Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2009 - Anul XIV, nr. 8 (3994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mărul discordiei

Scandal pentru un spaţiu din fosta Policlinică Areni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Un spaţiu din fosta Policlinică Areni a devenit sămânţă de scandal între Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava şi medicul urolog Teodor Chiriac, după ce acesta din urmă a renunţat să mai acorde consultaţii gratuite pentru asiguraţi, transformând respectiva locaţie într-un cabinet particular, unde fiecare prezentare este taxată cu 50 de lei.

Conflictul, izbucnit în vară, a luat treptat amploare şi a ajuns în atenţia Primăriei Suceava, proprietara spaţiului, care va analiza astăzi posibilitatea dezamorsării lui.

Pe data de 1 iunie 2008, în urma unor neînţelegeri cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, dr. Teodor Chiriac a solicitat rezilierea contractului pe care îl avea încheiat cu această instituţie, renunţând astfel la pacienţii asiguraţi. El a continuat să trateze în aceeaşi locaţie, dar numai bolnavii care îi plătesc cu banii jos serviciile.

 

Bolnavii, puşi pe drumuri

Situaţia a nemulţumit profund conducerea ASP, în condiţiile în care la cabinetul de urologie din fosta Policlinică Areni, unde adresabilitatea era de aproximativ 50 de pacienţi pe zi, nu s-a mai putut asigura asistenţă de specialitate, iar numărul sesizărilor din partea pacienţilor lăsaţi de izbelişte s-a înmulţit.

În aceste condiţii, în toamnă, a fost organizat concurs pentru un al doilea post de medic urolog în cadrul respectivei unităţi sanitare, competiţia fiind câştigată de doctorul Nicolae Stoican, care ar fi urmat să lucreze în acelaşi spaţiu în care profesează şi specialistul Chiriac. Susţinând, însă, că ASP nu are dreptul de imixtiune în cabinetul său, Teodor Chiriac i-a refuzat colegului său accesul în incintă.

În aceste condiţii, cabinetul a rămas acoperit cu o singură tură, de la 8.00 la 14.00, asigurată contra cost de medicul Chiriac, în timp ce bolnavii cu bilet de trimitere pentru consultaţiile de urologie au fost nevoiţi să meargă la ambulatoriul de specialitate al Spitalului Suceava sau la alte unităţi sanitare care au un specialist în contract cu CAS.

 

Primăria Suceava încearcă azi dezamorsarea conflictului

„Dr. Chiriac deţine un cabinet cu două camere, luat cu contract de concesiune, la încheierea căruia nu a fost stipulată şi clauza de a se asigura contra tură în caz de nevoie. Acum el face ce vrea, iar acţiunile lui sunt în detrimentul populaţiei. Am cerut ajutorul Primăriei, care mâine (nr. astăzi) va cere o modificare unilaterală a contractului, astfel încât doctorul Chirirac să fie obligat să primească în spaţiu un medic. Specialiştii de la Spitalul Suceava nu au timp să consulte toţi pacienţii care vin de la fosta Policlinică Areni. Ei investighează, în general, bolnavii lor şi doar câţiva din afară. Şi la Policlinica Bethesda sunt doi urologi care acordă asistenţă de specialitate prin contract cu CAS, dar nici aceştia nu au posibilitatea de a prelua un număr mare de bolnavi deoarece lucrează cu un sfert de normă, după cum prevede legea”, a spus directorul ASP, dr. Alexandru Lăzăreanu.

El a adăugat că, iniţial, dr. Teodor Chiriac şi-a dat acceptul verbal pentru organizarea unui concurs pe post, dar ulterior s-a răzgândit şi nu a mai vrut să-l primească în spaţiu pe urologul care a luat examenul.

„Şi-a dat cuvântul de onoare în faţa fostei directoare Odette Nicolae şi a altor doi angajaţi din instituţie, iar acum nu mai recunoaşte nimic”, subliniază Lăzăreanu, care consideră că dr. Chiriac poate să-şi deschidă cabinet privat în altă parte dacă vrea să lucreze singur, şi nu într-un spaţiu public.

 

Argumentele doctorului Chiriac

De cealaltă parte, medicul Chiriac motivează că nu poate colabora cu noul coleg, deoarece legea nu-l lasă să subînchirieze spaţiul, dar îl poate angaja. El crede că responsabilii de la ASP, care l-au refuzat atunci când le-a propus ca doctorul Stoican să lucreze pentru el, ar trebui să-i caute acestuia o altă locaţie.

„De ce să organizeze concurs pe cabinetul în care îmi desfăşor eu activitatea? La Spitalul Suceava există ambulatoriu de specialitate, iar doctorul Stoican poate să acorde consultaţii acolo, dacă nu se angajează la mine. Bolnavii n-au de suferit din cauza mea, deoarece au unde să se adreseze. Înainte, investigam circa 50 de pacienţi pe zi, uneori şi câte 80 - 90, chiar dacă CAS îmi deconta doar 28 de consultaţii. Acum, am circa 10, dar care sunt mai politicoşi şi mai mulţumiţi”, a punctat Teodor Chiriac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal pentru un spaţiu din fosta Policlinică Areni.
 Vizualizări articol: 3048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 7 voturi
Scandal pentru un spaţiu din fosta Policlinică Areni2.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei