Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 apr 2009 - Anul XIV, nr. 78 (4064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea

A fost încurajat cititul! 

Sâmbătă, 28 martie, Colegiul Naţional ,, Mihai Eminescu\'\' a găzduit etapa judeţeană a Concursului ,,O carte pentru şcoala mea\'\', proiect ce a avut ca obiectiv impulsionarea tinerilor (şi nu numai) către cunoaştere în general, lectură în particular.        

La faza judeţeană a concursului, au participat mai multe instituţii de învăţământ (unele pentru prima dată), acest fapt concretizându-se în derularea a numeroase programe ,,pro carte\'\', cum ar fi : promovoarea lecturii în rândul elevilor, ducerea la bun sfârşit de activităţi culturale şi nu în ultimul rând... strângerea de fonduri întru achiziţionarea de cărţi pentru diverse şcoli. Această colectare de resurse băneşti a intrat în sarcina unor elevi ,,voluntari\'\' (nu neapărat participanţi), care au ,,colindat\'\' trecătorii ţinând la vedere cutiuţele inscripţionate cu numele programului. În schimbul unei contribuţii, „făcătorul de bine” era răsplătit cu un citat şi bineînţeles... cu satisfacţia personală de a fi contribuit la ,,binele culturii\'\'. Ca urmare a relatărilor unora dintre voluntari, am ajuns la concluzia că pentru unele echipe această colectare de fonduri a fost mai mult ,,simbolică\'\' decât utilă, cutiile zornăind de bănuţi ,, mărunţei şi metalici\'\'.

Nu au lipsit cuvintele de bun venit, pe care o parte din membrii juriului le-au adresat publicului, format din participanţii la concurs şi profesorii însoţitori. Astfel, Doamna Inspectoare Eleonora Bulboacă a subliniat rolul deosebit de important al proiectului, propunând de asemenea ca strângerea de fonduri să debuteze chiar în sală, unde... se presupuneau a fi iubitori de lectură (idee straşnică şi tulburătoare de bună dispoziţie, după cum era de aşteptat. Că de\'... pragul dintre vorbă şi faptă e mare şi mândru, ca şi constrângerea de imagine pe care au suferit-o cu siguranţă unii ,,oameni de cultură\'\' puşi în faţa faptului). De asemenea, domnul profesor Cârstean Gheorghe a ţinut să sublinieze minunata atmosferă a locului, destinat, iată, adunărilor culturale (Aula de la Pedagogic), comparându-l cu alte spaţii ce deşi au acelaşi scop, ,,sunt împânzite de fum şi băuturi\'\' (??). Hmm... nu credem că forma contează...

Începând de la ora 10:00 s-au anunţat echipele participante (grupuri de elevi care reprezentau câte o unitate de învăţământ din judeţ). Ajutată de imagini computerizate şi fonduri muzicale fiecare echipă şi-a prezentat munca de grup. Aceasta a constat de cele mai multe ori în: împărţirea de pliante ,,pro lectură\'\', întâlniri ale cititorilor în diferite săli de bibliotecă, ateliere de ,,redresare\'\'  a cărţilor deteriorate, cenacluri care au avut ca subiect principal diferiţi scriitori (Mihai Eminescu, Nichita Stănescu) ori diverse cărţi (ex: ,,Castelul\'\' - Kafka), concursuri de creaţii literare proprii etc.

Printre şcolile implicate în proiect, amintim: Şcoala Nr.1 ,,Alexandru Ioan Cuza\'\' - Fălticeni, Şcoala cu clasele I-VIII ,,Mihail Sadoveanu\'\' - Fălticeni, Şcoala de Arte şi Meserii- Moara (echipa ne-a impresionat plăcut prin ,,mărţişoarele literare\'\' confecţionate de către elevi ), Şcoala ,,Miron Costin\'\' - Suceava (elevii au realizat o carte a elementelor chimice), Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu\'\' -Suceava (deosebit de interesant spotul publicitar creat de către membrii echipei), Colegiul Naţional ,,Nicu Gane\'\'- Fălticeni (care au organizat chiar şi un bal de personaje), Colegiul Agricol- Fălticeni (prezentând juriului portofoliul muncii lor şi nu doar imaginile PowerPoint), Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă\'\' – Câmpulung Moldovenesc (elevii au prezentat si un scurt istoric despre biblioteca locală), Colegiul Tehnic Nr.1 ,,Al.I.Cuza\'\' –Suceava, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Suceava, Şcoala nr. 3 Suceava, SAM „Nicolae Stoleru” Baia, Şcoala „Bogdan Vodă” Rădăuţi, Şcoala nr.1 Suceava şi  SAM Dorneşti. La finalul prezentărilor, au existat echipe care au făcut un efort apreciat de către public - au împărţit pliante culturale şi chiar cărticele cu citate despre utilitatea cărţii.

Proiectul ,,O carte pentru şcoala mea\'\' s-a dovedit a fi fără doar şi poate o manifestare culturală ce a antrenat un număr mare de elevi, provenind de la diverse instituţii de învăţământ ale judeţului. Ne bucurăm de existenţa unor persoane care încă mai ,,încurajează cititul\'\', astăzi, când calculatoarele înlocuiesc din ce în ce mai multe mijloace nobile de acces la informaţii, cum ar fi : lectura, natura în sine etc. Ca orice eveniment, au existat şi detalii menite să ,,amărască\'\'. De pildă, surpriza de care am avut parte interogând unul dintre participanţi (elev în clasa a XII-a), frunte a liceului său în astă strigare ,,pro lectură\'\'. Ori fiindu-i adresată o întrebare ce urmărea descrierea unei cărţi favorite, elevul de clasa a XII-a nu ştie ce să răspundă, într-un final invocă din disperare ,,Harap-Alb\'\', motivând ,,experienţa lui de viaţă\'\' la modul deloc conotativ. Trecând însă peste orice fel de tristeţi, ne bucurăm că sâmbătă s-a promovat cartea. Întâmplător am primit şi eu un citat despre utilitatea acesteia, citat pe care îl voi reda cu speranţa că va mobiliza într-ale lecturii măcar un cititor al articolului:,,Lectura să redevină un mijloc de alimentare spirituală continuă\'\'-  Mircea Eliade.

Roxana- Diana Baltaru
Cercul presă scrisă, radio-TV

 

 

“O carte pentru şcoala mea”

„Cartea este trebuinţa de singurătate a omului neliniştit şi curios, (...)...o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi”- spunea Tudor Arghezi. Paradisul imaginat sub forma unei biblioteci, acea „dulce zăbavă” precum cititul cărţilor, au fost redescoperite de frumoşii visători, elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, în cadrul proiectului educativ „O carte pentru şcoala mea”, devenit concurs naţional de proiecte în Calendarul naţional al Activităţilor Educative începând cu anul şcolar 2006-2007. Împrumutând din răbdarea cărţilor, iniţiatorii proiectului au dorit să aprindă scânteia pasiunii pentru lectură, să provoace tinerii de ieri şi de azi să dăruiască cel puţin o carte pentru şcoala lor, să sensibilizeze comunităţile cărora aparţin, pentru că... „o casă fără cărţi este ca un corp din care a plecat sufletul.” 

Cărţile însufleţesc o bibliotecă, iar biblioteca însufleţeşte o şcoală. Este motivul pentru care acest proiect a crescut în timp implicând tot mai multe şcoli din judeţ şi din ţară. Ediţia a V-a a concursului a pus în valoare activităţi valoroase, de calitate şi de impact în rândul tinerilor şi adulţilor, activităţi care au avut ca scop stimularea interesului copiilor pentru lectură, îmbogăţirea fondului de carte din bibliotecile şcolare şi implicarea comunităţii în activităţi de promoare a lecturii, participând 15 echipaje din judeţ. Cu acelaşi prilej a avut loc şi campania de promovare a lecturii „Citeşte! Cititul nu dăunează sănătăţii!”, campanie susţinută de 15 elevi voluntari de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava şi Consiliul Judeţean al Elevilor Suceava, voluntari care au împărţit flyere şi citate în schimbul unei donaţii pentru carte şcolară.Mult, puţin... într-o lume tot mai mercantilă, elevi şi profesori au dorit să arate că şcoala, şi nu numai şcoala, nu se poate limita la  a administra cartea, o anumită carte, cunoscuta « lectură obligatorie », ci trebuie să declanşeze şi să menţină în timp, printr-o motivaţie intrinsecă, nevoia de carte, cultul lecturii personalizate care îl înalţă pe om, pentru că... «nu iaşte alta mai frumoasă şi de folos în toată viaţa omului zăbavă- spune Miron Costin- decât cetitul cărţilor».

Rezultatele etapei judeţene sunt următoarele:

Gimnaziu:        

Premiul I

Şcoala „Miron Costin” Suceava
Şcoala „Bogdan Vodă” Rădăuţi.

Premiul II

Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni
Şcoala „Mihail Sadoveanu” Fălticeni
Şcoala de Arte şi Meserii „Nicolae Stoleru” Baia.

Premiul III

Şcoala nr. 3 Suceava
Şcoala nr.1 Suceava
Şcoala de Arte şi Meserii Dorneşti.

Menţiune

Şcoala de Arte şi Meserii Moara.

 

Liceu:

Premiul I

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava
Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” C. Moldovenesc.

Premiul II

Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni
Colegiul Agricol Flaticeni.

Premiul III

Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava.

Menţiune

Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava.

 

Premii speciale:

Palatul Copiilor Suceava- cercul de jurnalism
Dediu Mihai, S.A.M. Baia.

Premiile au fost oferite de I.S.J. Suceava, C.C.D. Suceava, „Oriflame- Volare” Suceava, „Carmen Style” Suceava.

Etapa naţională va marca Ziua Mondială a Cărţii (23 aprilie) şi va avea loc în perioada 22 - 24 aprilie 2009, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, cu participarea a 20 de echipaje din toată ţara.

Invităm pe toţi cei care doresc să ni se alăture, pe toţi cei care ştiu să împartă şi să găsească bucurie necondiţionat, care ştiu că printre cărţi te afli printre prieteni pentru întreaga viaţă, pe toţi cei care împrumută din răbdarea cărţilor să „deschidă cartea ca să înveţe ce au gândit alţii, şi să  închidă cartea ca să gândească ca ei înşişi.”

Prof. Tatiana Vîntur
Inspector şcolar educaţie formală şi nonformală

 

Şahul - un univers care oferă satisfacţii sportive,estetice şi intelectuale.

Cercul de şah defineşte condiţiile pentru însuşirea cunoştinţelor necesare practicării şahului ca joc, de la nivelul de amuzament până la practicarea ca sport de performanţă. Totodata promovează dezvoltarea celor mai importante capacităţi intelectuale, gândirea creatoare şi logica, puterea de analiză şi sinteză, intuiţia, imaginaţia, memoria, atenţia, perspicacitatea, puterea de concentrare iar ca sport duce la dezvoltarea unor trăsături de personalitate ca puterea de luptă şi voinţa de a învinge.

De la coordonatorul cercului, profesor Marian Culapov, am aflat că la cercul de şah   vin copii care vor cu adevărat să înveţe să joace şah. “La acest cerc vin  mai mulţi baieţi decât fete, majoritatea de clasele I- IV . În vacanţa de vară copiii au concursuri între palate, au avut concursuri la Botoşani , la Buzău şi un concurs judeţean . În perioada următoare copiii vor participa la Concursul interjudeţean la Suceava, concursuri  la Botoşani, Concursul Naţional de la Lugoj, un concurs la Buzău  şi un concurs judeţean la Suceava”- ne-a spus domnul Culapov.

Membrii cercului, presă scrisă, radio-TV

 

La Palatul Copiilor Suceava are loc astăzi, Concursul Judeţean de Informatică, la care vor participa circa 50 de elevi de la Palatul Copiilor Suceava, Clubul Copiilor Vatra Dornei, Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, Clubul Copiilor Gura Humorului şi Clubul Copiilor Fălticeni. Concursul se va desfăşura pe 2 secţiuni: programare clasele II-VIII şi MS PowerPoint.  Din juriu vor face parte prof. Marcu Daniela Colegiul Economic "Dimitri Cantemir" Suceava, prof. Popa Carmen Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, prof. Nichitean Mihaela Şcoala cu cl.I-VIII nr.1 Suceava şi Sestac Suzana Liceul Teoretic "Ion Luca " Vatra Dornei.

 

Astăzi se desfăşoară la Palatul Copiilor Suceava dar şi în celelalte cluburi din judeţ, faza zonală a „Olimpiadei meşteşugurilor tradiţionale”. Scopul acţiunii este de a conştientiza populaţia şcolară  asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti, de a dezvolta talentul şi aptitudinile celor care cu pasiune se apleacă asupra acelor valori, urmărind dezvoltarea abilităţilor practice de a produce valori de artă populară autentică. Pot participa copii cu vârste între 6-18 ani, fiind prezentate meşteşuguri tradiţionale cum ar fi ţesut, brodat, confecţionat podoabe sau măşti, încondeiat ouă.  Comisia de Jurizare  de la Palatul Copiilor Suceava, va avea următoarea componenţă: Victor Şutac  - director Palatul Copiilor Suceava- preşedinte,       Loredana Mihaela Ceică-Colegiul de Artă „Ciprian  Porumbescu” Suceava- membru, Ciobanu Elena-muzeograf -Hanul Domnesc-Complexul Muzeal Bucovina Suceava-membru, Carmen Mahalu Centrul Şcolar Suceava - membru, Elena Gireadă - Colegiul Tenic „Petru Muşat”- membru, Ileana Voinoiu - Palatul Copiilor Suceava- membru.

Le dorim succes micilor meşteşugari, iar cei mai pricepuţi dintre ei, vor participa în luna august la faza naţională la Sibiu, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” din Dumbrava Sibiului.  

Membrii Cercului Presă scrisă, radio-TV
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.
 Vizualizări articol: 917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei