Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Tiţi, Ridzi, Miţi, Piţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ţara Miţei Baston, a Chiriţelor de la Iaşi sau din provincie, a Vetei şi Ziţei. Ţara ţoapelor ajunse şi a piţipoancelor cu ifos. Am ales pentru însemnările mele de azi exclusiv reliefuri de onomastică feminină pentru că vara e feminină, căldura e feminină, până şi ploile şi furtunile care ne sorcovesc zilnic acoperişurile caselor sunt feminine. Pentru a nu mai vorbi de presa care toacă din zori şi până în noapte nişte nume, cam aceleaşi, care devin melodie şi folclor, un fel de „La poartă la Scârţa-Pârţa”. Ridzi dimineaţa, Ridzi la prânz, Ridzi seara, Ridzi în ediţiile reluate de la trei noaptea. Ridzi pe televizor, la radio şi în jurnalele tăvălite prin cerneluri. Zicând de o mie de ori pe zi Ridzi, nu mai ştii dacă n-ai zis cumva Piţi. Sau Miţi. Sau Tiţi. În consecinţă Miţi-Ridzi-Piţi-Tiţi - totuna. Nu cumva reţeta învăţată atât de bine de menajera politică a Elenei Băsescu – am numit-o pe Monica Ridzi, azi încă şef peste un minister inutil – către asta duce?
Nu mai ştiu, ca în bancul acela de la Radio Erevan, cu bicicleta lui Ivan pe care a primit-o cadou sau i-a fost luată, dacă ministresa a furat (pentru ea sau pentru acolita şi ocrotitoarea sa) sau a fost furată! Nu mai ştiu, cu atâtea sonorităţi onomastice repetate dacă e vorba de Ridzi sau se Piţi. Poate că e Piţi, şi atunci ce aveţi cu Ridzi? Ridzi, Miţi, Piţi, Tiţi.
Plouă, e vară, unii au plecat în concediu de odihnă, alţii au plecat în concediu fără plată, cei mai mulţi au plecat şi pleacă în bejenia nesfârşită a concedierii. Zilnic, 800 de inşi intră în România în şomaj. Zilnic, România pierde 59 de milioane de euro (sau se împrumută cu suma asta, parcă aşa zicea un finanţist). Zilnic, Guvernul se pozează şi zâmbeşte la televizor încurajându-ne. Doi tineri stânjeniţi reprezintă victoria iniţiativei „Prima Casă”. În spate naşii politici : Emil Boc, vesel foc, Gheorghe Pogea, ca icoana generoasă a lui Nastratin Hogea. Aflăm că de fapt casa care, nu-i aşa, „relansează industria construcţiilor” e de fapt un apartament de două odăi făcut în Colentina în vremea lui Ceauşescu. Să mori de râs, nu alta!
În rest Ridzi-Pidzi-Tidzi-Midzi, toate cu „dz”. Partidele, mai ales PD-L, au cheltuit sume enorme pentru europarlamentare. S-au făcut şi aici socoteli şi statistici: cât a costat un vot la PD-L, cât a costat un vot la PSD, cât a costat un vot la PNL. Cel mai scump vot plătit a fost, după socoteli îndelungi, tot al partidului domnului Băsescu. De unde or fi având oamenii ăştia cinstiţi, corecţi până la aripa imaculată a îngerilor, atâtea camioane de bănet?
Televiziunile toacă Ridzi, Ridzi, Ridzi, Ridzi. „Ministresa a furat, dar nu pentru ea ci pentru...”, zice un alt analist şi arată în sus cu un gest încărcat de semnificaţii. Cine-o fi sus? Sus e bunul Dumnezeu, dar poate s-a cocoţat şi vreun diavol pământesc. Prin repetiţiile Ridzi-Ridzi, se aude şi se înţelege Piţi şi Miţi. Cine a furat? Ridzi sau Piţi? Cred că Piţi. Băsescu lungeşte verdictul şi, constată unii, tace nepermis. Ba tace permis. Cine i-a permis? El îşi permite să tacă. De ce? Pentru ca să nu se mai ştie în final dacă e vorba de Ridzi, acolita lui, sau de Miţi sau Piţi. Sigur, cu certitudine, este vorba de Piţi. Ce-a făcut Piţi? Păi a făcut rău de tot. I-a furat banii din poşetă în tramvai doamnei Ridzi, tânără, neajutorată şi fără experienţă, ministresă în plină afirmare. Şi nici măcar nu erau banii ei. Erau banii noştri, ai fraierilor de profesie. Ce ruşine! Arestaţi-o pe Pidzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tiţi, Ridzi, Miţi, Piţi.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Tiţi, Ridzi, Miţi, Piţi5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei