Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

În aşteptarea azilului politic, romii sârbi refugiaţi la Rădăuţi şi-au botezat copiii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O familie de romi din Serbia şi-a făcut casă din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Rădăuţi sau, mai pe scurt, Centrul de Refugiaţi, cum este cunoscut în zonă. Familia este formată din nouă persoane, doi adulţi şi şapte copii, cel mai mic, în vârstă de 1 an şi 3 luni, fiind născut chiar în Centrul de Refugiaţi. Potrivit directorului centrului, comisar şef Ioan Redniciuc, doi dintre copii merg la şcoală şi unul la grădiniţă. Copiii ştiu deja foarte bine româneşte, la fel ca şi tatăl lor, doar mama este cea care a învăţat mai puţin, doar cuvintele uzuale. De altfel, fiica cea mare, în vârstă de 13 ani, este cea care „duce greul casei”, fiind cea mai isteaţă şi mai bine adaptată la viaţa din Rădăuţi.
Recent, familia de romi din Serbia a decis să-şi boteze toţi copiii în religia creştin- ortodoxă şi s-a cumetrit cu câteva familii de romi din Rădăuţi. Ceremonia s-a desfăşurat cu respectarea întregului ritual, chiar dacă cei botezaţi au vârstele între 1 şi 13 ani şi a fost urmată chiar şi de o cumetrie, la un restaurant din apropierea Centrului de Refugiaţi, o „bombă”, după cum spun cei din cartier.
Romii sârbi sunt la Rădăuţi din anul 2007, când au ajuns aici împreună cu alte 12 familii de aceeaşi etnie, în total 50 de persoane şi au cerut azil în România, pe motiv că în ţara lor sunt persecutaţi din considerente etnice. Instanţele sucevene au respins toate cele 50 de cereri de azil formulate, apreciind că nu persecuţiile etnice i-au făcut pe romi să fugă din Serbia, ci situaţia economică, ceea ce nu justifică acordarea de azil. O parte dintre romii sârbi au renunţat la cererea lor înainte de a primi un răspuns oficial, alţii nu au mai făcut plângere după ce cererea le-a fost respinsă de instanţă.
Familia care a rămas a contestat decizia Judecătoriei şi aşteaptă. Durata de şedere în centru îi expiră în luna august, aşa că directorul Redniciuc a contactat o fundaţie cu ajutorul căreia vrea să le găsească o locuinţă socială în Rădăuţi.
 


La Rădăuţi sunt 18 solicitanţi de azil politic

Cei nouă romi sârbi au o situaţie materială precară, ei depind de alocaţia pe care le-o dă statul român pentru hrană, de câţiva lei pe zi de persoană. Au dreptul la asistenţă medicală gratuită, cazare şi bunuri de igienă personală, tot cu titlu gratuit.
La această oră, în Centrul de Refugiaţi de la Rădăuţi se află 28 de persoane care provin din India, Pakistan, Moldova, Georgia, Turcia, Camerun şi Serbia. Dintre cei 28 de refugiaţi, 18 sunt solicitanţi de azil, iar restul de zece sunt beneficiari ai unei forme de protecţie - familia de romi din Serbia cu cei nouă membri şi încă o persoană. Toţi sunt protejaţi de statutul de refugiat.
De la începutul anului, Centrul de Refugiaţi şi Tribunalul Suceava au aprobat aproximativ zece solicitări de azil în România unor refugiaţi din Afganistan, Republica Moldova, Camerun şi Georgia. Comisarul şef Ioan Redniciuc a mai spus că atât la nivelul centrului, cât şi la al instanţelor se analizează extrem de atent dacă persoanele solicitante au nevoie cu adevărat de azil, adică dacă au fost supuse unor persecuţii în ţara lor. În general, cei care solicită azil politic spun că şi-au părăsit ţara de origine pentru că erau persecutaţi sau torturaţi, că viaţa, libertatea sau integritatea le erau ameninţate pe motive de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinie politică. Dacă nu se încadrează în aceste categorii, statul român oferă şi protecţie umanitară condiţionată. Unii dintre solicitanţii de azil politic au intrat în România fără forme legale, au fost prinşi trecând fraudulos frontiera, alţii sunt simpli străini care au înaintat autorităţilor române o cerere de azil politic. Până la soluţionarea cererii, statul român oferă azilanţilor ajutor financiar şi un loc de cazare într-un centru precum cel de la Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În aşteptarea azilului politic, romii sârbi refugiaţi la Rădăuţi şi-au botezat copiii.
 Vizualizări articol: 1709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
În aşteptarea azilului politic, romii sârbi refugiaţi la Rădăuţi şi-au botezat copiii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei