Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 oct 2009 - Anul XIV, nr. 233 (4219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

“Oraşul alchimic”, la City Gallery

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis vineri expoziţia de artă vizuală “Oraşul alchimic”, a artistului plastic sucevean Constantin Severin.

 

Un preambul pentru un eveniment important din cariera artistului

Sub acest generic, care reproduce titlul volumului de poezie pentru care Constantin Severin a fost premiat de Fundaţia Culturală a Bucovinei (2003), sunt etalate un număr de 44 de lucrări de pictură şi o instalaţie, lucrări de ultimă oră, dar şi tablouri din cele două expoziţii organizate anul acesta la Galeria de Arta “Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ şi la Galeria “Dalype” din Oslo, Norvegia.
Vernisajul, care a avut loc la cinci ani de la debutul expoziţional al lui Constantin Severin la Suceava (cu expoziţia intitulată „Text şi Timp”, prezentată, în septembrie 2004, în saloanele Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina), constituie un preambul pentru un eveniment important din cariera artistului, expoziţia care va avea loc pe data de 10 noiembrie a.c. la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

 

O instalaţie care relevă dubla ipostază de creator, de poet şi de pictor

Celor 44 de lucrări în ulei (între care, cei care au urmărit intrarea şi evoluţia artistului în arta plastică suceveană, au putut să revadă tablouri din prima sa expoziţie personală, inclusiv câteva lucrări monocromatice, dar şi din cea intitulată „Suceava mea arhetipală”, prezentată în premieră în Galeria „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ şi vernisată apoi la Oslo) li s-a adăugat o instalaţie alcătuită din vechea maşină de scris („Contessa 2”) a poetului Constantin Severin, maşină care, în formula expusă, nu scoate de sub tambur o coală cu text scris, ci o lucrare artistică, o reproducere după o celebră pictură de Johannes Vermeer.
Instalaţia, numerotată ca şi celelalte lucrări, dar care-ar fi putut avea genericul „Autoportret”, relevă dubla ipostază de creator a lui Constantin Severin, de poet şi pictor.

 

„Citate plastice” preluate din pictura renascentistă şi integrate în pictura modernă

Decupaje cu reproduceri la scară mică ale unor lucrări aparţinând aceluiaşi pictor olandez, dar şi altor artişti celebri, sunt integrate (ca şi diverse obiecte - microcipuri sau o mică brichetă de alamă) în lucrările sale cu simboluri arhetipale.
Conf. univ. dr. Ionel Corjan, care alături de conf. univ. dr. Sabina Fînaru au emis câteva impresii şi consideraţii cu privire la expoziţie, a reliefat rolul acestor „citate plastice” (realizate „la concurenţă cu originalul”), preluate din pictura renascentistă şi integrate în pictura modernă, care creează o anume „tensiune lirică”.
Constantin Severin, care a reuşit să impună un nou concept artistic, expresionismul arhetipal („mai mult arhetipal şi mai puţin expresionist”, cum a remarcat Ionel Corjan) prezintă publicului aceste „compoziţii în contraste geometrice şi cromatice”.

 

„Ce-am vrut să spun, am spus în pictura mea”

O expoziţie în care Constantin Severin şi-a exprimat bucuria de a picta, la vernisajul căreia şi-a manifestat bucuria şi mulţumirea de a fi alături de prieteni, expoziţie în care cuvintele poetului au cedat locul imaginii.
„Ce-am vrut să spun, am spus în pictura mea”, a declarat el adăugând cu modestie la final: „Sunt un începător şi sper să mai am încă multe de spus în artă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Oraşul alchimic”, la City Gallery.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
“Oraşul alchimic”, la City Gallery4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei