de învăţământ din judeţ au decis să facă astăzi grevă generală şi să nu participe la orele de curs. Pe de altă parte, peste 100.000 de elevi şi de preşcolari beneficiază aşadar de un weekend prelungit, aceştia fiind anunţaţi încă din cursul săptămânii trecute să rămână astăzi acasă. Toate şcolile din judeţ au afişat anunţuri privind greva de astăzi, iar sindicaliştii din educaţie le-au recomandat elevilor să rămână astăzi acasă. „Va fi grevă generală, nu se vor ţine orele de curs, iar în şcoli va fi prezentă o treime din personalul didactic.
Recomandăm părinţilor să nu-şi trimită copiii la şcoală, pentru evitarea oricăror incidente nedorite”, a declarat Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina Rădăuţi”. Dacă vor exista situaţii în care elevii au venit totuşi la şcoală, aceştia vor fi strânşi toţi într-o sală de clasă şi supravegheaţi pe perioada cât ar trebui să aibă ore, de către unul dintre profesorii prezenţi în instituţie, însă nu se vor ţine lecţii.
Cât despre elevi, orele de astăzi nu vor rămâne pierdute, iar şcolarii vor fi chemaţi la ore cel mai probabil într-o zi de sâmbătă.
Gheorghe Şorodoc a spus că dascălii nu vor fi plătiţi pentru ziua de astăzi şi că nici o formaţiune sindicală din şcolile sucevene nu a anunţat că va boicota greva. „Toţi sunt decişi să intre în grevă, nu am primit nici o informare potrivit căreia ar fi cadre didactice care nu ar vrea să protesteze”, a mai adăugat Şorodoc.
Greva dascălilor coincide cu Ziua Internaţională a Educatorului, iar preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” din Suceava, Constantin Cernica, a anunţat că profesorii vor participa la o serie de manifestări şi simpozioane dedicate zilei internaţionale a dascălilor.

 

Dascălii ameninţă cu grevă generală pe o perioadă nedeterminată

Deocamdată, şcolile vor fi închise numai astăzi, însă liderii de sindicat ai dascălilor spun că protestele nu se vor încheia aici. Pe 7 octombrie, reprezentanţi ai cadrelor didactice din judeţ vor participa la un miting în Capitală, iar pe 16 noiembrie profesorii ameninţă cu declanşarea grevei generale pe o perioadă nedeterminată.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care sunt afiliate Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina Rădăuţi”, cu 60 de grupe sindicale ce numără 2.605 membri, Sindicatul Liber din Învăţământ zona Câmpulung Moldovenesc, Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, cu circa 3.000 de membri, este nemulţumită de grilele din Legea salarizării unitare, dar şi de faptul că prin această lege se pierd 11 indemnizaţii şi sporuri. O altă nemulţumire a dascălilor este legată de preconizatele disponibilizări de personal, ceea ce ar duce la creşterea volumului de activitate pentru cei rămaşi în sistem.
Sindicaliştii din educaţie sunt hotărâţi să continue acţiunile de protest până când această lege a salarizării, pe care o consideră discriminatorie, va fi abrogată.
Lacăte pe şcolile din judeţ, 100.000 de elevi şi preşcolari care nu vor intra azi la ore şi peste 11.000 de angajaţi din educaţie în grevă generală, aşa debutează săptămâna aceasta în judeţul Suceava. La greva generală de astăzi ar fi trebuit să participe toate categoriile de bugetari, însă în cele din urmă doar cadrele didactice au decis să declanşeze mişcarea de protest anunţată de toţi bugetarii din ţară. Deşi nu vor intra în grevă generală, funcţionarii din mai multe instituţii publice vor face grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liber de la ore pentru peste o sută de mii de elevi suceveni.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liber de la ore pentru peste o sută de mii de elevi suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei