Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iul 2009 - Anul XIV, nr. 154 (4140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii grave

Cel puţin 100.000 de euro, şpaga lunară la Frontiera de la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cloaca urât mirositoare de la Poliţia de Frontieră a dat pe afară încă o dată, la o oră de maximă audienţă, pe postul naţional de televiziune Realitatea TV. Acuzaţii extrem de grave i-au fost aduse şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul Nelu Fediuc. Subordonaţi şi colegi de-ai săi au afirmat că au dat şpagă între 300-500 de euro pentru a fi păstraţi în funcţii, iar lunar Fediuc rula cel puţin 100.000 de euro, bani proveniţi din protejarea traficanţilor de ţigări.

 

Buba de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret s-a spart joi seară pentru a „n” oară. După ce „Monitorul de Suceava” a scris de nenumărate ori despre abuzurile şi suspiciunile de corupţie care planează asupra mai multor poliţişti de frontieră, în frunte cu comisarul Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, reclamaţiile au ajuns şi la Bucureşti, iar o echipă a postului Realitatea TV a vorbit, sub protecţia anonimatului, cu mai mulţi angajaţi ai instituţiei.
Oamenii s-au destăinuit şi au precizat că, pentru a fi menţinuţi pe funcţii, erau nevoiţi să dea şpagă. Destinatarul banilor, câte 300-500 de euro de persoană, era comisarul Nelu Fediuc, iar şpaga se dădea lunar.
Mai mult, şeful SPF Siret era un soi de coordonator şi protector al traficanţilor de ţigări. Pentru fiecare tir cu ţigări trecut în siguranţă din Ucraina în România se percepea o anumită taxă de protecţie, ceea ce făcea ca sumele care se adunau lunar şi erau rulate de comisarul Nelu Fediuc să depăşească 100.000 de euro.
Şeful SPF Siret a refuzat să răspundă acestor acuzaţii. În schimb, în direct la respectivul post de televiziune a intrat chestorul Nelu Pop, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Pop a spus că nu-i sunt străine acuzaţiile aduse lui Fediuc, numai că toate încercările de a-l demite nu au avut sorţi de izbândă, pentru că de fiecare dată acţiunile de înlocuire din funcţie au fost atacate în instanţă.
„În 2004 şi 2006 l-am dat afară, dar a atacat aceste acte în instanţă, a câştigat şi am fost nevoiţi să-l repunem în funcţie”, a spus chestorul Nelu Pop.

 

Fediuc, sancţionat pe bandă rulantă

Ce nu a spus chestorul Nelu Pop este că şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a primit sancţiuni aproape lunar în ultima perioadă.
În aceste condiţii, apar numeroase semne de întrebare privind dorinţa conducerii IGPF de a face într-adevăr ordine la Siret, mai ales că toate aceste sancţiuni au fost comunicate la Bucureşti.
Conform conducerii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, din 2005 şi până în prezent comisarul Nelu Fediuc a fost sancţionat de patru ori. Mai grav este că ultimele trei sancţiuni sunt în perioada decembrie 2008 - aprilie 2009, fapt care nu l-a sesizat sau nu a vrut să-l sesizeze nici unul din şefii IGPF.
Cronologic, în 2005, comisarul Nelu Fediuc a fost sancţionat cu mustrare scrisă pentru neglijenţă în serviciu, iar apoi au urmat trei ani de linişte relativă.
În decembrie 2008, ca urmare a unor verificări efectuate de Corpul de Control al IGPF, cel supranumit „tata Fedea” s-a ales cu o diminuare a salariului cu 10% pentru două luni. Motivul: neglijenţă în serviciu şi neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
La scurt timp, în februarie 2009 este sancţionat din nou. De această dată a fost „ars” cu 20% pe trei luni pentru neglijenţă în serviciu, pe motiv că nu a gestionat corespunzător un eveniment petrecut pe raza sa de competenţă.
În fine, în aprilie 2009 mai primeşte o mustrare scrisă, de această dată pentru comportament necorespunzător faţă de un subordonat (caz relatat pe larg de cotidianul Monitorul de Suceava şi care priveşte un agent care l-a înregistrat pe Fediuc în timp ce-l ameninţa să scrie un raport de serviciu într-un anume fel).

 

Şef IJPF Suceava: „Nu l-am ţinut în braţe niciodată”

Acuzat la postul de televiziune Realitatea TV că l-a susţinut pe comisarul Nelu Fediuc şi i-a trecut cu vederea abaterile repetate şi că nu a dat curs sesizărilor venite de-a lungul timpului, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, comisarul şef Gheorghe Robu, a negat totul.
„Nu am ascuns nimic în ceea ce priveşte activitatea sa şi nu l-am ţinut niciodată în braţe. Sunt nemulţumit de activitatea sa şi de faptul că a adus deservicii instituţiei. Ce a depins de noi am făcut, am raportat la Bucureşti totul, iar măsurile trebuiau luate de către conducerea IGPF”, a precizat comisarul şef Gheorghe Robu.
Acesta a confirmat că a avut mai multe plângeri la adresa comisarului Nelu Fediuc, atât din partea subalternilor acestuia, cât şi din partea unor persoane din afara sistemului.

 

Fediuc, mutat la Cernavodă pentru şase luni

Ultimul scandal i-a fost fatal lui Nelu Fediuc. Conducerea IGPF a hotărât ieri să-l mute pentru o perioadă de şase luni din postul de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.
„În programul de rotire a cadrelor şi pentru eliminarea suspiciunilor care planează asupra unor activităţi privind fapte de corupţie, inspectorul general al IGPF a propus ca trei persoane cu funcţii de conducere de la SPF Siret să fie detaşate la alte unităţi pentru o perioadă de şase luni”, a declarat inspectorul principal Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al IGPF.
Comisarul Nelu Fediuc a fost trimis la Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă, adjunctul său de la Siret, inspectorul Gheorghe Irimescu, va lucra în următoarele şase luni la SPF Zimnicea, în judeţul Teleorman, în timp ce comisarul Aurel Anea, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, a fost detaşat la Punctul de Trecere a Frontierei Săcuieni - Bihor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel puţin 100.000 de euro, şpaga lunară la Frontiera de la Siret.
 Vizualizări articol: 1096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 16 voturi
Cel puţin 100.000 de euro, şpaga lunară la Frontiera de la Siret4.9516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sed lex dura lex trimis de
( 4 iul 2009, 13:34:56
... iar bietii subordonati erau nevoiti sa plateasca lunar cei 300 - 500 euro din leafa lor de bugetari, nu-i asa? Acolo totul pute!
2.   Pe mine.. trimis de
( 4 iul 2009, 16:01:42
Eu daca iau/dau spaga ma baga la zdub. Pe astia ii detaseaza...

Daca fiscul ar merge ca la americani, si i-ar intreba pe astia ce "ruleaza 100.000" lunar, "bai berbecule de unde ai banii astia?" ar fi alta situatia. Asa, smecherii de genul traiesc mult si bine, si te miri de ce vezi A8-uri sau S600-uri la sefi din politie. Uite de ce!

Eu lucrez ca boul in timp ce altu face bani (cat as face eu pe 2000 de vieti) din pix. Asa ne trebuie, pentru ca suntem cea mai cretina tara din galaxie!
2.1  RE: Pe mine.. trimis de
( 4 iul 2009, 16:05:36
Apropo... urmati filmul "street kings"

Este o replica faina acolo, suna de genul " Nu conteaza ce s-a intamplat cu adevarat, conteaza ce scriem noi in raport!". Vai cat de mult se aplica asta in viata de zi cu zi!
3.   De tot trimis de
( 4 iul 2009, 21:23:25
fratilor,dc sa ne mai cautam atat totul este o turnatorie!

ce ala pop nu stia ce face fediuc acolo? pai avea si el partea lui!

intotdeauna aveau de suferit angajatii mici in timp ce jmekerii mari cu functii luau grosul.

sa vedeti acuma cine le trage: tot astia mici,o sa fie schimbati ,mutati si tot tacamul

ca sa se vada actiune!

asta pop poate nu stie ce combinatii face fratisu!
4.   Spaga trimis de
( 4 iul 2009, 22:58:34
cei din arad te freaca doar daca trecipe jos fara nimic

5.   Spaga trimis de
( 4 iul 2009, 23:00:41
toti politaii sant la fel banii conteaza
6.   Ruga trimis de
( 5 iul 2009, 06:55:02
Sa ne fereasca Dumnezeu de tara lui Papura-Voda!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei