Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 feb 2009 - Anul XIV, nr. 28 (4014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie fără ieşire

Lipsa experţilor blochează mersul proceselor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Lipsa specialiştilor face ca procesele unde este nevoie de rapoarte de expertiză să se lungească nepermis de mult. Situaţia nu se va rezolva prea rapid, mai ales că în ultimii 6 ani nu a mai ajuns la Suceava nici un alt expert în afara celor deja existenţi. Această lipsă de personal duce la creşterea duratei proceselor, pe banii şi nervii părţilor implicate în diferite dosare.

 

Statisticile arată că sute de dosare sunt ţinute în loc anual de lipsa expertizelor solicitate. În cursul anului trecut au fost dispuse peste 1.100 de expertize, acestea fiind împărţite între cei 181 de experţi, dintre care 69 contabili. Situaţia cea mai grea se înregistrează la expertizele topografice. Numai anul trecut, spre exemplu, cei 15 experţi topografi acreditaţi erau în întârziere cu 228 de lucrări din cele 384 de dosare. În domeniul experţilor în silvicultură situaţia este chiar mai gravă. Momentan este acreditat un singur expert, care este copleşit pur şi simplu de multitudinea lucrărilor pe care le are de finalizat.

Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, recunoaşte că tărăgănarea finalizării acestor expertize este o piedică pentru bunul mers al proceselor, dar există cauze obiective pentru care s-a ajuns în această situaţie.

„Pe de o parte avem de-a face cu un număr foarte mare de cauze în care se solicită efectuarea de lucrări de această specialitate, în timp ce numărul de experţi este total insuficient. Din acest motiv, judecătorii sunt nevoiţi să-i numească în continuare pe aceiaşi experţi, care ajung în imposibilitatea obiectivă de a efectua lucrările”, a precizat Doru Bunduc.

Aşa se face că un singur expert are între 50-80 de lucrări, iar de aici şi până la întârzieri în finalizarea expertizelor nu mai este decât un pas.

Lipsei experţilor i se mai adaugă şi creşterea numărului de cauze în care sunt angrenaţi. În 2008, fiecare expert a avut cu 20-30% lucrări în plus faţă de 2007, iar previziunile arată că în acest an creşterea va fi şi mai mare.

 

Ajutoare de la Vaslui

Soluţia pentru a-i degreva de sarcini pe experţi ar fi angajarea altor specialişti. Acest lucru pare imposibil de realizat din cauza condiţiilor impuse de Ministerul Justiţiei.

Roxana Vasiliu, consilier economic al Tribunalului Suceava şi responsabil în relaţia cu experţii, a detaliat şi motivele pentru care în ultimii 6 ani nu s-a mai angajat nici un alt expert.

„Pentru a fi acceptaţi în sistem, candidaţii trebuie să fi terminat neapărat Facultatea de Topografie şi să aibă cinci ani experienţă. Ori, aceste condiţii sunt aproape imposibil de îndeplinit. Dacă nu se va găsi o rezolvare urgentă riscăm să ajungem în blocaj”, a preconizat Roxana Vasiliu.

Temporar, s-a găsit înţelegere la experţii topografi din Vaslui, care au finalizat câteva sute de lucrări şi au contribuit la urgentarea proceselor.

„Pentru urgentarea finalizării expertizelor, judecătorii au aplicat şi amenzi potrivit Codului de Procedură Civilă. Este vorba de acele cazuri unde conduita experţilor a lăsat de dorit, iar întârzierile au fost prea mari. Sperăm să avem cât mai puţine cazuri de acest fel, iar expertizele să fie finalizate în termen optim”, a concluzionat preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa experţilor blochează mersul proceselor.
 Vizualizări articol: 1389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Lipsa experţilor blochează mersul proceselor3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei