Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 ian 2009 - Anul XIV, nr. 12 (3998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Comentariu

Referendum pentru întărirea leului!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În plină criză mondială, în plină criză europeană, în plină şi dureroasă criză românească noi avem alte frământări. Subiectele zilei nu sunt decât la şi altele, prăbuşirea catastrofală a leului şi, în logica financiară, coborârea drastică a puterii de cumpărare a cetăţenilor. Nu ne interesează decât vag chestiunea gazelor (subsolul României, stors de atâţia, ne mai poate ţine câteva ierni) şi ne lasă cu totul indiferenţi conflictele de pe planetă.

Zilnic, România este clătinată de un subiect fierbinte care aprinde televizoarele şi face să iasă fum din aparatele de radio şi din gazete. Un astfel de subiect fierbinte este sau a fost demiterea ministrului de interne din motive de Vulpe. Un astfel de subiect incendiar este „descoperirea” greţoasă că marele actor Florin Piersic, care peste câteva zile împlineşte 73 de ani, ar fi dus nu ştiu ce scrisoare  conspirativă acum peste o jumătate de veac în străinătate şi ar fi colaborat cu Securitatea.

Naţiunea n-are timp să observe că s-a dublat preţul cartofilor în piaţă, banii pentru păpică se dizolvă mai iute, iar frigiderul şi cămara rămân goale. Cineva, nu ştiu cine dar bănuiesc, comite diversiune după diversiune pentru a ne ţine lipiţi de alte subiecte decât cele care logic ar trebui să ne dea bătăi de cap.

Preşedintele Băsescu a convocat la Cotroceni mai marii politicii, şefii camerelor parlamentare, personalităţi diverse. Mă aşteptam ca şeful statului să ne anunţe că acea criză despre care tot domnia sa spunea în campania electorală că nu ne va atinge e călare pe noi şi ne sufocă.  Mă aşteptam să ceară şi să ofere soluţii. Mă aşteptam să iniţieze un referendum pe tema întăririi leului.

Nu-i de glumă. Zilnic se înregistrează falimente, fabricile îşi închid porţile una după alta, prognoza indică în jur de un milion de şomeri în acest an în blânda, mănoasa şi bogata noastră ţărişoară. Preşedintele comite însă o manevră care va ţine tot anul atenţia românilor îndreptată spre subiecte care n-au nici o legătură cu foamea de azi. Ţara piere şi baba se piaptănă, sună o zicere românească. Baba noastră e însă cheală. Schimbăm Constituţia. Rămânem republică semiprezidenţială, dar cu uriaşe puteri pentru preşedinte.

Punctul doi din aşa-zisul decalog al preşedintelui cuprinde dorinţa sa de a dizolva, ori de câte ori i se va năzări, Parlamentul. E de fapt punctul unu, punctul central. El confirmă nevoia nemăsurată de putere a celui care îşi doreşte mai mult decât orice un nou mandat prezidenţial. Nu contează că Parlamentul este rezultatul votului uninominal, iar cei trimişi acolo sunt, cu alte cuvinte, aleşi de popor. Domnul Băsescu, pentru a fi stăpân absolut, mai are nevoie să învingă acest ultim inamic. Pregătirea de artilerie, cum se spune în tehnica şi strategia militară, care precede atacul la sol, a fost făcută.

Zi de zi Parlamentul a fost tocat ca fiind cea mai odioasă instituţie. Parlamentarii sunt bandiţi, corupţi, trădători. Sondajele din acest an arată că Parlamentul e situat pe unul dintre ultimele locuri între instituţiile democratice. Ce mare scofală atunci să trânteşti exact în ziua alegerilor prezidenţiale un referendum prin care să întrebi poporul dacă e de acord cu noua Constituţie băsesciană care prevede între altele un Parlament mai mic, unicameral?! Toată lumea va vota fericită că a scăpat de o liotă de netrebnici. Şi fireşte îl va vota concomitent pe marele şi luminatul iniţiator. Parlamentul de azi, cu peste 70 la sută sub comanda preşedintelui, va vota fără îndoială tot acest scenariu care ne va ucide. Ca democraţie. Mi-aş dori din toată inima să mă înşel. Să dea Dumnezeu să n-am dreptate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Referendum pentru întărirea leului!.
 Vizualizări articol: 1929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Referendum pentru întărirea leului!5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei