Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Sucevenii îşi vând sângele, pentru a face faţă crizei economice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Numărul sucevenilor care trec pragul Centrului Judeţean de Transfuzii a crescut în ultimele două luni, a informat ieri directorul unităţii, dr. Maria Pilat, care şi-a exprimat încrederea că cifra se va menţine la acelaşi nivel acceptabil şi în perioada următoare. Medicul a arătat că, în ianuarie, deşi au fost multe zile de sărbători legale, s-au înregistrat 535 de donatori, iar în februarie 602, adresabilitatea fiind ridicată şi în primele zile ale lui martie.

Ea a explicat numărul crescut de suceveni care-şi dau sângele prin campania naţională pro donare, dar şi prin criza economică care a lăsat multe persoane fără un loc de muncă şi care, în lipsa unui salariu lunar, au devenit atrase de cele şapte tichete de masă oferite după recoltare.

 

Stocuri suficiente de sânge

„Am reuşit să asigurăm cererile spitalelor, care au fost destul de mari. Fiindcă avem mulţi donatori, ne permitem să facem şi o triere mai riguroasă a pacienţilor. Dacă înainte acceptam să dea sânge şi persoanele care nu aveau greutatea prevăzută de lege, acum putem să-i refuzăm”, a subliniat Maria Pilat.

Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă să fie sub 100 mmHg.

 

Şapte tichete de masă în schimbul a 400 ml de sânge

Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente grase, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer. Intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. Recompensa oferită la fiecare donare constă în şapte tichete de masă şi o adeverinţă pentru o zi liberă.

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii îşi vând sângele, pentru a face faţă crizei economice.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Sucevenii îşi vând sângele, pentru a face faţă crizei economice3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articol ofensator trimis de
( 7 mar 2009, 11:20:34
Atat titlul articolului cat si articolul in sine mi se pare de prost gust!

In niciun ziar din strainatate nu o sa cititi un articol de genul asta.

Sa transformi un gest de buna credinta, umanitar si nobil intr-un troc "eu iti dau sange tu-mi dai mancare" este de prost gust, ofensator si total needucativ pentru tineri. Sa nu care cumva sa scrieti prin toamna ca in Suceava este criza de donatori!

Motivul pentru care oamenii doneaza sange este unul extrem de personal si intim si nu trebuie sa-l folosim pentru a mai umple o pagina de ziar. Rusine domnule/doamna jurnalist!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei