Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iul 2009 - Anul XIV, nr. 172 (4158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preferinţe

Sucevenii preferă să adopte fetiţe cu vârsta până la un an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii preferă să adopte fetiţe cu vârsta până la un an. Aşa reiese dintr-o analiză realizată de specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.
În judeţ, peste 80% dintre copiii care ar putea fi adoptaţi sunt băieţi şi au împlinit deja 3 ani. Acesta este şi motivul pentru care se găsesc destul de greu familii din Suceava care să adopte copii.

 

56 de adopţii, în doi ani şi jumătate

În anul 2007 s-au înregistrat 17 adopţii încuviinţate de tribunal, anul trecut 31 de adopţii, iar în prima jumătate a anului 2009, opt adopţii, la care se adaugă încredinţările în vederea adopţiei făcute în alte judeţe şi pentru care adopţia a fost încuviinţată în judeţele respective.
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Liviana Enea, ne-a spus că în acest an au fost deschise deja 36 de proceduri de adopţie, din care cinci sunt solicitaţi în adopţie de asistenţii maternali, doi de rude până la gradul 4, 12 sunt fraţi (6 perechi), cinci sunt cu grad de handicap.
Pe rol la Tribunalul Suceava sunt şapte dosare pentru deschideri de procedură adopţie internă, două încredinţări în vederea adopţiei şi trei încuviinţări adopţie, urmând ca în perioada următoare, reprezentanţii Protecţiei Copilului – compartimentul adopţii - să mai înainteze instanţei cinci dosare de încuviinţare adopţie.
În perioada vacanţei judecătoreşti nu are loc nici un proces care are ca subiect adopţia.

 

Copiii de romi nu sunt doriţi în familiile de români

Mai bine de 70 % dintre copiii adoptabili de la Suceava au peste 4 ani, iar o parte dintre ei sunt de etnie romă sau cu probleme de sănătate fizică sau mentală, ceea ce face grea plecarea lor în adopţie.
De obicei, copiii de etnie romă nu sunt adoptaţi de familiile de români, dar îşi găsesc „părinţi” printre asistenţii maternali în grija cărora au fost daţi după ce au ajuns în grija statului.
În perioada 2007 – iunie 2009, 12 copii au fost adoptaţi de către asistenţi maternali, angajaţi ai Protecţiei Copilului. „Părinţii adoptivi” – asistenţi maternali profesionişti - au prioritate la adopţia minorului, dacă respectivul copil nu are rude care să îşi dorească să aibă grijă de el.
Cei mai mulţi asistenţi maternali au copii naturali, dar pentru că s-au ataşat foarte mult de copiii care au ajuns la ei în familie, după o măsură de plasament, au decis să-i adopte.



A înfiat trei copii

Un caz deosebit este acela al unei femei din Fălticeni care nu a putut avea copii, dar şi-a dorit foarte mult să ajute minori fără părinţi. Acum 20 de ani, fălticeneanca a înfiat primul copil. După mai mulţi ani, a luat decizia de a mai adopta un copil, care are acum circa 14 ani.
În acest an, femeia a adoptat o fetiţă pe care o avea în asistenţă maternală. Cu toate că fetiţa are probleme de sănătate (malformaţie congenitală pe cord), „mama adoptivă” s-a ataşat foarte mult de ea.
„Asistenţii maternali se ataşează foarte mult de copiii pe care-i au în îngrijire şi, de aceea, ajung să nu se mai despartă de ei. Înţelegându-le durerea, trauma de a fi abandonaţi, asistenţii maternali adoptă şi copii romi, dar şi copii cu dizabilităţi, pentru că în anii în care umblă prin spitale cu micuţii, le stau la căpătâi, îi hrănesc, se leagă o punte de suflet care nu mai poate fi ruptă”, ne-a povestit un asistent maternal sucevean.

 

Nu a contat culoarea şi nici handicapul

Un alt asistent maternal are doi copii naturali, dar a adoptat şi un băieţel pe care l-a luat în îngrijire pe când avea doar câteva zile de viaţă. Minorul are acum 4 ani şi s-a integrat foarte bine în familie.
Şi un copil cu autism a fost adoptat de un asistent maternal, care se ocupă în mod deosebit de micuţ, pentru a face progrese. Familia are şi un copil natural, o fiică, dar s-a ataşat mult şi de copilul bolnav, care va avea nevoie toată viaţa de un sprijin.
O fetiţă de etnie romă, a cărei mamă a decedat la naştere, a ajuns la o familie foarte înstărită din sudul ţării, care a depus actele pentru a putea să o adopte.
O altă fetiţă cu parapareză spastică a fost adoptată de o familie din afara judeţului Suceava, care a dus-o pe copilă prin toate clinicele de specialitate, astfel că fetiţa face progrese semnificative.
Aceste familii nu sunt din sistemul de protecţie a copilului.

 

În aşteptarea unui copil

Problema pe care o ridică fiecare familie care doreşte să adopte un copil este cât timp durează până primeşte copilul în încredinţare în vederea adopţiei.
În acest sens, specialiştii din cadrul compartimentului de adopţii Suceava menţionează că nu pot estima o perioadă anume, aceasta fiind în funcţie de grupa de vârstă pe care o solicită fiecare familie, de cât de mult ţin ei la acea grupă de vârstă, dacă vor fetiţă sau băiat. Timpul de aşteptare scade cu cât grupa de vârstă solicitată a copilului este mai mare, peste 4 ani, şi în condiţiile în care pentru părinţi nu contează sexul sau etnia copilului.
„Ca solicitări pentru a deveni părinţi adoptatori avem în acest an un număr de 17 cereri, din care au primit atestat 13, două sunt în curs de atestare, iar patru în curs de evaluare. La cele 13 atestate din acest an se adaugă nouă de anul trecut, care la începutul anului nu aveau primit un copil în încredinţare în vederea adopţiei. Din cele 22 de familii, opt au primit deja un copil”, ne-a mai spus Liviana Enea.

 

„Nu disperaţi după prima întâlnire”

Personalul care lucrează la compartimentul adopţii recomandă familiilor să vadă mai mulţi copii. Au fost situaţii când familii care au dorit un copil foarte mic au adoptat, până la urmă, copii de peste 3 ani sau mame care şi-au dorit o fetiţă şi s-au ataşat foarte mult de un băiat sau s-au ataşat mult de un copil de etnie romă.
„Noi considerăm că toate cazurile de adopţie sunt deosebite, dacă ne gândim la faptul că, deşi căutăm o familie pentru copil, trebuie urmărit şi ce-şi doreşte familia, deoarece copilul pe care-l vor adopta va fi copilul lor şi ambele părţi (copil şi familie), trebuie să simtă acest lucru. Urmărim întâlnirile dintre copil şi familie şi este emoţionant când viitorii părinţi vin şi îţi mărturisesc că se gândesc mereu la copil şi ne roagă să-i ajutăm să aducă copilul cât mai repede la ei acasă. Acest lucru, însă, nu depinde întotdeauna de noi, mai ales în perioada de vară, din cauza vacanţei judecătoreşti”, ne-au explicat specialiştii care instrumentează dosarele de adopţie în judeţ.


„Spuneţi-le copiilor că nu sunteţi părinţii naturali!”

Psihologii îi atenţionează pe părinţii adoptivi că, cu cât vor comunica mai din timp copilului că l-au adoptat, cu atât nu vor întâmpina probleme mai târziu.
„Orice întârziere în a comunica acest lucru conduce la schimbarea în comportamentul copilului adoptat, care află din alte surse sau prea târziu lucruri legate de trecutul său. Aceste schimbări pot fi uneori ireversibile”, reiese din cercetările psihologilor.
Familiile care doresc să adopte trebuie să cunoască faptul că nu pot vizita nici un copil decât după ce obţin atestatul de familie adoptatoare eliberat prin dispoziţia directorului executiv al Protecţiei Copilului Suceava, act care certifică faptul că familia respectivă a urmat cursurile de formare în acest sens şi este pregătită să primească în familie un nou membru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii preferă să adopte fetiţe cu vârsta până la un an.
 Vizualizări articol: 1168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Sucevenii preferă să adopte fetiţe cu vârsta până la un an4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei