Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2009 - Anul XIV, nr. 201 (4187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Direcţia pentru Cultură Suceava

Constatări îngrijorătoare din inspecţiile în teritoriu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Daniel Hrenciuc, a prezentat ieri presei o serie de „constatări din ultimele inspecţii curente în teritoriu”, care privesc situaţia patrimonială.

 

Gara Iţcani, „în prag de colaps”, şi Gara Vatra Dornei, „lăsată la voia sorţii”

Constatările, care vizează în primul rând administraţiile locale, sunt aduse în atenţie cu o serie de exemple concrete.
Astfel, semnalând faptul că sunt cazuri în care de mai mulţi ani nu s-au efectuat lucrări de întreţinere şi conservare a unor obiective patrimoniale (cu menţiunea că proprietarii nu fac lucrări curente de întreţinere şi aşteaptă ca acestea să fie făcute de Ministerul Culturii), Daniel Hrenciuc a oferit exemplul unor clădiri laice, ca Gara Iţcani („construită în anul 1872, care este în prag de colaps, punând în pericol siguranţa cetăţenilor”), Gara Burdujeni („restaurată greu şi cu mulţi bani, care este prost întreţinută”), Gara Rădăuţi („care este aproape părăsită”) sau Gara Vatra Dornei (care este „lăsată la voia sorţii”).

 

„Casa Lovinescu” se poate prăbuşi „la trepidaţiile traficului”, iar la Muzeul Apelor cad fragmente din faţadă

Daniel Hrenciuc a spus că „pentru întreţinerea muzeelor nu se alocă bani, sau se alocă doar sume necesare plăţii cheltuielilor” şi, dacă pentru Complexul Muzeal Bucovina Suceava „lucrurile stau bine”, în celelalte oraşe „sunt lucruri grave”.
El a declarat că, la Fălticeni, imobilul monument „Casa Lovinescu” (Galeria Oamenilor de Seamă) „este fracturată şi se poate prăbuşi la cel mai mic seism sau chiar la trepidaţiile traficului”, iar la Muzeul Apelor este „restricţionată circulaţia pe trotuarul perimetral” întrucât „cad fragmente din faţadă”.
Tot la Fălticeni, Muzeul „Ion Irimescu” se află de cinci ani în restaurare, „adică nu se face nimic”, iar noul proiect întocmit „prevede consolidarea a ceea ce s-a făcut în anii trecuţi”.

 

La „Cazinoul” din Vatra Dornei „nu se face nimic”, iar „Clădirea Băilor” este „înţesată cu buticuri”

Directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură a reliefat faptul că la Vatra Dornei („unde Primăria face lucrări pe propria clădire monument, fără a avea nici un fel de aviz sau cel puţin consultare”), Muzeul de cinegetică nu are încălzire, iar la „Cazinoul Băilor” („monument brand reprezentativ pentru zonă”), unde s-au cheltuit de-a lungul timpului aproape 10 miliarde de lei vechi, „acum nu se face nimic”.
Nici „Clădirea Băilor” din Vatra Dornei nu are o soartă mai bună, fiind „înţesată cu buticuri ce nu respectă statutul de monument şi care ignoră sistematic prevederile legale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constatări îngrijorătoare din inspecţiile în teritoriu.
 Vizualizări articol: 1218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Constatări îngrijorătoare din inspecţiile în teritoriu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei