Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Piatra de alaun, un deodorant natural

Piatra de alaun este un deodorant corporal mixt, ideal împotriva mirosurilor şi umidităţii. Reglează transpiraţia, calmează arsurile şi este hemostatic.

Se pare că primele însemnări legate de folosirea alaunului pentru efectele sale deodorizante ar fi avut loc în antichitate în China şi Egipt. În Mesopotamia, alaunul era folosit în combinaţie cu apa, menta şi coaja de copac pentru clătirea gurii după curăţirea dinţilor. În secolul I d.H., filosoful şi naturalistul roman Plinius a consemnat producerea de "Alumen Romanum" prin dizolvarea repetată în apă a şisturilor de alaun aduse din Siria. Cristalele mari care au rezultat erau folosite îndeosebi la tratarea inflamaţiilor interne. În Evul Mediu aceste săruri minerale erau folosite la oprirea sângerărilor şi la tratarea ulceraţiilor şi eczemelor, datorită efectelor astringente şi antibacteriene. Aceste săruri minerale naturale provin din Thailanda şi sunt folosite de secole de popoarele din Asia pentru igiena personală, precum şi pentru purificarea apei. În prezent, piatra de alaun este la modă în rândul adepţilor naturismului, putând înlocui în mod natural deodorantul.

Un deodorant mineral
Piatra de alaun, numită şi piatră acră, este un mineral compus dintr-un amestec de sulfat dublu de aluminiu şi potasiu. Piatra de alaun este un cristal care are proprietatea, atunci când este umedă, să lase pe piele un strat fin de sare deosebit de eficientă împotriva dezvoltării bacteriilor responsabile de mirosuri urâte. Pelicula de sare depusă pe corp este extra fină şi nu împiedică în nici un caz procesul de transpiraţie. Cu alte cuvinte, sarea nu blochează porii.

Ecologică şi economică, piatra de alaun este folosită zilnic de sute de ani. O simplă aplicare când ieşiţi de la duş permite o protecţie împotriva mirosurilor urâte pe durata întregii zile. Stratul fin de sare nu lasă urme pe haine aşa cum fac adesea deodoratele de pe piaţă.

Piatra de alaun este inodoră. Pentru o mai bună senzaţie de prospeţime, ea poate fi umezită cu apă amestecată cu un ulei esenţial. În afara aspectului de deodorant, piatra de alaun este hemostatică, ceea ce înseamnă că permite oprirea sângerărilor provocate de o tăiere sau de o zgârietură.

La bărbaţi, piatra de alaun face minuni după bărbierit şi limitează iritaţiile şi coşurile de pe pielea fragilă. De asemenea, este hipoalergenică şi astringentă, putând fi folosită chiar şi pe cele mai sensibile tipuri de piele.

Un produs în vogă
Piatra de alaun este comercializată fie în forma brută, fie sub formă de baton. În ambele cazuri, preţul de cumpărare este modic (în jur de 40 lei). Potrivit fabricanţilor, piatra este fie sută la sută naturală, fie sută la sută sintetică. Varianta naturală este extrasă din minele din Asia, iar ce-a dea doua este fabricată de industria chimică. Aparent identice, cele două produse se disting doar prin menţiunile de pe etichete.

Cele care indică prezenţa de Ammonium Alun sunt sintetice, în timp ce produsele pe care scrie Potassium Alun sunt pietre naturale.
Cea mai mare eficienţă este obţinută cu adevărata piatră naturală. Piatra de alaun este comercializată în farmacii şi în magazine specializate în vânzarea produselor naturale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piatra de alaun, un deodorant natural.
 Vizualizări articol: 3572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Piatra de alaun, un deodorant natural5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei