Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 oct 2009 - Anul XIV, nr. 233 (4219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Gabriel MANTA

Gabriel MANȚĂ


Unşpe bărbaţi în zbor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ce metaforă, ce nemaipomenită putere de cuprindere în acest nume de echipă, 11 men in flight! O întâlnim în puternicul campionat din Swaziland, unde răutăcioşii suporteri adverşi o ironizează deseori cu apelativul „unşpe oameni în picaj”.
Fiindcă acum câţiva ani ne pregăteam să emigrăm în Congo dacă ieşea Bombo, m-am gândit că e oportun să sondăm terenurile unde se pot refugia suporterii echipelor noastre, exasperaţi de alde Becali, Borcea&Turcu, Copos etc., păstrând (sau nu) specificul numelui. Desigur, cei mai avantajaţi sunt steliştii căci este plin de Star, Etoile sau Estrella pe mai toate coclaurile pământului. Sau, şi mai concret, Stella Club din Coasta de Fildeş. Poate surprinzător, dinamoviştii nu trebuie să caute neapărat printre cioburile Maicii Rusii pentru numele echipei lor, se mai găseşte câte un Dynamos prin Bahamas sau Northern Dynamo prin Insulele Seychelles. Ba chiar, iată, un derby Power Dynamos - Lusaka Dynamos, în campionatul Zambiei! Ceferiştilor, fie ei rapidişti sau clujeni, le-aş recomanda campionatul Mozambicului, unde pot alege dintre nu mai puţin de patru echipe cu numele Ferroviário. A se evita, pe cât posibil, Ferroviario (scuzaţi!) Nampula...
Pentru cei care simt nevoia de ceva nou, paleta este foarte largă. Câteva sugestii... Dacă tot am pomenit de Congo, aici găsim pitorescul club Porumbelul Verde (Pigeon Verte). Intelectualilor subţiri le-aş sugera o Jeanne d´Arc din Mali sau un Robin Hood din Surinam. Pentru artişti – Unsprezece Creatori (Onze Createurs) tot din Mali, iar pentru filosofi – Unsprezece Înţelept (Eleven Wise!) din Ghana. Pentru cei de fel amatori de exotism - Umbelebele Jomo Cosmos (tot Swaziland), iar pentru cei defel angoasaţi de problemele de dicţie – Mphatlalatsane din Lesotho sau Tsiroanomandidy din Madagascar. Pentru meşteri şi meseriaşi, ideală ar fi Electrogaz, din Ruanda. De evitat, din cauza rezonanţei de rău augur, FC Vaiete din Tahiti, Municipal Chorrillo din Panama sau Killer Giants din Botswana.
Am păstrat special la sfârşit o surpriză pentru colegul de rubrică. Mă bucur să-i semnalez prezenţa redutabilei echipe Real Madriz în competiţia internă din Nicaragua. Desigur, doar aşezarea geografică improprie a lipsit-o pe aceasta de o salbă de cupe europene, multe dintre acestea ajungând astfel în posesia unui club spaniol uzurpator!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unşpe bărbaţi în zbor.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Unşpe bărbaţi în zbor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei