Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iul 2009 - Anul XIV, nr. 154 (4140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Nemulţumire

Flutur: „Dorim o schimbare de comportament a băncilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Est, şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur, a declarat că intenţionează să solicite ca la prima şedinţă a Consiliului să participe şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României şi ai Ministerelor Finanţelor şi cel al Dezvoltării.
După întâlnirea de ieri, de la Suceava, a Consiliului pentru Dezvoltare, Flutur a precizat că o astfel de întâlnire este mai mult decât necesară, având în vedere că tot mai multe primării care derulează proiecte cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional au reclamat faptul că nu pot obţine împrumuturi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor. El a explicat că primarii au spus că băncile nu le acordă împrumuturi, iar atunci când se întâmplă acest lucru, condiţiile sunt extrem de exigente, iar creditele sunt foarte scumpe.
„Există astfel riscul ca unele primării să nu poată absorbi fondurile din cauza atitudinii unor bănci. Şi aici noi dorim o schimbare de comportament a băncilor şi dorim să cunoaştem şi politica Băncii Naţionale în acest domeniu. Asta în condiţiile în care s-a discutat tot mai mult despre dorinţa de capitalizare a unor bănci, precum CEC şi EximBank, pentru a veni în sprijinul comunităţilor locale, în cofinanţări şi în acordarea de credite pe termen scurt, ca să poată absorbi fondurile europene”, a declarat Flutur.

 

Primarii reclamă că sunt blocaţi de contestaţiile la licitaţii

Preşedintele CDR Nord-Est a mai spus că un număr mare de primari au reclamat faptul că implementarea proiectelor finanţate prin POR este îngreunată de contestaţiile la licitaţiile organizate pentru realizarea lucrărilor. De asemenea, Gheorghe Flutur a arătat că o altă problemă care ar putea să apară în finalizarea proiectelor este preţul extrem de scăzut cu care unele firme câştigă licitaţiile de execuţie. El a arătat că în unele cazuri, cei care câştigă licitaţiile vin cu preţuri de aproximativ 40% din valoarea unui proiect.
„Trebuie să respectăm legea achiziţiilor publice, nu avem cu nimeni nimic, însă este o îngrijorare generală a contractorilor, a primarilor, şefilor de Consilii Judeţene, legată de modul în care îşi vor duce la îndeplinire finalizarea acestor contracte. E greu de crezut că la 40% din valoarea unui proiect poţi să duci la îndeplinire lucrările. Pe bani europeni nu poţi să faci modificări ale proiectului cu soluţii tehnice care pot fi corectate, pentru că aşa este regulamentul european”, a mai spus Flutur.
Nu în ultimul rând, el a adăugat că, totuşi, economiile care se vor face în urma licitaţiilor pentru realizarea lucrărilor prin proiecte europene vor fi folosite la finanţarea altor proiecte ale comunităţilor locale, care se află pe lista de aşteptare. Gheorghe Flutur a arătat că acest lucru se va face în condiţiile în care numărul de proiecte din Regiunea de Nord – Est este cu mult mai mare decât fondurile disponibile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur: „Dorim o schimbare de comportament a băncilor”.
 Vizualizări articol: 1315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 3 voturi
Flutur: „Dorim o schimbare de comportament a băncilor”1.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei