Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Expoziţie Victor Brauner la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că instituţia muzeală suceveană va organiza, în intervalul 10-20 aprilie a.c., o expoziţie care va cuprinde 16 lucrări aparţinând pictorului suprarealist Victor Brauner.

 

Una dintre cele mai importante manifestări dedicate în România lui Victor Brauner

Aşa cum a precizat el, expoziţia se înscrie ca „una dintre cele mai importante manifestări de acest fel dedicate în România lui Victor Brauner”, iar realizarea acesteia este posibilă prin deschiderea şi amabilitatea de care au dat dovadă Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (care pune la dispoziţie 6 lucrări a căror valoare totală de asigurare este de 735.000 euro), Muzeul de Artă din Piatra Neamţ (care contribuie cu trei lucrări cu valoarea totală de asigurare de 69.249 euro) precum şi doi colecţionari particulari din capitală, Vladimir Pană (fiul scriitorului Saşa Pană) şi Mihai Gavrilă.

 

Unul din cei mai reprezentativi pictori ai curentului suprarealist

Victor Brauner (15 iunie 1903 - 12 martie 1966), fiul unui fabricant evreu de cherestea din Piatra Neamţ (şi fratele folcloristului Harry Brauner, întemeietorul Institutului de Folclor din Bucureşti şi al Orchestrei de muzică populară „Barbu Lăutaru”) s-a stabilit la Paris şi a devenit unul din cei mai reprezentativi pictori ai curentului suprarealist, fiind apreciat ca unul din marile nume ale picturii europene din mijlocul sec. al XX-lea.

Victor Brauner este totodată cel mai cunoscut pictor din lume născut în România şi cel mai bine cotat pe piaţa de artă.

A fost un inovator (împreună cu Ilarie Voronca a configurat conceptul de picto-poezie) remarcându-se printr-un stil unic, inspirat de spiritism, Cabală, alchimie, numerologie şi alte forme ale cunoaşterii.

 

Valoarea totală de asigurare a lucrărilor este de 804.249 euro

Între lucrările care vor fi expuse la Suceava se află şi cea mai importantă lucrare din România semnată de Victor Brauner, „Peisaj cu animal fantastic”, evaluată la 400.000 euro.

Valoarea totală de asigurare a pieselor care vor alcătui expoziţia este de 804.249 euro, prima de asigurare care trebuie plătită de CMB Suceava fiind de 2630 euro.

În acest sens directorul instituţiei muzeale lansează un apel către agenţii economici care vor să sprijine împlinirea acestei acţiuni.

Manifestarea expoziţională suceveană s-ar înscrie ca un eveniment deosebit care-l vizează pe Victor Brauner, realizată la împlinirea a 75 de ani de la prima expoziţie personală pe care i-a organizat-o Andre Breton la Paris, în aprilie 1934.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie Victor Brauner la Suceava.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţie Victor Brauner la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei