Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2009 - Anul XIV, nr. 8 (3994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dilemă

Câteva mii de dorneni şi turişti stau în frig dacă fac duş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Creşterea numărului de locuinţe şi instituţii publice racordate la centrala pe rumeguş din Vatra Dornei a făcut ca aproape jumătate dintre abonaţi să dârdâie de frig, pe lângă calorifere abia dezmorţite. În 3000 de locuinţe, în spital, maternitate, primărie, liceu şi în hotelurile Călimani, Bradul şi Intus din municipiul Vatra Dornei, cel puţin trei ore dimineaţa şi alte trei ore seara temperatura în încăperi nu trece de 18 grade Celsius deoarece conducta de subtraversare a agentului termic nu face faţă numărului mare de utilizatori.

Primarul de Vatra Dornei, Ioan Moraru, e explicat că această situaţie a apărut deoarece cei care locuiesc pe Aleea Dornelor şi pe Strada Dornelor, precum şi turiştii din hotelurile menţionate „se spală prea mult şi golesc instalaţia de apă fierbinte”!

„Apa caldă şi agentul termic au acelaşi circuit. Dimineaţa, de la 7.00 la 9.00, toată lumea face duş, se spală şi goleşte instalaţia. Apa ajunge la 40 de grade şi sigur că se răcesc caloriferele. Până se reface temperatura la 80 de grade durează trei ore. La amiază se încălzeşte, dar seara, când vin oamenii de la serviciu, se întâmplă acelaşi lucru. După ora 22.00 se încălzeşte din nou. Eu am făcut apel la oameni să nu mai consume atâta apă caldă, să nu se mai spele atâta, dar degeaba”, a spus primarul.

Acesta a arătat că dornenii care au probleme cu încălzirea locuinţelor au făcut scandal în legătură cu extinderea racordurilor şi au solicitat debranşarea hotelurilor, dar conducerea primăriei nu a fost de acord, pe motiv că asta ar omorî turismul în Vatra Dornei, deoarece hotelierii nu au alternative de încălzire.

 

Primarul face apel la dorneni s-o lase mai uşor cu spălatul

Concomitent, pe lângă stocurile de rumeguş, municipalitatea s-a aprovizionat şi cu 35 de tone de motorină, înainte de sărbătorile de iarnă, pentru a le utiliza drept combustibil în zilele în care temperatura în termometre coboară sub 15 grade Celsius. Deja aproape jumătate din cantitatea cumpărată a fost consumată, pentru că, până acum, în oraşul-staţiune temperatura a fost constant între minus 15 şi minus 20 de grade Celsius. Dacă temperatura exterioară se menţine la minus 10 grade Celsius, primarul Ioan Moraru garantează că nu sunt probleme cu încălzirea.

Primarul este nemulţumit şi că locatarii de pe străzile unde există probleme cu agentul termic refuză să-i urmeze îndemnul de a folosi radiatoare electrice sau sobe pentru a suplini deficitul de căldură, mai ales în condiţiile în care în Vatra Dornei gigacaloria produsă cu rumeguş costă 105 lei, faţă de 300 de lei, cât ar costa dacă s-ar produce pe bază de combustibil lichid uşor (CLU).

„Încălzirea şi apa caldă non-stop, la un apartament cu două camere, costă la noi două milioane de lei vechi. Dacă era pe CLU trecea de 3 milioane de lei vechi, iar diferenţa trebuia suportată de la bugetul local. De la anul vom modifica arzătorul de la centrala de cogenerare şi nu vor mai fi probleme. Acum soluţia este să nu mai consume aşa multă apă, s-o lase mai uşor cu spălatul”, a mai spus primarul Ioan Moraru.  

Dacă în casele dornenilor mercurul termometrelor mai poate fi ridicat cu ajutorul reşourilor, în spital, în maternitate, în primărie şi în sălile de clasă de la liceu soluţia nu este la fel de simplă. Instituţiile publice au un buget limitat şi achiziţia de lemne, acolo unde sunt sobe, sau de radiatoare, precum şi plata unor facturi foarte mari la energia electrică nu sunt atât de uşor de rezolvat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva mii de dorneni şi turişti stau în frig dacă fac duş.
 Vizualizări articol: 810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 5 voturi
Câteva mii de dorneni şi turişti stau în frig dacă fac duş3.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HAHAHA trimis de
(13 ian 2009, 16:45:08
Eu am facut apel la oameni sa nu mai consume at�ta apa calda, sa nu se mai spele at�ta, dar degeaba", a spus primarul.......HAHAHAHAHAHA !!!!! EVENTUAL SA SE SPELE, DAR FARA APA....SAU SA SE REFOLOSEASCA APA DE FIECARE DATA....SAU SA SE SPELE OAMENII CU APA RECE.....HAI PRIMARULE, CA ESTI TARE !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei