Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.

Diana Palade - membră a cercului de Artă fotografică  de la Palatul Copiilor Suceava, cea mai tânără membră a Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina
Diana Palade este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş” şi membră a cercului foto de la Palatul Copiilor Suceava –coordonat de prof. Valentin Moscaliuc.
Diana a expus recent, pe 1 Martie, la Iulius Mall, 64 de lucrări sub titlul “Căutări”. Am vrut s-o cunoaştem mai bine, de aceea am stat de vorbă cu ea. 
“Pentru mine aceste  “Căutări”  reprezintă căutarea stilului propriu - a genului de fotografie care să mă  reprezinte cel mai bine. Expoziţia cuprinde mai multe genuri de fotografie- eseu fotografic, portret, fotografie de reportaj, peisaj.  Cred că am expus cele mai bune lucrări ale mele, lucrări care mă reprezintă”- a spus Diana.
Autoarea expoziţiei a participat  la mai multe concursuri dintre care amintim, Concursul Naţional de Artă Fotografică şi Cineclub de la Sovata - 2007,  unde a obţinut două premii I şi un premiu  II,  apoi în 2008 la acelaşi concurs naţional, desfăşurat la  Gurghiu –Târgu Mureş, a obţinut un premiu I şi două premii II, Diplomă de excelenţă la concursul de fotografie “Nu violenţa ne face mai puternici”- etapa judeţană, locul II la etapa naţională a  concursului “Vacanţa mea europeană-imagini şi impresii” desfăşurat la Curtea de Argeş, dar şi multe premii la nivel judeţean. Diana ne-a spus că la început a fost o curiozitate, pentru ea fotografia reprezentând un mod de căutare, de exprimare de afirmare. “Fotografia înseamnă mult mai mult, înseamnă tehnici, viziune, compoziţie, mult mai mult decât ceea ce vede ochiul la o primă privire”- a spus Diana. Ea vrea să urmeze arhitectura, care are legătură cu ceea ce face acum, bazându-se tot pe forme, pe linii,  însă fotografia va rămâne pentru ea o pasiune.
Prof. Valentin Moscaliuc, îndrumătorul Dianei,  ne-a spus că “la Palatul Copiilor a avut elevi buni, foarte buni, dar şi excepţii. Diana este o excepţie. Ea observă detaliul care este esenţial într-o fotografie. După rezultatele obţinute la mai multe concursuri naţionale, Diana a reuşit să concretizeze munca ei,  într-o expoziţie personală. Am încercat să fiu alături de a ea şi s-o ajut”.
Expoziţia Dianei este organizată de Palatul Copiilor Suceava şi Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina, găzduită de Iulius Mall şi reprezintă un mărţişor oferit tuturor celor care iubesc fotografia. Expoziţia rămâne deschisă pe tot parcursul lunii martie.

La Adunarea Generală a reprezentanţilor membrilor A.C.R., în cadrul căreia a fost desemnată delegaţia ce va participa la Conferinţa Naţională a A.C.R a participat şi un grup de elevi de la Palatul Copiilor, membri ai cercului de Karting, elevii Simioniuc Cătălina, Niculica Vlad, Spinu Claudiu, Hriţcu Răzvan, Cîrlan Ionut, Turusancu Victor, Solomon Andrei şi Diaconu Edmond devenind astfel membri simpatizanţi ai A.C.R. Cu această ocazie, doamna Choleva Beatrice conducatoarea cercului de Karting  a fost realeasă în funcţia de Preşedinte al Comisiei de Karting. Între cercul de Karting  de la Palatul Copiilor Suceava şi A.C.R, există o îndelungată şi bună colaborare în organizarea şi desfăşurarea concursurilor de karting şi a concursurilor de educaţie rutieră.
Membrii Cercului Karting, foto Magda Cimbru (Cerc presă scrisă)


Radioclub - o alternativă pentru elevii care stau excesiv în faţa calculatorului
Indicativul staţiei radio a Palatului Copiilor Y08KGB este bine cunoscut în ţară şi în străinătate şi este foarte „vânat” de radioamatorii dornici de indicative „exotice”.
De la staţia noastră s-au stabilit legături radio cu majoritatea ţărilor din Europa, Asia, Extremul Orient rus, Japonia, Australia etc. având în acest sens o bogată colecţie de QSL (cărţi de confirmare a legăturii).
„În fiecare zi de miercuri din săptămână, la 8:30 are loc QTC-ul – o întrunire SQEDUAL a cercurilor de radioclub aparţinând cluburilor şi palatelor elevilor din ţară, unde de la Y03KPA (Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti) aflăm ultimele informaţii legate de Calendarul Competiţional Intern (U.S, U.U.S, RTG, RGO) schimbăm informaţii cu caracter tehnic sau alte noutăţi din domeniul nostru de activitate”- ne-a spus profesor coordonator al Cercului radio club.
În privinţa evoluţiei ulterioare a elevilor care au frecventat acest cerc, statistic vorbind, 90% au îmbrăţişat cariere tehnice, fiind absolvenţi ai învăţământului superior în domeniul telecomunicaţiilor sau calculatoarelor.
Unii au ajuns cadre militare în domeniul telecomunicaţiilor. Un exemplu este fostul elev Mugurel Tcaciuc ex-Y08SCW care este membru în „Legiunea Străină”(Franţa).
Rezultate deosebite a obţinut eleva Larisa Gîtman la etapa naţională a Concursului de radiogoniometrie desfăşurată la Satu Mare, clasându-se pe locul IV pe ţară la categoria fete 15-17 ani.

Elevii de la Palatul Copiilor cei mai buni din judeţ la  radiotelegrafie
„Din 1990,  de când conduc acest cerc, echipa de radiotelegrafie a Palatului Copiilor Suceava a obţinut în fiecare an locul I la etapa judeţeană la această disciplină, locuri fruntaşe la concursurile interjudeţene şi naţionale. S-au remarcat următorii elevi - Iustin Rusu-Y08TUU (cl. A IV-a), Emanuel Tiron-Z08TYR, Silviu Cojocariu-Y08TYS, Claudiu Cârneală-Y08TYC”, ne-a spus profesor Viorel Dincă.
În domeniul radiocomunicaţiilor, în cadrul cercului au fost realizate o serie de  aparate şi montaje electronice necesare în activitatea de radioamatorism, respectiv manipulatoare electronice cu sau fără memorie cu circuite integrate “BUG-uri”, generatoare MORSE, radioreceptoare sau radioemiţătoare tranzistorizate, etc.
În domeniul traficului radio, au acces elevii avansaţi şi de performanţă care au susţinut examen pentru obţinerea certificatului şi autorizaţiei de radioamator de emisie recepţie. 
La sesiunea extraordinară din 14 februarie 2009, organizată de Autoritatea Naţională în Comunicaţii - direcţia zonală  Iaşi, elevii Demetra Tiron, Dona Marchievici, Simona Rădăşan, Octavian Angheluş şi Vlad Stoica au promovat acest examen urmând să primească   autorizaţia de radioamator de emisie-recepţie, clasa III-R. Ei vor avea posibilitatea să activeze în frecvenţele de radioamatori de la staţia de club cu indicativul de apel Y08KGB din dotarea cercului (în unde scurte şi ultrascurte).

La cercul Tapiserie copiii îşi dezvoltă creativitatea, imaginaţia şi simţul estetic
La acest cerc copiii îşi dezvoltă creativitatea, îşi perfecţionează  priceperile, deprinderile si abilităţile practice necesare realizării de obiecte decorative ce pot aduce un plus de culoare mediului în care aceştia trăiesc. “La cei mici însă, începând de la 4 ani, se pune problema dobândirii unor deprinderi şi abilităţi practice. Puţini dintre ei ştiu să ţină foarfecele în mână, iar uneori îi văd cu lacrimi în ochi pentru că nu reuşesc să decupeze după un anumit contur. Cu mult tact trebuie încurajaţi, ajutaţi, pentru a duce la bun sfârşit lucrul început. Învaţă apoi cum să amestece fără "teamă" culorile, să aranjeze florile presate, să imbine anumite materiale pe care uneori părinţii le aruncă. Obţin astfel diferite obiecte decorative, importante pentru ei şi nu numai”- ne-a spus coordonatorul cercului, prof. Marcela Reuţ. 
Cei mari pot realiza lucruri mult mai complexe: împletesc sfoară, foi de porumb, pot ţese pe gherghef şi pot realiza diferite tapiserii sau alte obiecte decorative.
“De multe ori nu am realizat importanţa muncii mele, dar au venit părinţi care mi-au multumit, pentru că micii si marii artişti au realizat lucruri deosebite la grădiniţă sau la şcoală, evidenţiindu-se faţă de ceilalţi copii care nu au frecventat nici un astfel de cerc de la Palatul Copiilor Suceava”- a precizat Marcela Reuţ.
Am aflat că printre "piticoţii" talentaţi se remarcă: Vida Ştefana, Cuconu Mara, Leliuc Ioana, Babii Magda, Greculeac Ioana. Micii şcolari remarcaţi prin lucrările realizate: Cimpan Adriana, Vintilă Crina, Blanaru Ana, Bulboacă Ariana Elena, Ungureanu Sandra, Tanase Diana, Dobroghii Catinca, Cracovschi Ania Elena, Postolache Ada, Postolache Ioana, Luca Maria, Rott Diana şi Cetin Ege.
Sunt şi şcolari mai mărişori, cu lucrări deosebite, dintre aceştia amintim câteva nume cum ar fi  Prelipceanu Irina, Maciuca Olga, Nemeceslaus Ioana, Dulceac Laurenţiu;
Dintre copiii  premiaţi la diferite concursuri amintim pe Haureş Melina, Moraru Miruna, Costan Georgiana, Reuţ Mara, Marcu Ana Maria, Schipor Andra, Ciocan Diana si Reuţ Laura.
Tehnicile utilizate în cadrul cercului tapiserie sunt tehnica macrameului, tehnica ţeserii, tehnica colajului folosind deşeuri textile, fire, materiale din natură, tehnica mozaicului, tehnica modelajului - modelarea sârmei, măşti realizate prin tehnica numită “butaforie”, tehnica picturii pe sticlă, tehnica plierii hârtiei - Origami.
În ultima perioadă copiii au deschis la Iulius Mall, un Atelier de creaţie pentru copii, unde în fiecare sâmbătă de la ora 12 toţi copiii sunt invitaţi să descopere o lume magică alături de copiii de la Palatul Copiilor.

Roxana Baltaru, Cerc presă scrisă Radio-TV

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea..
 Vizualizări articol: 1411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei