Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sinceritate debordantă

Traficanţii de ţigări şi-au povestit faptele cu lux de amănunte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficanţii de ţigări din lotul “Puha”, din Bilca, au uimit ieri asistenţa aflată în sala de judecată a Curţii de Apel Suceava. Şi asta nu pentru că ar fi comis vreun gest anume, ci prin faptul că au povestit cu lux de amănunte cum cumpărau şi vindeau ţigările, preţurile plătite şi încasate. Este pentru prima dată când nişte traficanţi de ţigări dau dovadă de o sinceritate atât de debordantă în faţa judecătorilor.

 

Chiar dacă au recunoscut că se ocupau aproape zilnic cu achiziţionarea şi revânzarea ţigărilor aduse ilegal din Ucraina, cei cinci indivizi arestaţi în dosar consideră că locul lor este acasă.
Costică Puha a fost primul care a acceptat să povestească modul cum ajungeau ţigările pe mâna sa şi ce se întâmpla ulterior.
“La mine acasă s-au găsit 60 de baxuri de ţigări marca Marlboro, dar nu erau toate ale mele. Le-am cumpărat împreună cu fraţii mei, iar fiecare trebuia să vândă mai departe ţigările lui. Nu este adevărat că baxurile le-am cumpărat o singură dată, ci pe parcursul mai multor zile”, a dezvăluit Costică Puha.
Bărbatul a povestit că ţigările îi erau aduse în România de un individ pe nume “Ion sau Costea, Costică, sau aşa ceva” şi că întâlnirile aveau loc numai pe timp de noapte, pentru că asta era dorinţa cărăuşilor ucraineni.
“Noi ziua munceam, mergeam cu oile, nu aveam timp de asta. Vorbeam la telefon, ei ne aduceau ţigările, noi le dădeam banii şi asta era tot”, a precizat Costică Puha.

 

“Stâna lui Bujdei”, depozit intermediar de ţigări

Primul dintre fraţii Puha care a dat declaraţii în faţa judecătorilor Curţii de Apel Suceava a precizat şi preţurile tranzacţiilor. Pentru un bax de ţigări, indiferent de marcă, se plăteau 200 de euro, iar revânzarea se făcea pentru suma de 300 de euro. Câştig net la un bax, 100 de euro.
Ţigările erau revândute către „prieteni”, din Rădăuţi, Suceava şi de unde se mai nimerea. „Unii luau zece cartuşe, alţii un bax, fiecare cât avea nevoie. Veneau la noi acasă, plăteau banii, luau ţigările şi asta era tot”, a mărturisit Costică Puha.
Întrebat dacă folosea stâna lui Bujdei Gheorghe drept depozit intermediar, Costică Puha a negat. Totuşi, el a adăugat că îi vindea regulat lui Bujdei, o dată la 2-3 săptămâni, câte un bax de ţigări, „ca să aibă pentru el şi ciobanii de la stâna lui”.
Costică Puha le-a mai cerut judecătorilor să restituie familiei autovehiculul marca Opel Astra, confiscat cu ocazia percheziţiilor de duminică dimineaţă.
„Eu am cărat de vreo două ori ţigările şi cu maşina, de ce să nu recunosc, dar de cele mai multe ori mergeam cu căruţa”, şi-a justificat cererea Costică Puha.

 

Avocatul traficanţilor: „Faptele lor sunt mai degrabă contravenţii”

Aceeaşi atitudine sinceră au avut-o şi ceilalţi patru indivizi prezenţi ieri la Curtea de Apel, unde s-a analizat recursul depus de ei cu privire la măsura de arestare preventivă.
Ştefan Vasile Puha, fratele acestuia, Dumitru Puha, zis „Dan”, Aurel Ţurcan şi Mihai Viorel Vicol au considerat că pot fi judecaţi în stare de libertate.
Interesant este că toate cele cinci persoane au avut un singur avocat, pe Marius Rădăcină.
Acesta a cerut punerea în libertate a clienţilor săi, motivând că faptele de care sunt acuzaţi constituie mai degrabă contravenţii sau infracţiuni la regimul economic.
„În plus, nu se poate vorbi de un grup organizat, pentru că acţiunile de vânzare-cumpărare nu erau realizate de aceleaşi persoane. Nici o altă acuzaţie adusă de DIICOT, trecerea frauduloasă a frontierei de stat, nu este dovedită în vreun fel, aşa încât clienţii mei pot fi judecaţi în stare de libertate”, a declarat avocatul Marius Rădăcină.
Nici sinceritatea traficanţilor şi nici pledoaria avocatului nu a avut darul de a-i convinge pe judecători, care, după mai bine de trei ore de audieri, au respins recursurile formulate de lotul „Puha”, astfel încât toate cele cinci persoane rămân în continuare în arest.

 

80.000 de pachete de ţigări confiscate la percheziţiile de duminică

Membrii grupării au fost săltaţi duminică dimineaţă, în cadrul unei ample acţiuni care a avut ca rezultat efectuarea a 17 percheziţii, în localităţile Bilca, Vicovu de Sus, Voitinel, Volovăţ, Fălticeni şi Leucuşeşti.
În urma acestor percheziţii, au fost ridicate aproape 80.000 de pachete de ţigări aduse din Ucraina, aproape 150.000 de lei, peste 4.000 de euro şi 200 de dolari. De asemenea, oamenii legii au mai ridicat două maşini, un binoclu, două staţii de emisie-recepţie „Cobra”, două laptopuri, documente, 33 de telefoane mobile şi 34 de cartele SIM.
Dintre cei nouă indivizi aduşi pentru audieri, doar cinci au fost duşi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, cerere însuşită de Tribunalul Suceava.
Valoarea totală a ţigărilor traficate de gruparea „Puha” a fost calculată de anchetatori la peste 500.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficanţii de ţigări şi-au povestit faptele cu lux de amănunte.
 Vizualizări articol: 1204 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Traficanţii de ţigări şi-au povestit faptele cu lux de amănunte4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei