Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Iniţiativă de sezon

Pârtia de la Poiana Stampei, o idee din tinereţe, pusă în aplicare la pensie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ideea lui Teodor Vasiluţ de a face o pârtie de schi în satul natal este mai veche, dar abia în această iarnă a reuşit să o pună în practică. De dimineaţă până aproape spre miezul nopţii, şi în special în weekend sute de copii şi tineri vin la pârtia amenajată de „nea Teo”, cum îi spun copiii, unde îşi pot etala calităţile de buni schiori. Cei care nu au prea multe ore de schi, pot demonstra cât de bine ştiu să conducă sania sau sacul de polietilenă pe una din părţile laterale ale pârtiei.

Teodor Vasiluţ s-a născut şi a crescut la Poiana Stampei, iar după 30 de ani de serviciu în sistemul sanitar, timp în care a făcut parte şi din Serviciul Salvamont din Vatra Dornei, ocupându-se şi de şcoala de schi, s-a întors acasă, fiind la pensie.

În tinereţe a construit cu câţiva salvamontişti două instalaţii pentru urcarea schiorilor, motiv pentru care s-a decis să facă şi în satul natal un sistem de transport pe cablu astfel încât tinerii să poată se bucure de zăpada din această iarnă şi chiar să fie un prim pas pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă la Poiana Stampei.

 

Cu un motor electric şi câţiva metri de cablu a făcut o mare bucurie localnicilor

Cu o investiţie minimă, pasionatul de sporturi de iarnă Teodor Vasiluţ a făcut o mare bucurie localnicilor, dar şi celor veniţi să petreacă un sfârşit de săptămână aici.

Cu ajutorul unui motor electric şi cu câţiva metri de cablu, salvamontistul pensionar a amenajat în satul Teşna din comuna Poiana Stampei o mini-pârtie. Aceasta dispune şi de instalaţie de nocturnă, spre bucuria celor care în timpul zilei sunt prea ocupaţi. Pârtia are aproape 300 de metri lungime, gradul de dificultate în prima porţiune este mai mic, apoi panta este de 30 %.

 

Autorităţile susţin ideea lui Teodor Vasiluţ

Autorităţile din Poiana Stampei susţin ideea lui Teodor Vasiluţ, iar primarul Elisei Todaşcă spune că va solicita şi ajutor de la Ministerul Turismului.

„Vom solicita şi Ministerului Turismului să ne ajute, inclusiv financiar, cu fonduri de la Guvern, şi să întocmim proiecte eligibile pentru a atrage fonduri de la Uniunea Europeană. Consider că Poiana Stampei dispune de tot ceea ce i-ar trebui unei localităţi rurale ca să atragă un număr mare de turişti. Prin Poiana Stampei trece magistrala de cale ferată Iaşi - Cluj, trece Drumul Naţional 17 care face legătura între Moldova şi Ardeal, deci se poate ajunge uşor. Ne tranzitează râul Dorna, atractiv pentru iubitorii de senzaţii tari şi sporturi extreme pe apă, avem Rezervaţia Naturală Tinovul Mare, Turbăria de la Poiana Stampei, singurul zăcământ de turbă roşie din Europa, avem Drumul Mariei Tereza, vârful 12 Apostoli, suntem în parcul Naţional Călimani, Monumentul Eroilor de la Gruiul Mare”, explică primarul.

„Avem ce le arăta turiştilor, dacă îi atragem să vină la Poiana Stampei. Pe lângă spaţii de cazare moderne în cele patru pensiuni şi meniuri tradiţionale, trebuie să ştim să le organizăm programe prin care să le asigurăm o şedere plăcută, cum s-ar spune să putem să le umplem timpul, cu turism ecvestru, river rafting, paintball, schi, săniuş, spectacole folclorice”, a completat Elisei Todaşcă, primarul comunei Poiana Stampei.

 

Cadru pentru locuitorii din Poiana Stampei

Teodor Vasiluţ spune că s-a hotărât să amenajeze pârtia astfel încât să poată fi folosită şi de copii, şi de oamenii în vârstă.

„În Poiana Stampei sunt foarte multe locuri care se pretează la aşa ceva. Nu mi-a fost greu să aleg locul pentru că eu ştiam toate locurile de aici unde se poate amenaja o pârtie. Terenul nu este al meu, proprietate. Este al unui bătrân care locuieşte aici în apropiere şi când a auzit că vreau să fac teleschi-ul a fost foarte bucuros şi, chiar dacă are 75 de ani, a venit să sape pentru a monta primul pilon. Toată investiţia, cabluri, motor, iluminat a ajuns la 500 de milioane de lei vechi. Nu m-am gândit să recuperez această investiţie, este un cadou din partea mea pentru locuitorii din Poiana Stampei. Sâmbăta şi duminica este plin aici. E cea mai mare bucurie când văd pârtia aceasta plină”, povesteşte Teodor Vasiluţ.

Sistemul de transport pe cablu nu este greu de întreţinut, nu este un utilaj prea complicat. Trebuie curăţat, trebuie ulei, vaselină, şi mai trebuie verificate îmbinările.

În exploatarea instalaţiei de transport pe cablu Teodor Vasiluţ este ajutat de fratele său, Marin Vasiluţ, care locuieşte în zonă, şi de fiul său, care speră că va face o dotare mai complexă la această pârtie anul viitor, dacă criza economică nu va fi resimţită puternic de societatea pe care o deţine.

 

Acordă primul ajutor şi dă lecţii de schi

Pentru că are cunoştinţe de medicină generală şi a fost salvamontist, „nea Toader” poate asigura şi primul ajutor în caz de nevoie.

„Când am gândit amenajarea pârtiei am avut în vedere să nu se întâmple accidente şi să aibă acces şi cei care nu au pus schiurile în picioare până acum. Viteza nu este mare, ca să se poată schiorul agăţa. Aproape de baza pârtiei există şi o trambulină făcută de copii, a fost plăcerea lor, fiindcă cea mai mare senzaţie este când te desprinzi de pe această trambulină şi ajungi să sari şi la 20 de metri de ea. Sperăm că vor fi şi viitori sportivi de performanţă care încep să schieze aici”, spune Teodor Vasiluţ.

 

Primele întreceri pe pârtie se pregătesc deja

Pe 24 ianuarie pârtia din Poiana Stampei va găzdui primele concursuri de schi şi sanie.

„Organizăm concursuri la nivel de comună şi de zonă, apoi vrem să găzduim concursuri interjudeţene de schi, sanie. În funcţie de zăpadă şi fonduri, poate şi naţionale. Pe 24 ianuarie vom avea concursuri de schi şi sanie, vom amenaja porţi, totul va fi contra cronometru. Vom avea un slalom uriaş combinat cu special, schi fond, vor fi cupe, diplome şi ceva bănuţi din partea Primăriei”, dezvăluie Teodor Vasiluţ câteva din planurile sale.

De Revelion, copiii din Poiana Stampei au avut parte de o surpriză frumoasă. Teodor Vasiluţ a confecţionat mai multe făclii, iar în seara zilei de 31 decembrie, schiorii au coborât cu făcliile aprinse. Momentul a fost apreciat atât de copii, de localnici, dar şi de turiştii care au venit să petreacă sărbătorile de iarnă la Poiana Stampei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pârtia de la Poiana Stampei, o idee din tinereţe, pusă în aplicare la pensie.
 Vizualizări articol: 1165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Pârtia de la Poiana Stampei, o idee din tinereţe, pusă în aplicare la pensie5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FELICITARI TEODOR VASILUT !!! trimis de
(20 ian 2009, 11:31:21
FELICITARI TEODOR VASILUT !!!
2.   Ce lume frumoasa trimis de
(20 ian 2009, 17:54:07
In tara asta sunt oameni minunati care fac lucruri extraordinare. Cred ca ar trebui ca acest articol sa fie citi de TOATA ROMANIA , sa tina paginile ziarelor o saptamana si sa fie prima stire la televizor. Este extraordinar!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei