Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărăcie

Banii spitalelor, pe fundul sacului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalele din judeţ au ajuns la fundul sacului cu fonduri pentru plata cheltuielilor salariale şi aprovizionarea cu materiale sanitare. Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a informat, ieri, că majoritatea spitalelor din judeţ mai au fonduri pentru cheltuielile de personal până la 1 septembrie, cu excepţia Spitalului Judeţean Suceava, care are bani şi pentru luna septembrie.
La fel, DSP prognozează dificultăţi în aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare şi la plata utilităţilor, deoarece la acest capitol Casa Asigurărilor de Sănătate a alocat doar 30% din fonduri. “Dacă nu va fi un rectificativ pozitiv pentru acest capitol, spitalele vor termina anul cu datorii, ori Suceava, an de an nu a avut datorii”, a declarat dr. Lăzăreanu.
Dintr-o analiză efectuată la nivelul responsabililor sistemului sanitar din judeţ reiese că spitalele sucevene au reuşit să asigure plata integrală a salariilor, a celui de-al 13-lea salariu pe 2008, fiind afectate doar unele sporuri care nu s-au mai plătit integral, prima de stabilitate, sporul de 2% şi salariul de merit.
La Spitalul de Urgenţă, salariile s-au plătit la timp şi integral, iar sporurile la limita maximă, mai puţin sporul de 2%. În schimb, sunt probleme la plata personalului implicat în programele HIV, SIDA, Oncologie, TBC, Planning familial, care se asigură de la bugetul central prin transferuri, finanţarea fiind asigurată doar pentru opt luni.
Dr. Lăzăreanu a precizat că pentru activităţi de sănătate care sunt plătite prin transferuri ar fi nevoie de o suplimentare de 4,2 milioane de lei şi de încă 28.500 de lei pentru plata celor implicaţi în programul de Diabet.

 

Plata orelor suplimentare costă mai mult decât salariile oamenilor cu care să se acopere posturile vacante

La spitalul din Vatra Dornei, sporurile s-au plătit doar 90%, iar managerul acestuia a informat că are personal insuficient pentru perioada concediilor de odihnă.
La Câmpulung Moldovenesc, salariul de merit s-a acordat doar la medici.
La Gura Humorului sporurile s-au acordat sută la sută, cu excepţia secţiei TBC, unde medicii au primit sporurile integral, iar asistenţii doar 50%, dar nu s-a plătit al 13-lea salariu. Managerul acestui spital a arătat că plata orelor suplimentare consumă mult mai mulţi bani decât dacă s-ar angaja personal pe posturile vacante.
La spitalul din Siret, tichetele de masă s-au plătit doar în primul trimestru, managerul declarând că a înregistrat depăşiri la internări şi la prestări de servicii medicale, în condiţiile în care aici sunt şase medici.
La Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, rezidenţii nu au primit tichetele de masă din luna aprilie, ceilalţi salariaţi din mai, iar sporurile s-au plătit doar 75%. Din cauza personalului insuficient, salariaţii au renunţat la zilele de concediu pentru fidelitate pentru a asigura continuitatea serviciilor.
La Spitalul de Psihiatrie Câmpulung nu s-au dat tichetele de masă din luna mai. Fără probleme este Spitalul de boli cronice Solca, unde s-au plătit salariile şi sporurile integral, al 13-lea salariu, prima de stabilitate şi salariile de merit, mai puţin prima de 2%.

 

Centrul de Transfuzii ar vrea bani de la spitale pentru sânge

O situaţie dificilă se înregistrează la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava, unde nu s-au plătit salariile de merit, prima de stabilitate, prima de 2% şi nu s-au acordat tichetele de masă, în schimb salariaţii au primit al 13-lea salariu. Directoarea Maria Pilat a informat DSP că pentru a obţine mai multe venituri ar fi util ca spitalele să plătească pentru sângele primit şi analizele efectuate, aşa cum se întâmplă în alte judeţe din ţară.
La Direcţia de Sănătate Publică, salariile au fost plătite integral şi la timp, dar sporurile s-au acordat numai la 1%, în loc de 40-100%, în mod normal. S-a acordat sporul de prevenţie celor care aveau dreptul, mai puţin directorului şi personalului administrativ.
“Am luat toate măsurile pentru a ne ajunge fondurile de la bugetul de stat până la sfârşitul anului. DSP are bani pentru salarii până la sfârşitul anului, în condiţiile neacordării unor sporuri. Consider că e mai normal să dăm salariile în fiecare lună şi să ajungă tot anul”, a arătat dr. Lăzăreanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banii spitalelor, pe fundul sacului.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Banii spitalelor, pe fundul sacului2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei