Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 aug 2009 - Anul XIV, nr. 188 (4174)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

L-au prins!

Severin Tcaciuc a fost „legat” la Viena

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lui Severin Tcaciuc i-a sunat ceasul. Fugar din calea autorităţilor române de mai bine de şase ani, Severin Tcaciuc a fost reţinut la Viena şi urmează să fie extrădat pentru a-şi ispăşi condamnările dictate împotriva sa de mai multe instanţe din ţară.

 

Pe numele lui Severin Tcaciuc existau mai multe cereri de extrădare formulate prin intermediul Ministerului Justiţiei, începând încă din 2004. După ce în urmă cu mai multe săptămâni s-a primit confirmarea că aceste cereri de extrădare au fost acceptate de partea austriacă, Ministerul Justiţiei a fost informat, ieri, oficial, de reţinerea lui Severin Tcaciuc.
„Ministerul Federal de Justiţie al Republicii Austria a informat MJLC miercuri, 12 august 2009, în legătură cu fapt că cetăţeanul român Severin Tcaciuc a fost arestat de către autorităţile judiciare austriece în data de 11 august 2009, în vederea predării acestuia autorităţilor române, în cadrul procedurii de extrădare.
În perioada 2004-2006, MJLC a solicitat autorităţilor austriece extrădarea cetăţeanului român Severin Tcaciuc în vederea punerii în executare a mai multor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, emise de Judecătoria Suceava şi Judecătoria Bistriţa, respectiv în vederea punerii în executare a unui mandat de arestare preventivă.
În 16 noiembrie 2004, cetăţeanul român Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu în vederea extrădării, iar la data de 26 noiembrie 2004 a fost pus în libertate sub supraveghere până la soluţionarea definitivă a cererilor de extrădare formulate de autorităţile române.
Toate cererile de extrădare formulate de către autorităţile române au fost admise de către autorităţile austriece printr-o decizie din 2009 a Tribunalului de Land pentru Cauze Penale Viena”, se arată într-un comunicat remis redacţiei cotidianului „Monitorul de Suceava” de către Departamentul de Comunicare al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.
Aceeaşi sursă a menţionat că Severin Tcaciuc va fi adus în ţară sub escortă din Austria, toate procedurile urmând să fie asigurate de reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor.

 

Era urmărit internaţional din 2004

Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu Ministerul Justiţiei, a declanşat deja procedurile pentru extrădarea lui Severin Tcaciuc, a declarat purtătoarea de cuvânt a IGPR, Raluca Seucan.
„În cursul zilei de miercuri, autorităţile austriece au anunţat Interpol Bucureşti cu privire la arestarea, la data de 11 august a.c., a cetăţeanului român Severin Tcaciuc, de 50 de ani, urmărit internaţional din anul 2004. Pe numele acestuia au fost emise mai multe mandate de executare a pedepsei pentru infracţiuni de înşelăciune, evaziune fiscală şi ultraj", informează, printr-un comunicat, IGPR.

 

Se ştia din luna mai că cererea de extrădare fusese admisă

Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj, instanţă care a cerut, în 2004, extrădarea omului de afaceri Severin Tcaciuc din Austria, afirmă că nu au fost informaţi despre prinderea acestuia, întrucât trebuia anunţată prima instanţă care l-a condamnat, respectiv Judecătoria Bistriţa.
Claudia Ilieş, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, a declarat că instituţia a primit două răspunsuri de la autorităţile austriece.
Primul dintre acestea a fost în mai 2009, iar al doilea în iulie 2009. Prin acestea, magistraţii clujeni erau informaţi că autorităţile austriece au admis cererea de extrădare şi că această decizie a rămas definitivă, urmând să fie pusă în executare.
Potrivit sursei citate, nu Curtea de Apel Cluj trebuia să fie anunţată despre prinderea lui Tcaciuc sau punerea în aplicare a mandatului, ci Judecătoria Bistriţa, prima instanţă care l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru ultraj, condamnarea fiind menţinută ulterior de Tribunalul Bistriţa şi Curtea de Apel Cluj.

 

Poliţia Română ştia de o lună unde locuieşte Severin Tcaciuc

Ministerul de Externe a aflat că Severin Tcaciuc se află tot în Austria la 13 iulie, după ce a fost pus în funcţiune sistemul de identificare a cetăţenilor români, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, care subliniat că după acea dată MAE a făcut "demersuri insistente şi repetate" în acest caz.
"După ce s-a pus în funcţiune noul sistem de identificare a cetăţenilor români, am constatat, la 13 iulie 2009, că Severin Tcaciuc, cetăţean român, se află în continuare pe teritoriul Austriei, deşi era dat în urmărire generală pentru ispăşirea unor condamnări definitive în urma săvârşirii unor fapte penale în România", a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE.
"MAE a făcut demersuri insistente şi repetate atât la Bucureşti, cât şi la Viena, prin toate mijloacele diplomatice şi consulare, pentru aplicarea mandatului european de arestare. Noi am luat legătura în repetate rânduri cu Ministerul Justiţiei, cu Oficiile Interpol din Bucureşti şi Viena, cu MAE austriac şi cu Ambasada Austriei la Bucureşti", a spus purtătorul de cuvânt.
El a mai spus că tuturor acestor instituţii, MAE le-a pus la dispoziţie întreaga documentaţie privind cazul Tcaciuc plus o solicitare pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare şi a hotărârii de condamnare a lui suceveanului.
"Există o cerere de extrădare a lui Severin Tcaciuc, transmisă de Ministerul Justiţiei şi constatăm cu satisfacţie că în urma demersurilor MAE şi a autosesizării, autorităţile austriece au dat curs acestei solicitări", a spus Şerbănescu.
Purtătorul de cuvânt a dorit să clarifice şi problema înştiinţării oficiale a ambasadei de către autorităţile austriece.
"Conform practicilor internaţionale, arestarea persoanelor urmărite internaţional în vederea extrădării se comunică Birourilor Naţionale Interpol care pun în aplicare hotărârea de extrădare. Prin urmare, autorităţile austriece nu au obligaţia de a înştiinţa oficial MAE sau ambasada României în legătură cu astfel de demersuri", a spus el.

 

Voia să plece din Austria

Severin Tcaciuc se află în prezent în custodia autorităţilor austriece, dar în ultima perioadă se interesase şi de modul în care putea părăsi ţara unde trăia de aproximativ cinci ani.
Potrivit unor surse din cadrul Ambasadei României de la Viena, în săptămânile precedente, Severin Tcaciuc s-a interesat de modul de obţinere a unor servicii consulare, el beneficiind de acest drept precum orice cetăţean român.
Surse judiciare susţin că omul de afaceri sucevean s-a interesat la Consulatul de la Viena de anumite proceduri privind plecarea din Austria, ceea ce demonstrează că ştia ce anume îl aşteaptă.

 

Poate cere rejudecarea dosarelor în care a fost condamnat

Conform procedurilor legale, după ce va fi adus în ţară, Severin Tcaciuc va fi dus la unul dintre Penitenciarele din ţară unde se va stabili că trebuie să-şi execute pedeapsa. De asemenea, el poate cere contopirea pedepselor pronunţate în dosarele care-l privesc, ceea ce înseamnă că va executa pedeapsa cea mai grea.
Legea îi mai permite să ceară şi rejudecarea cauzelor în dosarele în care s-au admis cererile de extrădare formulate de autorităţile române. Potrivit unor surse judiciare, acest lucru nu înseamnă că va fi pus în libertate, ci că îşi va putea face apărările din celulă, iar judecătorii vor verifica dacă a avut dreptul la procese echitabile.

 

A fugit din ţară pe 28 februarie 2003

Omul de afaceri Severin Tcaciuc a părăsit România în 28 februarie 2003, prin Vama Borş, cu câteva minute înainte ca poliţiştii suceveni să transmită solicitarea de interzicere a ieşirii din ţară. După scandalul provocat de plecarea lui Tcaciuc din ţară, conducerea Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Suceava a fost decapitată. Severin Tcaciuc a fost arestat în mai 2001 în mai multe dosare, unul privind ultragierea unui poliţist, iar celelalte de natură economică, fiind eliberat în luna decembrie a aceluiaşi an.

 

Patru cereri de extrădare pe numele lui Severin Tcaciuc

Comisarii Gărzii Financiare Suceava au constatat că firmele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc au produs statului, în anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 40 de miliarde de lei vechi. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava l-a trimis în judecată în mai multe dosare, toate acestea fiind soluţionate în lipsa omului de afaceri din Bosanci.
După fuga din România, Severin Tcaciuc a fost văzut prin Italia, iar ulterior s-a stabilit în Austria.
La sfârşitul anului 2004, Ministerul Federal al Justiţiei din Republica Austria a informat Ministerul român al Justiţiei că Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu, în 16 noiembrie 2004, în vederea extrădării în România, dar autorităţile judiciare austriece l-au pus ulterior pe Tcaciuc în libertate sub supraveghere.
Autorităţile române au înaintat câteva cereri de extrădare, dar nici una din ele nu a avut succes.
Prima cerere de extrădare a fost adresată de Ministerul Justiţiei autorităţilor austriece în 2 decembrie 2004, fiind formulată în vederea executării unei condamnări la doi ani închisoare. Tcaciuc primise această pedeapsă printr-o sentinţă penală pronunţată în 2003, de Judecătoria Suceava. Sentinţa a rămas definitivă printr-o decizie penală pronunţată de Tribunalul Suceava, Tcaciuc fiind găsit vinovat de furt calificat.
În 6 decembrie 2004, Ministerul Justiţiei a transmis o a doua cerere de extrădare, pentru executarea unei alte pedepse de doi ani închisoare. Condamnarea este cuprinsă într-o sentinţă penală pronunţată de Judecătoria Bistriţa şi rămasă definitivă printr-o decizie penală din 2004, a Curţii de Apel Cluj. Prin această sentinţă, Severin Tcaciuc a fost găsit vinovat de ultraj şi condamnat la doi ani de închisoare.
Ministerul Justiţiei a mai transmis autorităţilor austriece, în 2005, o altă cerere de extrădare a lui Tcaciuc Severin, pentru a-l încarcera pe omul de afaceri, condamnat de patru ori la închisoare, în România, pentru ultraj, furt calificat şi alte infracţiuni de evaziune fiscală.
Ultima cerere de extrădare a lui Severin Tcaciuc datează din 7 iunie 2006 şi a fost transmisă de Ministerul Justiţiei în baza solicitării Curţii de Apel Târgu Mureş, privind un dosar în care suceveanul este acuzat de evaziune fiscală şi instigare la evaziune fiscală.

 

Ultima condamnare: cinci ani de puşcărie

Ultima condamnare suferită de Severin Tcaciuc este şi cea mai grea. Pentru o serie de infracţiuni economice comise la firmele SC Severin SRL Bosanci şi SC Seven American Trading SRL, Judecătoria Miercurea Ciuc l-a găsit vinovat pentru trei infracţiuni, două de evaziune fiscală şi una de instigare la înşelăciune privind calitatea mărfurilor, pedepsele cumulate fiind de 13 ani de închisoare. Severin Tcaciuc are de executat însă doar pedeapsa cea mai grea, şi anume de cinci ani de puşcărie. Interesant este că la procesul de la Miercurea Ciuc, Severin Tcaciuc nu a avut nici măcar avocat ales, fiindu-i numit un apărător din oficiu. Sentinţa de la Miercurea Ciuc nu era definitivă şi putea fi atacată la instanţele superioare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Severin Tcaciuc a fost „legat” la Viena.
 Vizualizări articol: 830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 14 voturi
Severin Tcaciuc a fost „legat” la Viena3.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei