Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Reuşită

De la Suceava, în universităţi prestigioase ale lumii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În fiecare an, absolvenţi ai liceelor din judeţul Suceava aleg să-şi continue studiile universitare în afara ţării. Pregătirea pentru a studia în universităţi străine şi depunerea dosarelor încep înainte de finalizarea studiilor liceale, iar în unele situaţii elevii primesc acordul de admitere înainte de a susţine chiar examenul de bacalaureat.
Harvard, Princeton, dar şi alte universităţi de peste ocean, dar şi instituţii de învăţământ superior europene consacrate sunt doar câteva dintre universităţile în care au ajuns absolvenţi ai şcolilor sucevene.
Majoritatea celor care pleacă să studieze în universităţile din afară primesc burse de studiu. Sunt elevi străluciţi, olimpici cu performanţe deosebite, care sunt primiţi la studii cu burse în universităţi de prestigiu.
Directorii liceelor cu cel mai mare număr de absolvenţi care migrează spre universităţile din străinătate spun că unele instituţii de învăţământ superior acceptă studenţi pe bază de dosare de înscriere şi interviu, care uneori e susţinut online, în timp ce, la altele, elevii sunt nevoiţi să susţină examen de admitere, şi acesta, în unele cazuri, putând fi dat, de asemenea, online.

 

Va studia biochimia la Lyon

Cei care vor să studieze în Statele Unite ale Americii trebuie să susţină şi să treacă de examenul de bacalaureat american SAT, înainte de a-şi putea depune dosarul de înscriere.
Ioana Sandu este absolventă a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, promoţia curentă. A terminat liceul şefă de promoţie, cu media 9,97, a participat la nenumărate olimpiade şi a făcut parte din lotul naţional al României la chimie. Examenul de bacalaureat l-a trecut cu media 9,95.
Ioana a ales să plece să studieze în Franţa, la Lyon, la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate. Este vorba despre o universitate politehnică unde Ioana vrea să studieze biochimia. Ioana spune că „înscrierea la o universitate străină nu a fost ceva planificat de mult timp, şi s-a întâmplat în urma unei vizite a unui profesor francez la Colegiul <Ştefan cel Mare>”. În luna martie a acestui an, pe când Ioana era în ultimul an de liceu, după vizita profesorului de la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon, Ioana a decis să-şi depună dosarul de înscriere.
„Am avut nevoie de foaia matricolă de la şcoală, de două scrisori de recomandare din partea a doi profesori de ştiinţe şi de o scrisoare de recomandare din partea profesorului de limba franceză”, a spus Ioana. Eleva a trimis dosarul la universitatea franceză şi a primit răspunsul de acceptare. Va studia la Lyon cinci ani de zile, iar în ultimii trei ani de facultate îşi va alege specializarea, şi anume biochimie.

 

Un sucevean, la Universitatea Princeton, din SUA

Ovidiu Cotleţ este un alt absolvent de liceu al acestei promoţii care a ales să studieze în străinătate. Olimpic naţional la fizică, selecţionat în lotul României pentru olimpiada internaţională de fizică, Ovidiu Cotleţ îşi va petrece studenţia în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Princeton. A fost admis cu bursă, universitatea americană fiind prima şi singura opţiune pe care a avut-o suceveanul. Admiterea la Princeton s-a făcut pe baza unui examen şi a unui interviu online, probe la care Ovidiu Cotleţ a luat punctaj maxim. Bursa oferită de universitatea americană este de 50.000 de dolari pe an.
Ovidiu Cotleţ este absolvent al Şcolii Creştine Filadelfia, unitate de învăţământ la care a studiat chiar din clasa întâi. În decursul anilor de studiu la Şcoala Creştină Filadelfia, Ovidiu a obţinut numeroase premii la diferite concursuri şi olimpiade, remarcându-se prin premiile obţinute la olimpiadele naţionale de fizică şi informatică. A obţinut premiul I la etapa naţională a Concursului de fizică „Ştefan Procopiu" în anul şcolar 2005-2006, premiul II la concursul internaţional de informatică „Severin Bumbaru" în anul şcolar 2006-2007, premiul II la faza finală a concursului de informatică „Campion", premiul III la concursul naţional de informatică „Urmaşii lui Moisil".
Alexandru Traistă este absolvent al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, şi din toamna aceasta va pleca să studieze în Marea Britanie.
A aplicat la Universitatea Coventry din Regatul Unit al Marii Britanii şi a fost acceptat pe baza unui dosar „stufos” care conţinea recomandări ale profesorilor, ale directorului şcoli, şi diplome obţinute la concursurile şi olimpiadele la care a participat. Alexandru va studia Ştiinţa calculatoarelor şi pentru efectuarea anilor de studiu va primi o finanţare din partea Guvernului Marii Britanii, urmând ca, după finalizarea şcolii, când va începe să lucreze, să restituie banii.
Zeci de suceveni au ajuns în universităţile prestigioase ale lumii, mulţi dintre ei rămânând acolo şi după finalizarea studiilor, urmând o carieră didactică şi de cercetare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la Suceava, în universităţi prestigioase ale lumii .
 Vizualizări articol: 1043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
De la Suceava, în universităţi prestigioase ale lumii4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
(10 iul 2009, 13:52:47
Si sa mai zica cineva ca moldovenii sunt prosti! NUUU, suntem cei mai buni ( unii dintre noi). BRAVO VOUA !!! FELICITARI!
1.1  RE: Bravo trimis de
(10 iul 2009, 18:27:34
NU E VORBA AICI DE MOLDOVENI OLTENI SAU UNGURI. E VORBA DE TINERII CARE SE VOR FORMA CA OAMENI (NU CA MOLDOVENI) SI ISI VOR CAUTA UN TRAI MAI BUN IN ALTE TARI. MA INDOIESC CA ISI VOR FACE UN VIITOR AICI IN TARA...

FELICITARI, SI LE UREZ MULT SUCCES!
2.   Da trimis de
(10 iul 2009, 15:22:56
felicitari celor 3 si celorlalti ca ei, sper sa nu dea cu piciorul acestui privilegiuwinking
3.   SUA/CANADA/ANGLIA trimis de
(10 iul 2009, 18:43:56
CHIAR IERI COMENTAM PE MARGINEA ACESTUI SUBIECT (DESPRE FETELE CU MEDIA 10 LA BACALAUREAT):

MINTILE LUMINATE DIN ACEASTA TARA CAUTA DEJA SA SE ALINIEZE SISTEMULUI DE INVATAMANT OCCIDENTAL, IAR IN CONTINUARE VOR CAUTA SA FACA CEVA PENTRU EI - SI IMPLICIT - PENTRU MEDIUL IN CARE VOR ACTIVA...

VOR DEVENI VIITORI CETATENI AI SUA, ANGLIEI SAU ORICE TARA CARE STIE SA OCROTEASCA SI SA OFERE CONDITII DE DEZVOLTARE A CAPACITATILOR INTELECTUALE ACESTOR TINERI.

OVIDIU, IOANA SI ALEX: MULT SUCCES IN ACTIVITATE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei