Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 ian 2009 - Anul XIV, nr. 12 (3998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

Oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor, descrise cu „cerneala inimii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi”, de la Biblioteca I.G. Sbiera Suceava, a fost, pe 15 ianuarie, gazda unui eveniment cultural prestigios, lansarea cărţii „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor”, cea mai recentă lucrare scrisă de arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti.
Noua apariţie editorială a părintelui Timotei Aioanei, afirmat în lumea literară drept scriitor memorialist, este alcătuită din evocări ale unor personalităţi bisericeşti şi culturale din ţinutul Fălticenilor, apreciată pentru frumuseţea locurilor şi pentru bogăţia spirituală a oamenilor de acolo.
La eveniment a participat un număr impresionat de oameni de cultură, scriitori, preoţi, oameni politici, iubitori de carte, care au dorit „la ceas de inimă” să fie alături de părintele Timotei Aioanei, la lansarea celui mai recent volum.

„După ceasuri de rugăciune..., a scris”
Preotul Constantin Ciupu, cel care s-a ocupat de publicarea volumului de carte „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor”, la Editura „Muşatinii” din Suceava, cu exigenţa omului căruia îi place lucrul bine făcut, dar care nu aşteaptă laude, a ţinut să facă o prezentare scurtă a autorului.
 „După ceasuri de rugăciune şi de muncă împreună cu obştea, după rânduiala călugărească, cuviosul părinte Timotei Aioanei, retrăgându-se în liniştea chiliei, şi-a adus aminte de oameni şi locuri din ţinutul Fălticeniului şi a scris”, a povestit părintele Ciupu, lăsând-o pe Doina Cernica, publicist comentator la cotidianul „Crai nou”, să ne dezvăluie mai multe „taine” din cartea părintelui Timotei.

„Descendent sadovenian”
Doina Cernica l-a numit pe autorul cărţii „descendent sadovenian”, care are talent şi „condei înzestrat” şi care, în paginile celui mai recent volum al său, a reuşit să facă „portrete” ale unor oameni dragi din zona Fălticenilor. Nu oricum a făcut acest lucru, ci cu mult stil, strecurând printre rânduri şi accente personale. Printre „portretele” descrise în carte de autor se numără cel al părintelui Cleopa, ÎPS Antonie Plămădeală, părintele Paisie Olaru de la Mănăstire Sihăstria, P.S Gherasim Putneanul, preotul Ilie Ilisei, scriitorul Grigore Ilisei, sculptorul Ion Irimescu.  
Pentru a exemplifica cele spuse, Doina Cernica a dat citire câtorva fragmente din carte, spre bucuria celor prezenţi. Ea a mai spus că Timotei Aioanei a scris această carte „din recunoştinţă şi neuitare pentru cei pe care i-a cunoscut şi preţuit”.

„Pledoarie pentru un pantheon personal”
Profesorul universitar dr. Mihai Iacobescu l-a situat pe arhim. Timotei Aioanei în pleiada oamenilor de cultură din zona Fălticenilor, alături de Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Horia Lovinescu, Ion Irimescu, Grigore Ilisei şi foarte mulţi alţii. Profesorul Iacobescu şi-a amintit de câteva rânduri: „Aurul de-l vei pierde, îl poţi regăsi, timpul niciodată”, scrise pe o eşarfă la o mănăstire nemţeană.
„Acest om, arhim. Timotei Aioanei, născut la Rădăşeni, ne duce cu gândul la mesajul de pe acea eşarfă”, sugerându-ne tuturor că autorul cărţii ştie să-şi justifice timpul.
Profesor universitar dr. Elena Brânduşa Steiciuc este de părere că această carte scrisă de Timotei Aioanei este o „pledoarie pentru un pantheon personal”. În carte, spune profesoara Steiciuc, se găseşte un stil echilibrat, naraţiunile sunt bine conduse, iar ca semn cultural, îndeamnă la citit.

Din recunoştinţă
Autorul cărţii a mulţumit, la finalul întâlnirii, tuturor celor care l-au sprijinit în publicarea cărţii, în prezentarea ei, dar şi celor care şi-au rupt din timpul lor şi au venit la lansarea volumului (preoţi, foşti colegi de seminar, scriitori, profesori, reprezentanţi ai Editurii „Muşatinii”).
„Am scris această carte din recunoştinţă pentru cei care au fost ceva pentru mine, pentru noi”, a spus părintele Aioanei, îndemnând şi pe alţii să scrie despre locuri şi oameni minunaţi din zona Fălticenilor, dar şi din Suceava. Volumul a fost publicat cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

„O carte de iubire pentru Fălticeni”
„O carte de iubire pentru Fălticeni”, aşa şi-a definit cel mai recent volum arhimandritul Timotei Aioanei. Un numeros public fălticenean a fost prezent pe 15 ianuarie, la Sala Pictor Aurel Băeşu, unde s-a lansat volumul „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor”.
Alături de Preasfinţia Sa au fost autorităţi locale, clerici din zonă, cunoscuţi, prieteni dar şi locuitori ai comunei Rădăşeni, locul de baştină al autorului.
Aşa cum au arătat în luările de cuvânt scriitorul Grigore Ilisei, Cătălin Ciolca, criticul Constantin Holban, scriitoarea Doina Cernica, prof. univ. dr. Brânduşa Steiciuc, noua apariţie editorială este alcătuită din evocări ale unor personalităţi bisericeşti şi culturale dintr-o regiune apreciată pentru frumuseţea locurilor şi pentru bogăţia spirituală a oamenilor.
Scriitorul Grigore Ilisei, cel care a prefaţat volumul, a făcut o remarcă şi anume că „inima părintelui Timotei este tot în chilia nemţeană şi tot în casa părinţilor săi care sunt aici şi se bucură de acest ceas al sărbătoririi sale, pentru că este un moment în care comunitatea aceasta din care o parte l-a ştiut, alta nu, şi-l va revendica, drept fiu al acestor locuri”.

(Stelian BORHAN)



Pagini scrise cu cerneala inimii
În prefaţa cărţii, Grigore Ilisei, scriitor şi jurnalist, subliniază faptul că „evocările părintelui arhimandrit Timotei Aioanei sunt pătrunse de mângâierea, căldura şi patosul duhovnicului sfătuitor, înţelept şi apropiat de credincioşii lui. Îşi aduce aminte de aceşti semeni ai săi de la Fălticeni şi, prin amintire, se întoarce pe tărâmul cel anteic. Îşi redobândeşte astfel chilia nemţeană şi adastă acolo cu preocupările lui de monah. Duce nesmintit la îndeplinire ascultările, se roagă fără să ostenească şi apoi se dedulceşte cu reflecţia. Fructele acesteia le aşază pe tipsie aurită, în pagini de cronică. Una scrisă cu cerneala inimii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor, descrise cu „cerneala inimii”.
 Vizualizări articol: 823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor, descrise cu „cerneala inimii”5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei