Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 feb 2009 - Anul XIV, nr. 28 (4014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj

Datoriile Guvernului împiedică satele să ajungă la finanţări europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Mult râvnitele fonduri europene nerambursabile invocate de guvernanţi ca principală sursă de dezvoltare, îndeosebi a mediului rural, sunt inaccesibile pentru o parte din satele judeţului Suceava tocmai din cauza Guvernului.

Acesta nu şi-a respectat obligaţiile asumate faţă de administraţiile locale care au depus proiecte pe Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2006 privind programul de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, astfel că mai multe primării s-au trezit nu numai cu proiecte începute, pe care nu le pot finaliza din lipsa finanţării guvernamentale, dar şi în situaţia de a nu putea aplica pentru finanţări europene.

Un astfel de caz este al comunei Boroaia, care pe Ordonanţa 7 are un proiect de alimentare cu apă a comunei. Investiţia este realizată în proporţie de 70 la sută şi administraţia locală a întocmit şi un proiect pentru canalizare, cu finanţare din Fondul European Agricol şi Dezvoltare Rurală (FADR).

„Am depus proiectul şi m-am blocat, a trebuit să-l retrag pentru că la vizita în teren pentru evaluare mi s-a cerut autorizaţia de funcţionare pentru alimentarea cu apă. Proiectul este foarte bun, dar fără apă funcţională nu pot face canalizarea şi a trebuit să-l retrag. Dacă nu primesc bani de la Guvern să termin alimentarea cu apă, adio canalizare. Nu o să pot accesa nimic pe FADR”, ne-a declarat primarul de Boroaia, Vasile Berariu.

El a spus că a informat despre această situaţie toate instituţiile, de la Prefectură şi Consiliu Judeţean până la Guvern şi speră ca măcar în sesiunea din toamnă pentru FADR să poată merge cu proiectul de canalizare. În această situaţie, sunt şi alte primării din judeţ, care deşi au proiecte bune pentru finanţare europeană, pierd puncte din cauza altor investiţii nefinalizate.

 

Aproape 40 de primării şi-au retras proiectele

Programul guvernamental de dezvoltare rurală a fost prelungit până în 2009, dar din păcate banii nu vin. În prima etapă Guvernul a finanţat cheltuielile de proiectare pentru toate proiectele declarate eligibile, iar în cea de-a doua etapă, a aprobat cererile de finanţare pentru execuţia lucrărilor de investiţii. În judeţul Suceava s-au aprobat finanţări pentru drumuri publice comunale, poduri, podeţe şi punţi pietonale, precum şi pentru dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apă potabilă, canalizare şi epurare.

Proiectele pe FADR vin în completarea celor deja începute şi au ca scop modernizarea satelor. Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală (OJPDR) Suceava, Fănică Cotos, ne-a declarat că iniţial 64 de primării au depus proiecte cu finanţare FADR pe măsura 322, care cuprinde renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, pe Axa III – „Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale”.  Nouă primării deja au semnat contractele, un proiect având valoare de 2,5 milioane de euro.

O bună parte dintre primării, aproape 40, şi-au retras însă proiectele şi le vor redepune în sesiunea următoare. Cele mai multe vizau alimentări cu apă, canalizări, drumuri, grădiniţe şi alimentare cu energie electrică. Cele rămase în cursă vor intra la selecţia din luna martie şi evident că speră să obţină un punctaj cât mai mare, cel puţin 65-70 de puncte, care să le ofere o şansă în competiţia acerbă cu alte proiecte din ţară.

Fondurile totale alocate Măsurii 322 sunt de 1,54 miliarde de euro, din care contribuţia Guvernului României este de 20% şi contribuţia Uniunii Europene 80%. În 2008 au fost deja repartizate 300 de milioane de euro. Fondurile sunt nerambursabile şi pot fi accesate până în 2013, dar este la fel de adevărat că se pot epuiza înainte de 2013, având în vedere că există un interes foarte mare pentru acest tip de investiţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datoriile Guvernului împiedică satele să ajungă la finanţări europene.
 Vizualizări articol: 1183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Datoriile Guvernului împiedică satele să ajungă la finanţări europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei