Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Drepturi legale, refuzate persecutaţilor politic şi deportaţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Aproape 200 de suceveni, care ar fi trebuit să beneficieze de gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun, nu pot nici măcar să circule gratuit cu autobuzele TPL, pentru că legea iniţială a fost ambiguă şi a lăsat loc de interpretări.

În această situaţie se află sucevenii persecutaţi politic şi cei care au fost victime ale deportărilor etnice, care, conform Legii nr.189 din 2 noiembrie 2000, beneficiază de „transport urban gratuit cu mijloace de transport în comun aparţinând unităţilor cu capital de stat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou)”.

Dacă în alte localităţi din ţară legea a fost respectată, beneficiarilor fiindu-le acordată gratuitate pe toate liniile de transport în comun, în Suceava, în prezent nu au parte nici măcar de un abonament gratuit pe o linie de autobuz.

 

Responsabilitate pasată de la o instituţie la alta

Dacă anul trecut legea a fost respectată, deşi numai parţial, fiindu-le oferite gratuit călătorii doar pe o singură linie de autobuz, de la începutul anului, beneficiarii legii bat din poartă în poartă, pentru a obţine ceea ce li se cuvenea de drept.

Conducerea TPL spune că se confruntă cu o mulţime de persoane nemulţumite de faptul că nu li se respectă un drept legal, dar că nu are ce face:

“Oamenii vin şi ne înjură pe noi că nu le dăm abonamente, dar cei de la Casa de Pensii nu au mai semnat acordul cu noi, deşi l-am trimis încă din noiembrie 2008. Anul trecut au fost de acord să le dea doar pe o linie, deşi legea prevede că pe toate, dar în 2009 nu mai achită nici pentru o linie, pentru că nu au bani la buget pentru aşa ceva”, spune directorul TPL, Darie Romaniuc.

De cealaltă parte, conducerea Casei de Pensii Suceava spune că nu este în atribuţiile lor să plătească abonamente pentru persecutaţii politic şi deportaţii pe criterii etnice.

“Nu există fonduri pentru aşa ceva şi nici nu este obligaţia noastră. Acum legea spune că trebuie să le dea autoritatea locală”, spune directorul adjunct Nicolae Popovici.

 

Legi care nu se aplică

În vreme ce responsabilitatea respectării legii este aruncată de la unul la altul, cei care ar fi trebuit să beneficieze de gratuitate la transportul în comun ştiu un lucru sigur – legile sunt făcute să fie pe hârtie.

“În vreme ce în Bucureşti, Timişoara şi alte mari oraşe din ţară beneficiarii Legii 118/1990 şi ai Legii 189/2000 pot circula gratuit cu toate autobuzele, troleibuzele şi cu metroul, la noi nu găsim pic de înţelegere. Până acum, cu insistenţe am obţinut abonamente pe o linie, dar acum nu ni se mai dă nici un drept. Degeaba sunt date legi, dacă ele nu se aplică”, a declarat reprezentantul local al Asociaţiei Refugiaţilor din Nordul Bucovinei, Timişoara, Herţa şi Maramureş, precum şi al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Aurel Nichiforeanu.

De aceeaşi părere este şi Neculai Strugaru, beneficiar al legii 189/2000, care a aşteptat în zadar să i se acorde un drept acordat prin lege.

“Dacă nu vor să respecte ce scrie legea, mai bine să o abroge, măcar să nu se mai laude degeaba că ne dau nişte drepturi”, spune acesta, revoltat.

La fel ca el sunt o mulţime de alţi foşti deţinuţi politic sau deportaţi, care au fost trimişi de la TPL la Casa de Pensii, iar de acolo la Primărie, să caute un răspuns la problema lor.

 

Primele abonamente ar putea fi eliberate în februarie

Conform ultimelor modificări aduse legii, gratuitatea abonamentelor pentru transportul în comun trebuie să le fie asigurată de Primărie, dar cum acest lucru nu a fost adus în discuţie până acum, nu există nici o hotărâre de Consiliu Local prin care să le fie acordat acest drept.

Mai mult, pentru că sumele necesare asigurării transportului lor nu au fost prinse până acum în bugetul municipalităţii, cei 200 de suceveni nu vor putea beneficia de acest drept decât după ce va fi aprobat bugetul şi doar dacă la întocmirea sa va fi luată în calcul şi această cheltuială, ce nu a fost prevăzută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drepturi legale, refuzate persecutaţilor politic şi deportaţilor.
 Vizualizări articol: 829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drepturi legale, refuzate persecutaţilor politic şi deportaţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei